Cum rămânem “angajabili” în era progresului tehnologic exponențial
Evoluția aceasta fără precedent a început in anii ’80 – ’90. Atunci, tehnologia a început să declașeze schimbarea făcând trecerea de la progresul liniar la cel exponențial. Ce înseamnă progresul exponențial față de cel liniar? Înseamnă ca dacă faci 30 de pași în sistemul liniar, ești la 30 de metri distanță.Dacă faci aceiași 30 de pași în sistemul exponențial, înseamnă că ajungi la 1 miliard metri distanță, adică ai înconjurat planeta de aproximativ 25 ori.
Așa arată grafic creșterea liniară față de cea exponențială.
În secolul al XXI lea vom experimenta 20.000 de ani de progres
În 2001, Ray Kurzweil* făcea o analiză a istoriei tehnologiei și arăta în Law of Accelerating Returns că aceste schimbări tehnologice sunt exponențiale, contrar concepției liniare obișnuite. Ca urmare a acestei evoluții exponențiale, Kurzweil estima că omenirea va experimenta nu doar 100 de ani de progres în secolul al XXI lea, ci că va fi echivalentul a 20.000 de ani de progres (asta la nivelul din 2001). Ce înseamnă 20.000 de ani de progres? Sunt 2.000 de ani de la răstignirea lui Iisus și de atunci s-au întâmplat multe schimbări.
Iar noi vom experimenta de zece ori mai mult în acest secol, ceea ce înseamnă că în fiecare an vom experimenta, în medie, echivalentul a 200 de ani de progres. Ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani? S-a inventat bicicleta și motorul cu aburi, becul, frigiderul, mașina de cusut , tiparul, telefonul, ascensorul, computerul, omul a zburat în spațiu (pentru a enumera doar câteva), lucruri fără de care astăzi, noi nici nu ne concepem viața. Practic începea Revoluția Industrială, iar astăzi am ajuns la Revoluție Industrială 4.0.
Imaginează-ți acum, că ce s-a întâmplat în secolele al XIX lea și al XX Iea împreună, se întâmplă acum în decursul unui singur an. Și asta an de an! Alături de tehnologie, s-au mai accelerat încă 2 forțe cu impact masiv asupra vieții noastre: piața globală și clima. Iar toate aceste trei forțe se dezvoltă simultan, exponențial și interdependent.
Continuarea materialului o găsiți pe site-ul hrmanageronline.ro.