Vrei să îţi dezvolţi afacerea? Intră într-un accelerator de business
Din start, ar trebui făcută o diferenţă clară între un incubator de afaceri şi un accelerator. Un incubator este un spaţiu de lucru ce include şi serviciile conexe necesare unei companii aflate la început de drum (spaţiu de birouri, servicii de secretariat, consultanţă juridică, contabilitate, sales support şi cursuri pentru marketing, sales, business planning, HR etc.), pe când un accelerator este un program de mentoring şi investiţii, cu durată şi echipe fixe, ce poate include şi spaţiu şi ateliere de lucru, destinat doar startup-urilor tech, după cum ne spunea Bogdan Iordache – antreprenor şi cofondator al How to Web, în cadrul unei ediţii a emisiunii Jurnal de Leadership. Din păcate însă, majoritatea acestor acceleratoare se găsesc în statele din afara României, acest concept fiind încă la început în ţară.
Cum intri într-un accelerator
Există două modalităţi prin care poţi fi inclus într-un program de accelerare. Fie aplici direct pe site-urile principalelor acceleratoare din Europa, fie participi la evenimente de start-up şi tech din lume. În cazul lui Bobby Voicu şi al echipei MavenHut, companie care dezvoltă jocuri casual, acest eveniment a fost How To Web, „care se ţine în Bucureşti şi care este un loc foarte bun pentru astfel de întâlniri”.
Ce caută mentorii la afacerile acceptate în programele de accelerare? O echipă bună şi un produs care deja să aibă ceva rezultate. Se poate şi doar cu o idee, dar şansa de a fi inclus într-un astfel de program este mai mare în cazul primei variate. În cazul MavenHut, echipa, iar nu un produs, le-a asigurat un loc în Startup Bootcamp Dublin. „Nu a fost o idee anume, ci faptul că echipa (cei 3 cofondatori ai MavenHut) avea calităţi complementare (eram un om de business, unul de produs şi un developer). În plus, istoricul nostru – atât comun, cât şi separat – i-a făcut să ne ia în considerare”, afirmă cofondatorul, Bobby Voicu.
Pe lângă admiterea în program, businessurile selectate primesc şi o sumă de bani, care variază între 10.000 şi 50.000 de euro, care să ajute echipa respectivă să îşi poată acoperi costurile operaţionale pe perioada de accelerare. Astfel, singura problemă a echipei admise va fi creşterea afacerii.
„Acceleratorul te obligă să te focusezi timp de 3 luni numai pe ceea ce faci atunci. Nu ai alte distrageri, de obicei, iar productivitatea e la cote maxime. În plus, înveţi să gândeşti afacerea la un nivel mult mai mare, pentru că ai de-a face cu mentori care au avut business-uri la un nivel mai înalt decât cel cu care porniserăm noi ca experienţă”, precizează cofondatorul MavenHut, echipă care a primit o susţinere financiară de 12.000 de euro pe perioada Startup Bootcamp Dublin.
Care sunt principalele beneficii?
Pe lângă cadrul propice creşterii afacerii, un program de accelerare mai aduce un beneficiu important: reţeaua de contacte la care ai acces şi posibilitatea de a găsi un potenţial investitor care să susţină financiar dezvoltarea ulterioară a afacerii. „Principalele beneficii sunt date de reţeaua de mentori şi contacte pe care ţi-o oferă, precum şi de sfaturile pe care ţi le pot da, dacă le ceri. Din punctul meu de vedere, însă cel mai mult a contat reţeaua”, conchide Bobby Voicu.
Dacă dezvolţi o afacere în zona de tehnologie, ar fi o greşeală din partea ta să nu încerci să participi la un program de accelerare. În primul rând, ai învăţa aspectele primordiale ale dezvoltării afacerii şi, în plus, ai putea să te întâlneşti cu un potenţial investitor care să îţi susţină business-ul mai departe.
Rezultatele Mavenhut după participarea la Startup Bootcamp Dublin:
- 550.000 de euro finanţări;
- 3,5 milioane de utilizatori în toată lumea;
- 2 produse: Solitaire Arena & Mahjong Arena;
- Mavenhut este în top 100 jocuri pe Facebook la nivel mondial.
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici