Un român, cel mai bun student al MBA-ului IE Business School – UPDATE
Munca nu poate fi înlocuită de nimic
În anul universitar 2010-2011 un singur student român a urmat un MBA full-time la IE Business School: Daniel Bobu. Mai mult decât atât, dintre cei 450 de studenţi ai programului, Daniel a obţinut distincţia "Best Student", care îi recunoaşte meritele de cel mai bun student al promoţiei, pentru comportamentul său şi rezultatele obţinute pe parcursul întregului an.
Cu o experienţă de şase ani în marketing, Daniel a lucrat pentru companii precum Vodafone, Procter&Gamble sau Johnson&Johnson. De asemenea, nu-i lipseşte nici experienţa în project management, domeniu în care a colaborat cu clienţi guvernamentali, conducând echipe de 50 de oameni. La toate acestea, se adaugă şi experienţa sa internaţională în administrarea de branduri pentru regiunea Balcanilor, în cadrul companiei Procter&Gamble.
Unul – doi români pe an la IE Business School
Pe lângă criterii ce ţin de întreaga activitate şi comportamentul studenţilor, principalul criteriu în alegerea celui mai bun student rămâne performanţa academică, deci notele obţinute.
,,Personal, am reuşit să obţin rezultate foarte bune în cadrul examenelor, în principal datorită susţinerii pe care am primit-o din partea familiei. Ştiu că sună puţin a „mulţumire de Oscar”, însă veţi înţelege imediat la ce mă refer. Programul de MBA de la IE Business School este unul riguros şi cere o investiţie semnificativă din partea oricărui student. Acest lucru înseamnă că timpul liber devine o raritate deosebită, iar atenţia acordată celor dragi scade semnificativ'', explică Daniel Bobu.
Unul dintre ,,punctele forte” ale acestui program de MBA este diversitatea foarte mare de studenţi, atât în ceea ce priveşte experienţa lor profesională, cât şi ţara de orgine. În ultimii ani, studenţii acceptaţi în cadrul programului au venit din aproximativ 70 – 80 de ţări, iar ţara noastră are de obicei 1 – 2 reprezentanţi în cadrul acestora.
Cunoştinţele, cel mai uşor de cuantificat
Mai mult decât atât, IE Business School se numără printre primele zece cele mai bune programe de MBA din lume, conform clasificării făcute de publicaţii de afaceri precum Financial Times şi Business Week.
,,Am ales IE Business School folosind o serie de criterii. În primul rând ştiam că vreau să lucrez în Europa, prin urmare m-am uitat după programe de MBA europene. Acest lucru are două avantaje principale: studiile de caz şi în general întreaga materie sunt structurate având în vedere caracteristicile locale şi faptul că programele de MBA europene durează 1 – 1,5 ani, spre deosebire de cele din SUA care durează doi ani. Acest lucru impactează atât costul asociat programului, cât şi timpul cât studentul „iese” de pe piata forţei de muncă,” mai spune Daniel.
În opinia sa, lucrurile cel mai uşor de cuantificat după absolvirea unui astfel de MBA sunt abilităţile profesionale, cunoştinţele de marketing, finanţe, HR, precum şi abilităţile de prezentare, comunicare sau lucru în echipă.
MBA-ul, de la un exerciţiu academic la unul practic
,,Reţeaua de alumni (absolvenţi) constituie şi ea un avantaj. De la o persoană la alta, părerile diferă privind avantajul pe care o astfel de reţea îl oferă. Din punctul meu de vedere, sunt conştient că profesional acest avantaj va exista, însă nu va fi unul major. Totuşi, din punct de vedere personal este un câştig deosebit. Faptul că am petrecut împreună o perioadă dificilă, departe de familii, lucrând (şi petrecând) cot la cot, a format nişte relaţii puternice de prietenie între colegi!”, povesteşte Daniel.
Experienţa profesională anterioară a fost de asemenea un factor important. Faptul că Daniel a avut un numar semnificativ de ani de lucru anterior programului de MBA a fost un element important.
,,Subiectele tratate în cadrul MBA-ului acoperă o varietate largă de aspecte, de la marketing la strategie şi finante. Experienţa anterioară m-a ajutat nu doar să obţin rezultate bune, ci şi să înţeleg mai uşor materia studiată. Personal, consider că experienţa anterioară joacă rolul unui filtru care transformă MBA-ul dintr-un exerciţiu academic într-unul practic. De asemenea, munca nu poate fi înlocuită de nimic, iar performanţa nu poate fi obţinută fără efort,” conchide proaspătul absolvent IE Business School.