Interviu: Despre bursă, companii și control corporativ, cu directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski
Sobolewski a mai vorbit în interviu despre evoluția pieței de capital în 2016, lansarea pe bursă a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) private în următoarele săptămâni, posibila listare a Portului Constanța, o companie care "se potrivește pieței de capital", precum și despre fuziunea dintre BVB și Sibex.
“Orice bursă organizată este bazată pe reguli de guvernanță corporativă la care orice companie listată trebuie să se supună. Servește acestui scop pentru că pune compania sub supravegherea pieței publice. Piața publică nu este un concept abstract. Este compusă din instituții, oameni care votează folosind banii prin intrări sau prin ieșiri. Este o înțelegere bună, este ceva ce are o rațiune bună pentru ca autoritățile publice să trimită companiile pe piața publică”, a mai spus Sobolewski în cadrul interviului.
“Asta poate fi făcută o dată în viață”
“Guvernul nu trebuie să piardă controlul corporativ asupra acestor companii pentru a avea aceste beneficii, aceste avantaje. Este ca un fel de upgrade gratuit al activelor. Nu am nevoie de consultanță înaltă, nu trebuie să cheltuiesc bani pe nimic. Trebuie doar să pun această companie pe piața publică și aceasta va genera aceste schimbări pozitive pentru activele mele”.
“Consider că sunt motive solide pentru Hidroelectrica să fie listată. Dacă Hidroelectrica este listată, Guvernul care va face acest lucru va avea un merit istoric. Asta poate fi făcută o dată în viață, acest upgrade al României către o familie total diferită a piețelor, care va genera multe beneficii și nu numai în ceea ce privește piața de capital”, a mai subliniat Sobolewski.
Întrebat, printre altele, ce părere are despre listarea Companiei Naționale Aeroporturi București, Ludwik Sobolewski a răspuns: “De fiecare dată când merg la Aeroportul Henri Coandă mă întreb de ce această companie, operatorul aeroportului, nu este încă listată. Nu trebuie să fim experți când vine vorba de traficul aerian, să fim convinși că traficul crește și capacitatea acestui aeroport este insuficientă, nu numai pentru viitorul flux de oameni, dar și pentru cel curent. Capacitatea este redusă. Știm însă că investitorii internaționali și-au manifestat deja interesul de a cumpăra acțiunile aeroportului București. Este un alt exemplu al unei potențiale înțelegeri a guvernului să facă IPO pentru această companie, să crească brandul, vizibilitatea și recunoașterea României în ochii investitorilor internaționali și poate vom avea nevoie de banii acestor oameni pentru alte lucruri în viitor. Cred că trebuie să ținem contactul cu ei pentru a strânge fonduri, pentru a crește stadiul infrastructurii pentru că mulți oameni zboară spre București și mulți oameni sunt importanți pentru economia românească.
Nu vorbesc doar despre VIP-uri din finanțe și economie, ci și de turism. Turismul este una dintre șansele României, dar acesta este greu de dezvoltat dacă aeroportul principal din țară nu este destul de dezvoltat. Încerc să arăt că piața de capital nu este un lucru abstract în Univers. Dacă ai cu adevărat o piață de capital eficientă, ea poate declanșa un efect pozitiv pentru întreaga economie”.
O altă poartă a României
Sobolewski a mai vorbit și despre o altă poartă a României, a cărei importanță din punct de vedere macroeconomic va crește: Portul Constanța. “Aceasta este, de asemenea, o companie care se potrivește pieței de capital. Credem, de asemenea, că este un moment propice pentru antreprenorii privați să vină pe piața de capital. Aceștia beneficiază de creșterea rapidă a acestei economii, prin faptul că oamenii au o putere de cumpărare mai mare. Desigur, încă sunt mulți oameni care nu au bani, sunt relativ săraci sau doar săraci, dar în general indicatorii ne arată că această țară devine mai bogată. Este o oportunitate bună pentru business-ul privat creat în timpul acestei transformări a României, care a început acum 25 de ani. Aceste firme oferă, în special, bunuri și servicii populației”.
La întrebarea “Când estimați că va avea loc fuziunea dintre BVB și Sibex?”, Sobolewski a răspuns: “Aceasta este o tranzacție care ar trebui descrisă ca fiind una de tip "fuziune prin absorbție", cu alte cuvine vom prelua această companie. Nu este o companie care reprezintă o valoare mare pentru piața de capital, pentru investitorii și antreprenorii din România, dar suntem hotărâți să finalizăm această tranzacție pentru că credem că va aduce lucrurile la normal. Cu siguranță, România nu are suficient loc pentru două burse de valori. Chiar și piețe mai mari decât România nu își permit mai mult de o bursă. Cel mai important lucru, în domeniul nostru de activitate, este lichiditatea și concentrarea acestei lichidități și, sincer, nu are sens pentru nimeni să ai o bursă de valori și ceva care susține că este, la rândul său, o bursă de valori.
Cred că aceasta va duce la îmbunătățirea generală a arhitecturii pieței în România și cu siguranță va îmbunătăți percepția României în afară, pentru că ceea ce avem acum este o situație puțin bizară, iar în mod normal investitorii internaționali nu apreciază situațiile bizare. Investitorilor le plac poveștile interesante, riscurile legate de investiții, însă când vine vorba de infrastructură, aceasta trebuie să fie impecabilă și fără anomalii. Aceasta este percepția mea asupra procesului pe care îl derulăm împreună cu colegii noștri de la Sibex și sper că îl vom finaliza cu succes în acest an. Cred că va fi o schimbare importantă, în acest context, pentru piața din România”.