Serviciu de monitorizare legislativă pentru ONG-uri
“ONG-urile au fost întotdeauna în fruntea mișcărilor sociale și a modificărilor (… ). Comisia Europeană apreciază foarte mult dorința de a acționa, independența și mai presus de toate preocuparea lor profundă și reală pentru bunăstarea comunităților pe care le deservesc.” Aceasta declara, la un moment dat, Comisarul european pentru dezvoltare din cadrul Comisiei Europene Andris Piebalgs, despre Organizațiile Neguvernamentale.
În virtutea acestui deziderat, se spune, de asemenea, că, dacă ONG-urile ar forma o țară, ar avea a 5-a cea mai mare economie mondială.
Un instrument online
Centrul pentru Legislație Nonprofit lansează primul serviciu de monitorizare legislativă destinat organizațiilor neguvernamentale din România și profesioniștilor din domeniul de advocacy: platforma Issue Monitoring. Un instrument online, dedicat organizațiilor non-profit active în România, care vor să fie conectate la procesul decizional, să anticipeze schimbările și să influențeze deciziile legislative. De asemenea, platforma permite organizațiilor non-profit să fie la curent cu toate propunerile legislative din 3 domenii – reglementare ONG, Finanțare ONG și Transparență – propuse și adoptate de către reprezentanții Guvernului și Parlamentului României. Ori de câte ori apar schimbări și propuneri legislative de interes, abonații primesc în scurt timp o alertă cu detalii, iar o dată pe săptămână se trimit rapoarte cu ce s-a întâmplat în săptămâna anterioară.
O organizație neguvernamentală (abreviat ONG) este o instituție care lucrează independent față de activitatea guvernului, deși unele ONG-uri sunt parțial sau integral finanțate de acesta. Helmut K. Anheier estimează numărul organizațiilor neguvernamentale internaționale la peste 40.000.