Daniel David: Sistemul de învăţământ împiedică tinerii din România să-şi atingă adevăratul potenţial (II)
CITEŞTE AICI PRIMA PARTE A SERIALULUI, ÎN CARE DANIEL DAVID A FĂCUT O RADIOGRAFIE A SOCIETĂŢII ROMÂNEŞTI
–––
Daniel David spune că mileniarii (millennials – în engleză, adică cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani) reprezintă generația cea mai inteligentă dintre toate cele care au fost până acum. Din păcate, însă, sistemul de învăţământ nu este actualizat şi adaptat nevoilor lor.
„Ei sunt niște technological guru, dar noi le băgăm adesea pe gât forma tradițională a școlii și a educației (ex. le predăm cunoștințe, nu cunoştinţe + modalitatea lor de generare, asta când cunoștințele sunt deja accesibile la un clic de computer/telefon; nu-i pregătim prin gândire critică pentru a filtra cunoașterea de pseudo-cunoaștere în amalgamul de informații disponibile online etc.). De aceea, unii nu reușesc să-și atingă potențialul de inteligență”, explică profesorul.
În România, mileniarii sunt cei care au asimilat în cea mai mare măsură profilul psiho-cultural vestic, spune Daniel David, care crede că, peste 20 de ani, când vor ajunge să domine pârghiile de putere socială, „ei vor conecta în mod natural România cu spațial vestic al UE și NATO”.
CULTURA ANTREPRENORIALĂ LA ROMÂNI
Am vrut să aflăm de la Daniel David dacă cultura antreprenorială reprezintă un atribut intrinsec al poporului român sau e un aspect ce trebuie învățat ori cultivat. El spune că, în general, atributele psiho-culturale nu sunt înnăscute. „Unele pot avea o predispoziție genetică (și se poate calcula un indice de eritabilitate – cât din varianta atributului într-o populație poate să fie explicat genetic), dar factorul psiho-socio-cultural este fundamental, determinând atributele psiho-culturale complexe și influențând major atributele psiho-culturale cu eritabilitate mare”, potrivit profesorului.
De asemenea, acesta susţine că există o legătură între competențele antreprenoriale și cele manageriale, în sensul că cele două se intersectează, dar nu se suprapun. Cu alte cuvinte, poți să fii un excelent manager, fără să ai însă realizări antreprenoriale majore. De altfel, poți și să fii un antreprenor de succes, dar să nu ai abilități manageriale de top (ex. îți angajezi buni manageri, după ce ai gândit/inițiat o inovație, mai mult sau mai puțin disruptivă). Evident, există unele persoane care pot avea ambele calități.
Daniel David spune că este importantă promovarea culturii antreprenoriale în rândul tinerilor. Motivul? „Asumarea rațională a riscului, perceperea schimbării ca oportunitate, nu ca pericol, autodisciplină, inovarea prin creativitate/inteligență etc. sunt atribute psiho-culturale adesea relaționate cu spiritul antreprenorial și care merită promovate!”, punctează profesorul.
El adaugă că este necesară introducerea într-un proiect de țară a unor strategii de dezvoltare a competențelor antreprenoriale, deoarece acest lucru ne-ar ajuta să renunțăm mai rapid la profilul psiho-cultural colectivist, care ne separă de spațiul vestic. „Competențele antreprenoriale contribuie la formarea de indivizi autonomi, care au alergie la concentrarea autoritară a puterii sociale, care văd viitorul/schimbarea ca oportunitate, nu ca pericol. Dacă am avea mai mulți indivizi cu acest profil, profilul psiho-cultural al țării ar fi altul, cu impact pozitiv asupra competitivității țării și calității vieții oamenilor”, adaugă Daniel David.
„Din păcate, noi nu avem instituțiile sociale adecvate, spre deosebire de țările vestice, care să transforme potențialul în realitate.” – Daniel David
DANIEL DAVID TRATEAZĂ ROMÂNII CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI HIGH-TECH
"Psihoterapia augmentată tehnologic (ex. realitate virtuală/robotică) nu este o nouă formă de psihoterapie, ci o dezvoltare tehnologică în cadrul psihoterapiilor clasice (mai ales cognitiv-comportamentale). În principal, tehnologia poate spori eficiența psihoterapiilor clasice, le poate face mai accesibile, mai ușor de acceptat (ex. reduce rata refuzului/abandonului) și/sau mai atractive. Noi (vezi Institutul Internațional de Psihoterapie la http://www.psychotherapy.ro) lucrăm în această paradigmă cu tulburări de anxietate, tulburări depresive, tulburări de spectru autist, ADHD, tulburări ale comportamentului alimentar, tulburări psihotice etc.
Suntem, în această paradigmă, unii dintre liderii la nivel internațional, fiind frecvent invitați să susținem traininguri (ex. în Australia, Spania, Turcia, Rusia etc.). În ceea ce privește coachingul psihologic (vezi Institutul Internațional de Coaching http://www.internațional-coaching.org/), utilizăm tehnologia pentru optimizare/dezvoltare personală și organizațională, lucrând până acum cu actori majori la nivel național și internațional", spune Daniel David.
Daniel David este psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională, prin numărul de citări în comunitatea ştiinţifică.
Din 2007 este şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca.
În ianuarie 2013, a fost numit director responsabil cu cercetarea la Institutul american „Albert Ellis“ din New York.
Daniel David este şi prorectorul pentru cercetare, excelenţă şi competitivitate al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este autorul cărţii „Profilul psihologic al poporului român“.
Articol preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.