Cel mai puternic laser din lume readuce România pe harta inovației
Premieră în cercetarea mondială – proiectul laserului de la Măgurele (ELI-NP) a ajuns la cea mai mare putere din lume: 10 PetaWatts. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România, iar această performanță reașază România pe harta cercetării mondiale de top.
Conform comunicatului de presă emis de Guvernul României, în data de 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts prin intermediul Sistemului laser de mare putere (HPLS), din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics. Acest succes remarcabil – realizarea celui mai puternic laser din lume – a fost marcat azi, 13 martie 2019, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.
Infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure) este una dintre cele mai importante facilități de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluție științifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserelor de mare putere, ci și pentru faptul că se construiește cu resurse financiare alocate prin Programul Operațional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă și fonduri naționale.
Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea reputatei distincții
Unul dintre cercetătorii care au contribuit la acest succes este Nicolae Victor Zamfir, doctor în fizică și director general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, cu care am stat de vorbă de curând. În cadrul interviului, el ne-a spus că cea mai puternică formă de motivare pentru tinerii cercetători din țara noastră este să creăm condiții care să-i convingă că „diploma de Premiul Nobel” este și în rucsacul celor care fac cercetare în România.