Suspendarea a 5 firme din 6, ultima miscare fiscala a lui Butunoiu
Conform spuselor sale, decizia nu are legatura cu criza economica, ci cu „desfiintarea microintreprinderilor”. Mai corect spus, cu efectele Hotararii de Guvern nr. 1620/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
S-au dus facilitatile fiscale pentru microintreprinderi…
Reamintim ca, potrivit acesteia, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, contribuabilii care erau incadrati ca microintreprinderi, potrivit art. 103 – 104 din Codul Fiscal, au trecut in categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit.
Trebuie precizat ca microintreprinderile s-au bucurat incepand din 2001 de un „regim special” de impozitare. Daca aveau o cifra de afaceri sub 100.000 euro si maximum noua angajati, se puteau inregistra ca microintreprinderi si plateau, initial, doar 1,5% impozit anual pe veniturile realizate. Au urmat majorari ale taxei care au facut ca in 2009 impozitul sa ajunga la 3%. Or, de la 1 ianuarie 2010, si acestui tip de firme i se aplica 16% din profit, cota unica de impozitare.
Cata vreme veniturile anuale ale unei firme nu depaseau valoarea de 100.000 de euro, microfirma era rentabila, cu atat mai mult cu cat „in Executive Search costurile fixe sunt foarte mici, iar marjele de profit sunt foarte mari”, dupa cum precizeaza George Butunoiu. „Acum, cand au scos, in sfarsit, microintreprinderea, nu mai are nici un sens sa infiintezi mai multe firme pentru aceeasi activitate”.
De altfel, portita fiscala lasata (intentionat sau nu) firmelor de dimensiuni mici a fost din plin valorificata de antreprenori, indiferent de domeniul de activitatii lor.
Toata lumea a profitat de statutul fiscal al microintreprinderilor
Toate cele sase firme ale lui George Butunoiu faceau exact acelasi lucru si anume recrutare pentru pozitii de conducere. Asa isi explica Executive Search-erul hotararea. „Daca firmele erau facute pentru activitati diferite, nu le-as fi desfiintat (daca nu sucombau singure din cauza crizei, evident!). Nici macar nu faceau unele recrutari de top si altele – recrutari pe middle management sau pe alte niveluri. Sau una training, alta consultanta, alta leasing de personal, alta interim management etc., cum am vazut ca fac altii…”. Le infiintase pentru „optimizarea fiscala”, o formula eleganta aleasa de Butunoiu ca sa evite termenul de „evaziune fiscala legala”.
In realitate, despre asta a fost vorba. Butunoiu continua: „Asa facea toata lumea, ceea ce Guvernul stia foarte bine. Nu numai atat: asa faceau toti guvernantii si parlamentarii insisi cu afacerile si cu salariile lor si ale managerilor lor, trecute toate pe micro. Am vazut multi candidati care lucrau in firmele demnitarilor si aproape toti aveau salarii pe micro!”
In ultimii trei ani, cifra de afaceri cumulata a celor cinci firme suspendate saptamana trecuta de catre George Butunoiu (George Butunoiu Consulting, George Butunoiu Executive Search, George Butunoiu Management Consulting, VMB si Butunoiu, Rohan & Ionas Executive Search) a fost 720.000 euro in 2007, 680.000 euro in 2008 si respectiv 500.000 de euro in 2009.
Realitatea de astazi si viitorul pietei de Executive Search
In ceea ce priveste nivelul pietei de Executive Search in Romania, Butunoiu estimeaza ca aceasta a scazut cu un procent in jur de 30-40. El insusi a mai ramas cu doua firme active: George Butunoiu Group, pentru Executive Search si Zero Paper, pentru dezvoltarea softului Kazier. Nu intentioneaza sa deschida firme noi in viitorul apropiat, dar o sa mai adauge cateva activitati la cele existente. „La Zero Paper, nu la cea de Executive Search, care va ramane de-a pururi asa cum este acum.”
Perspectivele anului in curs nu sunt prea clare, in viziunea lui Butunoiu. „La nebunia de pe piata, daca facem cifra de afaceri de anul trecut, ar trebui sa fim multumiti”. In cel mai optimist scenariu, bazandu-se pe cateva semnale doar de el stiute, George Butunoiu prevede firmelor sale o crestere semnificativa din toamna, in contradictie cu situatia economica in ansamblu.
Bucurestiul, campion la suspendari
Anul trecut, in tara noastra, si-au suspendat activitatea circa 133.300 de firme, de zece ori mai multe decat in 2008. Pe locul intai in materie de suspendari, s-a aflat Bucurestiul, urmat de judetul Cluj. Pe de alta parte, daca in ianuarie 2010 au fost suspendate 6.000 de firme, in aceeasi luna s-au inmatriculat 7.402. Lucru care si-ar putea gasi explicatia in alta prevedere fiscala si anume in faptul ca start-up-urile sunt scutite de impozitul forfetar. Oamenii au fost dintotdeauna creativi in relatia cu fiscul. Cata vreme „jongleriile” financiare raman in sfera legalitatii, inventivitatea aceasta e un semn bun: in pofida crizei, lumea vrea sa faca business, nu se lasa, cauta si gaseste solutii.