Eșecul, un “lux” pe care nu și-l permite toată lumea
„Eşecul. Suntem nişte ipocriţi în privinţa lui. Du-te online şi vei găsi o grămadă de aforisme plăcute care sărbătoresc inevitabilul eşecului şi arată importanţa lecţiilor pe care ar trebui să le învăţăm din greşeli. Numai că, în viaţa reală – ca şi în companiile reale, eşecul este echivalent cu anatema. Ne temem de el. Îl evităm. Îl penalizăm”…
Acesta era editorialul introductiv al ediţiei pe aprilie 2011 a publicației Harvard Business Review, care dedica întregul număr de revistă unui “fapt” incomod și teoretic neplăcut oricui: Eșecul.
Dar…Specialiștii avertizează că, de fapt, eşec este o artă. Un “lux” pe care nu și-l permite toată lumea. Ceva din care pot rezulta lucruri mici, dezamăgitoare, ori lucruri mari – un pas înainte, evoluție, asumare etc., depinde de lecția pe care o învață fiecare din propriul Eșec. Respectiv scopul , după cum evidențiază oamenii care desigur știu mai multe decât noi, fiind învăţarea lecţiei, calea de a învăţa. Din greșeli. Din…eșec – acel ceva ce doare pentru că este ceea ce este! Durerea e însă trecătoare și atâta vreme cât nu e clinică – metaforic vorbind, tratamentul poate fi triumfător.
Există sute de căi posibile, dar numai câteva vor duce la soluția potrivită
“Invenția are o altă mamă: eșecul. Ar putea părea contraintuitiv, dar eșecurile repetate pot, adesea, duce la succes. De fiecare dată când încercăm ceva nou și eșuează, primim informații valoroase despre ceea ce a mers prost și, la fel de important, despre ceea ce s-a întâmplat. De aici pornind, putem face mici schimbări și să încercăm din nou, învățând continuu și inovând. Dacă încercați să rezolvați o problemă, există sute de căi posibile, dar numai câteva vor duce la soluția potrivită. Iar singura modalitate de a descoperi asta este să…să eșuezi și să încerci din nou”, spune Baba Shiv, profesor la Stanford Graduate School of Business, a cărui cercetare se concentrează asupra inovației la locul de muncă.
Prin urmare, acestea fiind spuse, nu înseamnă că vă îndemnăm să eșuați ca să aveți succes. Dar vă încurajăm să “treceți| peste eșecuri cu artă, pentru a afla ce este succesul de fapt…Și acesta – succesul, un „lux” despre care vom avea ocazia să vorbim, de asemenea.