O companie care NU are reguli pentru angajați. Da, există și funcționează
Dar dacă v-am povesti că se poate și altfel? Dacă v-am spune că undeva, într-o companie din Brazilia, mii de oameni lucrează zilnic de mai bine de 20 de ani fără un program de lucru, fără o normă, fără un birou fix, fără o marjă de salariu, fără a da socoteală cuiva cu privire la cum, când sau unde lucrează?
Nu, nu vorbim despre freelanceri sau muncitorii necalificați, ci despre o companie de susținere a mediului de afaceri din America Latină cu un capital de sute de milioane de euro și mii de angajați.
”În urmă cu 30 de ani, am început să ne punem tot felul de întrebări: de ce trebuie să știm la ce oră ajungi la job, la ce oră pleci sau unde e biroul tău? Am constatat că este vorba despre o problemă de ego și că, pentru ea, punem oamenii să conducă 2 ore în fiecare zi pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Așa că am setat o serie de înțelegeri cu oamenii noștri: tu vei vinde, spre exemplu, 57 widgeturi într-o săptămână. Dacă le-ai vândut până miercuri, te rugăm să te duci la plajă. Nu vinde și mai mult, pentru că ne încurci, ne strici planurile și ne faci să trebuiască să regândim totul. Du-te pe plajă și o iei de la capăt de luni”, a povestit Ricard Semler, CEO-ul și acționarul majoritar al Semco Parteners.
Rezultatul unei astfel de decizii? O creștere a veniturilor de la 4 milioane de dolari la 212 milioane de dolari în 21 de ani de la implementarea acestui sistem.
Cazul este cunoscut și discutat în lumea de business de zeci de ani, fiind extrem de apreciat și invidiat de oamenii de afaceri care nu reușesc să țină în frâu firma în situații de criză. Cu toate acestea, numărul companiilor care au urmat exemplul este aproape de zero.
De ce? Am putea spune că de vină e egoul celui care vrea să conducă sau dorința de a avea lucrurile sub control în permanență. De cele mai multe ori, managerii privesc funcția de conducere ca pe o modalitate de a-și rezolva problemele de personalitate, de a se simți importanți, de a simți că părerea și puterea lor de decizie este înseamnă ceva pentru cineva.
Acesta este momentul în care confundăm misiunea noastră de a ne dedica energia pentru un scop măreț cu cea de ne menaja orgoliul și imaginea pe care o avem în fața oamenilor noștri.
Întrebarea este: câștigăm sau pierdem?