Pregatiri pentru vara 2010: Domul de la Medgidia
Optimism
O vorba spune "Sa iti faci vara sanie si iarna car". Cam asa ar putea fi interpretat si gestul celor de la Lafarge Ciment in ceea ce priveste investitia de la Medgidia. Au facut un pas inaintea celorlalti producatori de ciment in ceea ce priveste pregatirea pentru momentul in care piata constructiilor isi va reveni.
Reprezentantii Grupului se asteapta ca imbunatatirea progresiva a mediului economic, alaturi de planurile guvernamentale de stimulare, precum si planurile de investitii in infrastructura anuntate, sa aiba un impact pozitiv asupra pietelor in care isi desfasoara activitatea in a doua jumatate a anului 2010. "Potentialul pe piata constructiilor si, mai ales, a infrastructurii rutiere din Romania continua sa fie ridicat. Totusi, pe termen scurt, industria materialelor de constructii este puternic determinata de conditiile atmosferice, astfel ca pot exista influente generate de acestea care sa se adauge la situatia infrastructurii, pe fondul calendarului politic al tarii. Prin urmare, ne asteptam ca primele semne reale in constructii sa fie vizibile incepand cu a doua jumatate a anului 2010", intareste Philippe Questiaux, Presedinte-Director General Lafarge Ciment (Romania). In continuare, exista o cerere ridicata de ciment in economiile in curs de dezvoltare, datorita tendintelor de urbanizare pe termen lung, cresterii demografice si cerintelor de infrastructura.
In 2007, la aniversarea a 10 ani de activitate, cei de la Lafarge Ciment anuntau un plan ambitios de investitii, in valoare totala de 90 de milioane de euro, pentru cresterea capacitatii de livrare pe piata interna, inclusiv dezvoltarea gamei de produse pentru a raspunde noilor cerinte privind constructiile sustenabile si eficiente din punct de vedere energetic. In prezent, 75% din investitiile planificate au fost realizate.
Lamuriri
La nivel mondial, divizia de ciment a inregistrat scaderi de 12% la vanzari in primele noua luni ale anului si de 16% in trimestrul al treilea, pe fondul volumelor mai reduse determinate de conditiile de piata dificile din Europa si America de Nord. Insa, o crestere solida s-a remarcat pe pietele-cheie din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. In cazul Romaniei, capacitatea de productie a acoperit numai cererea de materiale de constructii locala, iar preturile au fost similare anului 2008. Exista si o parte buna. Diminuarea vanzarilor le-a permis o privire mai analitica asupra proceselor interne, identificarea ariilor de imbunatatire durabila atat in ceea ce priveste managementul costurilor, cat si implementarea unor instrumente noi pentru asigurarea unui flux mai bun al numerarului. De asemenea, au reevaluat gama de produse si au facut cercetari de laborator. In zona colaborarilor strategice (clienti, furnizori, ONG-uri, comunitati locale etc.), au reusit sa-si consolideze statutul de partener stabil pentru proiecte de interes comun.
Masuri
Questiaux spune ca, pentru a face fata si a depasi momentele de incertitudine economica, au implementat un set de actiuni care vor fi urmate si in 2010:
- urmarirea obiectivelor din programul intern "Excellence" care consta intr-un management mai bun al costurilor;
- externalizarea unor lucrari industriale;
- gestionarea achizitiilor de bunuri si servicii industriale si non-industriale; cresterea eficientei in administrarea stocurilor;
- optimizarea bugetului de resurse umane la conditiile actuale, pe urmatoarele directii majore: beneficii non-financiare (redimensionarea bugetului unora dintre acestea, in special a evenimentelor sociale); recrutare (regandirea proceselor aflate in curs si a celor planificate pentru acest an si gasirea, ori de cate ori este posibil, a unor solutii alternative, precum promovari interne, redistribuire de sarcini, largirea unor joburi etc.); training si dezvoltare (crearea unor mixuri de interventii pentru formare profesionala care necesita costuri mai reduse – E-learning).
Top managerul da asigurari ca nu au fost afectate cheltuielile pentru sanatatea si siguranta angajatilor si a contractorilor, precum si costurile pentru mentinerea dispozitivelor industriale in stare de performanta.
Rezultate
Compania, singura de altfel din sectorul materialelor de constructii aflata pe lista "celor mai durabile 100 de corporatii din lume" in 2009, transmite consolidat rezultatele financiare. Vanzarile au fost afectate de volumele mai reduse, efectul cursului de schimb valutar si efectul de perimetru. Astfel, acestea au scazut cu 15% la 12.243 milioane de euro (-14% comparativ cu perioada similara a anului precedent). "Incetinirea ritmului de crestere economica la nivel international a dat semne de stabilizare in trimestrul al treilea. Am realizat o rata mai mica a datoriei si marje din exploatare rezistente, datorita unei generari puternice de numerar si unor economii de costuri semnificative. Aceste eforturi vor continua prin reduceri de costuri, limitarea cheltuielilor pentru investitii si imbunatatirea capitalului circulant", a declarat Bruno Lafont, Presedinte si CEO Lafarge. In Romania, Grupul, prin cele trei linii – Ciment, Agregate Betoane, Gips – numara 1.300 de angajati, iar anul trecut s-a situat intre primii 10 contributori la bugetul de stat.