5 lecții despre inovație pentru tinerii antreprenori
România are șansa de a urca câteva locuri în clasamentul european al inovației dacă mediul de business se implică în identificarea și susținerea tinerilor cu idei inedite de business. Inovația înseamnă în primul rând disciplină, metodă și proces, iar abia apoi creativitate, visare și imaginație. Din fericire, există oameni și companii care sprijină ideile bune și le dau aripi tinerilor care sunt la început de drum.
În momentul de față, România se află pe ultimul loc în clasamentul european al inovației, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Cum? Cu ajutorul mediului de business, care trebuie să își asume responsabilitatea de a susține și încuraja inovația în rândul tinerilor antreprenori.
În acest context, X by Ascendis, divizia de inovație a firmei de training și consultanță Ascendis, a organizat un eveniment online care a reunit tineri antreprenori și investitori, cu scopul de a ajuta antreprenorii inovatori să se diferențieze în piață.
Evenimentul How to by Microsoft, organizat de X by Ascendis, face parte dintr-o serie de evenimente care să îi inspire pe tinerii care vor să facă diferența și să își ducă ideile până la capăt, iar primele 5 lecții despre inovație au fost oferite de către participanții la eveniment:
Lecția nr. 1: Inovația nu înseamnă doar o imaginație bogată
Inovația reprezintă singura metodă de a te diferenția în mediul competitiv de astăzi. Dar inovația înseamnă în primul rând disciplină, muncă, metodă și proces și abia apoi creativitate, visare și imaginație.
”România trebuie să urce măcar trei locuri în clasamentul european al inovației în următorii cinci ani, iar aducerea împreună a tinerilor antreprenori cu investitorii și cu mentorii reprezintă un pas înainte pentru realizarea acestui obiectiv”, a declarat Ionuț Tarcea, X by Ascendis.
Lecția nr. 2: Ca să poți inova trebuie să fii consecvent
“Este foarte importantă susținerea în proiecte – mentorat și financiar. Până acum, am dezvoltat idei în diferite concursuri, dar le abandonam ușor după. Ne întorceam la școala și uitam de ele”, a spus, în cadrul evenimentului, Teodora Moraru, Co-founder & CTO Tire2Tire. Echipa Tire2Tire, un start-up la început de drum fondat de o echipă de studenți ghidați de un profesor cu inițiativă, își propune să revoluționeze lumea transporturilor prin crearea unui echipament inteligent pentru inspectarea vizuală a calității pneurilor tirurilor.
Lecția nr. 3: Banii sunt importanți, dar scopul este și mai important
Cei care vor să dezvolte un business inovator au parte de oportunități care nu existau acum 5 sau 10 ani. Acum există mai multe opțiuni pentru investitorii aleși, oameni care îi pot ajuta pe tineri și cu care să aibă sinergie. “Make meaning not money este expresia după care ne ghidăm. Specific, încercăm să înțelegem o problemă cât mai bine, apoi venim cu o soluție care are un singur scop – să ajute. Și dacă va ajuta, inevitabil ajungem la bani. Problema este că mulți încep un start-up gândindu-se la bani. Plecând de aici, nu vor putea scala. Doar dacă pui ordinea corectă poți să aduci impact cu adevărat”, a spus Cornel Amariei, fondatorul .lumen, un start-up care concepe, dezvoltă și produce sisteme de asistență pentru nevăzători.
Lecția nr. 4: Gândește-te de la început la clientul tău
Un start-up aflat la început de drum trebuie să știe ce dorește de la un investitor, să înțeleagă ce caută investitorul și abia apoi să meargă către el. Pentru eMAG Ventures, programul de investiții al retailerului online eMAG, unul dintre criteriile la care se uită experții care decid să investească sau nu într-un start-up este mesajul, povestea transmisă de către antreprenori. Dacă ai un mesaj bun, arăți că ai expertiză și este un semnal puternic pentru investitori.
”Ne uităm apoi la produs – e o vitamină sau un medicament? Este important pentru antreprenor să înțeleagă piață. Ce clienți deservește și pe cine nu”, a spus Bogdan Axinia, Managing Director, eMAG Vetures.
Lecția nr. 5: Încearcă să rezolvi o problemă globală, nu locală
Microsoft for Startups – un program care oferă spijin tehnic și mentorat pentru echipele din startup-uri caută antreprenori care să vină cu idei inovatoare în zona de soluții business to business.
”Scopul nostru este să oferim start-up-urilor suport pentru a crește și pentru a se dezvolta la nivel internațional. Una din ambițiile Microsoft pe plan local este să găsim următorul unicorn, pentru ca aceste realizări ale companiilor românești să nu reprezinte o excepție. Suntem cel mai bine poziționați pentru a ajuta și a contribui la definirea viitorului digital, durabil și incluziv. Modelul nostru de susținere a companiilor la început de drum este fundamental aliniat la ceea ce are nevoie mediul antreprenorial și România pentru a crește și a străluci.”, a spus Alin-Vlad Bădiliță, start-up program manager, Microsoft for Startups. În acest moment există 24 echipe incluse în program, alte câteva care sunt în stadiul de aprobare și foarte multe în analiză.
Photo by Austin Distel on Unsplash