Din paragină, la patru stele: Cum a redevenit hotel Cișmigiu „perla coroanei”
Construit înainte de Primul Război Mondial, în anul 1912, a fost naționalizat în anii '70 și apoi, după 1989, a fost transformat în cămin pentru studenții de la Teatru. În anii '90 s-a întâmplat groaznicul accident în care o studentă din Basarabia a murit în casa liftului, subiect care a stat la baza melodiei "Hotel Cișmigiu", a fostei trupe Vama Veche.
Dar ce s-a întâmplat rămâne în trecut, un trecut pe care nu îl putem schimba, așa cum spune directorul hotelului Cișmigiu, Georgeta Grecu: „Ce a fost, a fost. Nu negăm trecutul. Dar să ne axam pe ce s-a făcut frumos și nou”.
Reconstrucția hotelului a costat 15 milioane de euro
Noul hotel Cișmigiu, căci din fosta clădire a mai rămas doar fațada, a fost redeschis pe data de 19 decembrie 2012 și reconstrucția a costat în jur de 15 milioane de euro, fără achiziția inițială.
Însă, înainte de a ajunge la reconstrucția propriu-zisă, au trecut câțiva ani buni. În 2004, hotelul a fost cumpărat de firma Hercesa, specializată în domeniul imobiliar. „A fost prima lor investiție în România, un fel de perlă a coroanei, pe care chiar nu vor să o vândă. Hotel Cișmigiu a rămas proprietatea companiei și așa o să rămână”, spune directorul hotelului.
Studiile de fezabilitate și planurile de reabilitare au durat aproximativ trei ani. După ce s-au obținut aprobările, constructorii și-au dat seama că hotelul era atât de deteriorat, încât nu se mai putea face nimic. Concluzia? Hotelul nu putea fi reabilitat!
„Moment în care, oameni serioși, au oprit lucrările, și au făcut alte planuri, alte studii, alți trei-patru ani de zile pentru reconstrucție și pentru păstrarea fațadei și demolarea interiorului”, a mai povestit Georgeta Grecu.
Într-un târziu, s-au obținut toate aprobările de la Primăria Capitalei și, în 2009, au început lucrările de demolare și reconstrucție. Din hotelul Cișmigiu construit acum mai bine de un secol au mai rămas, astăzi, doar fațada, cu ușa istorică, cu balcoanele din 1912 și cu tot ce ține de exteriorul clădirii.
Interiorul a fost reconstruit în totalitate, astfel că nici numărul de camere nu a rămas același. Fosta clădire număra 200 de camere, în timp ce actuala clădire are 60 de apartamente, șapte săli de conferințe și un amfiteatru de 120 de locuri.
„Servicii ce depășesc 4 stele”
Ce ofera hotel Cișmigiu pentru zona de business
Totodată, hotelul oferă prețuri speciale pentru „long-stay”: „Prețurile diferă foarte mult de prețurile obișnuite de hotel. Se oferă prețuri pe trei luni, pe șase luni, pe un an. Avem clienți care stau deja de un an, un an și jumătate la noi și asta este foarte important pentru zona de business”.
Hotel Cișmigiu, numărul 3 pe site-urile de rezervări
2013, considerat primul an de viață al hotelului după ce a fost redeschis, a fost unul bun, potrivit Georgetei Grecu, care spune că a avut un grad de ocupare de 57%: „Pentru un hotel, în primul an, este o realizare. Consider eu că una dintre marile realizări ale noastre este că suntem și am fost chiar din primul an cotați ca fiind hotelul numărul 3 pe site-urile de rezervări. Am devansat hoteluri mari, cu vechime mare pe piață și hoteluri de 5 stele”. Și în 2014, hotel Cișmigiu și-a păstrat poziția și nivelul de calitate așteptat de clienți.
Și din punct de vedere financiar hotelul este în grafic. Georgeta Grecu a povestit că, la început, hotelul a oferit prețuri relativ mici față de serviciile pe care le oferea și că, la finalul lui 2013, au crescut prețurile cu 10% față de anul precedent. În același timp, a crescut și gradul de ocupare.
Nu în ultimul rând, primăvară anului viitor vine cu o surpriză din partea hotelului Cișmigiu. În martie-aprilie 2015 vom găsi, la etajul șase al caldirii, un restaurant de tip „sky”, cu o terasă foarte frumoasă pe întreg perimetrul clădirii!