Cine externalizeaza in Romania? Dar mai ales de ce?
Accenture, Genpact, HP sau Oracle reprezinta doar o parte dintre marile companii care au facut din Romania o piata atractiva pentru serviciile BPO. Principalele centre sunt in domeniul IT, industria auto, telecomunicatii sau in companiile de productie.
Cei mai mari externalizatori de servicii de afaceri sunt, la nivel global, SUA, Germania, Japonia, Olanda, Italia, Franta si Marea Britanie. In prezent, peste 25.000 de oameni lucreaza in domeniu in tara noastra. Companiile cu departamente de BPO angajeaza, in medie, intre 100 si 500 de persoane pe an. Piata este intr-o continua evolutie, iar companiile au inceput sa devina din ce in ce mai exigente. Conform Association Business Service Leaders, industria a crescut cu procente intre 10 si 30% in ultimii ani. Principalele orase in care domeniul BPO s-a dezvoltat sunt cele cu mari centre universitare: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Brasov, Arad, Targu-Mures.
Pe langa eficientizarea proceselor si reducerea timpului dedicat activitatilor de suport, firmele de outsourcing sunt cautate si pentru mentinerea confidentialitatii salariilor sau pentru asigurarea functionarii in permanenta a retelei de IT si dezvoltarea unor aplicatii de software.
Pe de alta parte, unul dintre cele mai mari pericole ale externalizarii il poate reprezenta faptul ca, odata cu contractarea unei companii care ofera astfel de servicii, o firma poate externaliza cu totul si know-how-ul din domeniul respectiv. Exista si companii, in special cele cu capital local, care raman reticente la posibilitatea de a-si externaliza anumite procese.
Este clar insa ca zona de outsourcing trebuie sa se duca la nivelul urmator, sa nu mai fie privita doar ca o zona de reducere a costurilor. Trebuie sa ajute clientul sa isi eficientizeze compania si intern, nu numai extern.
Citeste si: