Top 5 probleme cu care se confruntă antreprenorii români sub 30 de ani
Sesiunea de peer-to-peer learning a adunat la aceeași masă tineri antreprenori care au bazele unor businessuri în domenii precum energie verde, servicii, marketing digital, alimentație publică, stomatologie și constulanță.
Iată care sunt 5 cele mai importante probleme cu care tinerii antreprenori se confruntă în dezvoltarea propriei afaceri:
1. Insuficiența cunoștințelor financiare
Antreprenorii au mărturisit că au întâmpinat dificultăți în gestionarea cash-flow-ului sau în găsirea unor surse de finanţare pentru extinderea afacerii. Potrivit lor, deși backgroundul teoretic este unul util, nu este suficient ca să facă față realității din practică.
Citește și Eşecul şi multiplele lui feţe, în ochii antreprenorilor români
Pe de altă parte, spun că această barieră generată de insuficiența cunoștințelor financiare poate fi depășită prin asocierea cu un partener mai experimentat, afilierea la programe de încurajare a start-upurilor sau investiţia în propria educaţie.
2. Prezentarea unui plan de afaceri solid și convingător
După ce îndeplinesc toate condițiile pentru a-și începe propria afacere ideea de afacere de succes pe care vor s-o pună în practică, un potențial partener mai experimentat sau o sursă de finanțare, tinerii antreprenorii spun că momentul în care trebuie să-și susțină ideea printr-un plan de afaceri bine structurat, coerent și convingător este un real impediement cu care s-au confruntat la începutul afacerii. Impedimentul este generat atât de partea de conținut propriu-zis al planului de afaceri, cât și de etapa în care planul trebuie prezentat.
3. Managementul echipei
Cu toate că știința conducerii oamenilor se studiază în facultate, antreprenorii care au participat la Trend Talks cred că managementul poate fi înțeles cu adevărat doar în practică. De la identificarea celor mai buni angajați până la menținerea acestora în cadrul unei companii aflate la început de drum, cu un viitor imprevizibil, tinerii antreprenori s-au confruntat cu dificultăți în construirea echipei cu care au demarat afacerea.
Citește și Profilul antreprenorului român în primii 25 de ani după comunism
Dacă lipsa de cunoştinţe este compensată prin atragerea unui antreprenor experimentat, pericolul este pierderea controlului şi deturnarea planului iniţial. Nu doar decizia de a investi bani contează, ci şi capacitatea respectivului antreprenor de a colabora bine în echipă.
4. Măsurarea și evaluarea eficienței proceselor și angajaților
După entuziasmul începutului, când orice antreprenor vrea o afacere durabilă, care să aibă succes, să fie apreciată și să aibă potențial de dezvoltare, vine momentul în care trebuie evaluate rezultatele. Atunci, rigiditatea cifrelor și disciplina financiară devin esențiale pentru o evaluare corectă.
5. Problema vânzărilor
Una dintre cele mai importante probleme identificate de antreprenorii participanți la Trend Talks este cea generată de vânzări. Provocările esențiale cărora o afacere la început de drum trebuie să le facă față sunt capacitatea de a promova o idee nouă într-o piaţă în care numele tău este complet necunoscut, abilitatea de a convinge și de a răspunde nevoilor unor clienți dificili şi pretenţioşi
Antreprenorii au ajuns la concluzia că, dacă vânzarile merg bine, toate celelalte greşeli sau lipsuri pot fi compensate cu timpul, învățate și corectate pas cu pas. Chiar dacă celelalte aspecte ale unei afaceri sunt complet funcționale, dar vânzările lipsesc, orice afacere eşuează.
Citește și Atelierul de Pânză, antreprenorul lunii aprilie premiat de Ambasada SUA
Trend Talks sunt o serie de sesiuni de peer-to-peer learning organizate de Trend Consult, unul dintre liderii pieței de consultanță în business și training de vânzări de pe piața românească, la care participanții din diferite domenii își împărtășesc experiențele de business.
Trend Consult, care în 2015 aniversează 15 ani de activitate, este prima companie de training și consultanță în vânzări de pe piața din România care a introdus conceptul de peer-to-peer learning, o metodă inovatoare de învățare experiențială care înlocuiește cu succes metodele clasice.