18% din totalul angajaţilor din mediul de afaceri lucrează în firme care înregistrează pierderi
Iancu Guda, Președinte AAFBR, autorul studiului Structura de capital a companiilor românești consideră că este necesară „verificarea detaliată a motivelor pentru care companiile înregistrează pierderi pentru trei exerciții financiare consecutive, nu desfășoară nici o activitate, care sunt conditțile privind finanțarea de la entitățile afiliate, precum și obligativitatea de acoperire a capitalurilor proprii negative prin majorarea capitalului social și completarea pierderilor neacoperite” . Acesta argumentează că „toate aceste practici au devenit un fenomen generalizat și trebuiesc reglementate mai bine”. Președinte AAFBR spune că România a devenit campioana regională a firmelor fără activitate, în condițiile în care 1 din 4 companii sunt «în funcțiune» dar au venituri zero, cel mai mare procent din Europa Centrala și de Est”.
Potrivit analizei capitalurile proprii negative cumulează de aproximativ 153 miliarde lei şi aproape 711.000 de salariaţi care lucrează la aceste companii şi plătesc contribuţii.
Doar 39 dintre firmele înființate în anii '90 mai sunt active astăzi
2 din 10 companii active în România sunt înființate înainte de anul 2000, în timp ce o treime din firme sunt înființate după anul 2011. Dramatică este situația firmelor înființate în anul 1990, primul an de capitalism românesc: din cele 6.900 de companii, doar 39 mai sunt active astăzi, dintre care 19 desfășoară propriu-zis o activitate (înregistrează venituri). Potrivit analizei, companiile active în România înregistrează o durată medie de viață de aproximativ 10 ani.
Capitalurile proprii negative ale unei societăţi comerciale arată un grad mare de îndatorare a acesteia, înregistrarea unor pierderi contabile mari sau repetate, precum şi imposibilitatea acesteia de a-şi acoperi datoriile din fonduri proprii.