Cei mai buni 25 de angajatori din lume
Din cele 25 de companii selectate anul acesta, 20 sunt din Statele Unite ale Americii, iar trei dintre ele sunt din Silicon Valley – Google, Cisco și NetApp. Microsoft a pierdut poziția de lider și Pepsico a intrat în prima parte a clasamentului. Alți noi sosiți în acest clasament sunt Accor, General Mills, Monsanto, Ernst & Young, Autodesk și W.L. Gore & Associates.
Locul 25 este ocupat de compania Mars, care are 70 000 de angajați. Compania se ghidează după cinci principii de la care nu se abate niciodată: calitate, responsabilitate, reciprocitate, eficiență și libertate. Angajații spun despre Mars că este o companie unde toată lumea este dispusă să dea o mână de ajutor, să stea peste program și să-și ajute colegii, indiferent dacă lucrează la aceeași sucursală sau în altă țară.
Locul 24 este ocupat de SC Johnson, care are 13 000 de angajați. În fiecare zi când angajații ajung la sediu, oamenii de la securitate îi întâmpină cu un zâmbet însoțit de un hello. Fiecare birou al companiei are un pragram denumit Now Thanks!, program care oferă la fața locului recunoaștere, laude și bonusuri.
Locul 23 este ocupat de Quintiles, companie care are 26 676 de angajați. Când vine vorba de angajări, Quintiles își pune baza în proprii angajați. Aproximativ o cincime dintre angajări se fac printr-un program de recomadări. “Quintiles este un loc de muncă minunat, unde toată lumea, de la oamenii de securitate și până la directori, se poartă foarte frumos”, spune unul dintre angajați.
Locul 22 este ocupat de compania Novo Nordisk din Danemarca, care are 33 970 de angajați. Compania daneză își conturează valorile în jurul a trei responsabilități: sociale, financiare și de mediu. Novo Nordisk își încurajează angajații să ofere sprijin comunităților din care fac parte și pune accentul pe educația și prevenirea diabetului zaharat.
Locul 21 este ocupat de Cisco, care are 66 599 de angajați. Cisco își folosește propria rețea de comunicații pentru a-și conecta angajații între ei prin intermediul video conferințelor. Astfel, fiecare angajat, indiferent de poziție pe care o are, este dispus să-i ajute pe ceilalți pentru a se sigura că treaba este bine făcută.
Locul 20 este ocupat de McDonald`s, care are 1 850 000 de angajați. Compania are un program special de dezvoltare a angajaților prin intermediul celor șapte Universități Hamburger pe care le are și unde se învață toate operațiunile dintr-un restaurant.
Locul 19 este ocupat de Accor, o companie din Franța care are 160 000 de angajați. În Argentina, la inaugurarea unui hotel, noii angajați au fost întâmpinați cu șampanie și un mic dejun special. Toată lumea este invitată pentru a avea ocazi să se cunoască. “Ce îmi place foarte mult la Accor este faptul că te poți transfera foarte ușor de la un sediu la altul, ceea ce mi-a permis să descoper alte țări, culturi și orașe”, spune un angajat.
Locul 18 este ocupat de American Express, o companie americană cu 62 877 angajați. Compania are un grup de patru sau cinci lideri, numit Prize Patrol, care oferă angajaților flori sau daruri în fața celorlalți ceilalți colegi pentru a sărbători o reușită. Compania are un program flexibil și le permite angajaților să își facă programul astfel încât să poată obține o săptămână liberă în plus.
Locul 17 este ocupat de General Mills, o cumpanie americană cu 39 000 de angajați. Compania are un site intern destinat exclusiv angajaților, lucru care stimulează conectivitatea și interesul în rândul colegilor. Angajații se mândresc cu faptul că General Mills este foarte activă și responsabilă social, dar și pe mediu.
Locul 16 este ocupat de National Instruments, o companie din SUA cu 6 704 angajați. National Instruments folosește programul "Management Sneaker" pentru a fi informat cu privire la ceea ce se întâmplă în rândul angajaților de nivel mic și mediu. Acest program încurajează liderii, înclusiv CEO-ul, să se plimbe printre angajați și să stea de vorbă cu ei.
Locul 15 este ocupat de Intel, companie cu 104 116 angajați. Noii angajați de la Intel sunt întâmpinați cu felicitări și cadouri în prima zi de muncă. “Compania este ca o a doua casă, un mediu foarte propice pentru lucru”, spune un angajat.
Locul 14 este ocupat de Monsanto, cu 21 255 angajați. Compania are un eveniment anual în care își celebrează cei mai buni și mai inovativi angajați în cadrul galei denumită Premiile Sustainable Yield Pledge. “Compania noastră are potențialul de a influența industria alimentară la nivel mondial”, spune cineva. „Asta mă scoate din pat dimineața – provocarea uriașă și beneficiul imens.”
Locul 13 este ocupat de compania spaniolă Telefonica, care are 130 709 angajați. Orice angajat care are cel puțin un an vechime în companie este eligibil pentru un program de Global Rotation, ceea ce-i permite să lucreze șase luni la un alt sediu din altă țară.
Locul 12 este ocupat de Ernst & Young, companie britanică cu 167 000 de angajați. Compania permite chiar și angajaților cu poziții de junior să aibă oportunități de leadership. Anul acesta compania a trimis 2 300 de interni în 27 de țări diferite să ia parte la International Intern Leadership Conference.
Locul 11 este ocupat de Pepsico, companie cu 300 000 de angajați. Această companie își apreciează oamenii în primul rand pentru că sunt oameni, și abia apoi că sunt angajați, și promovează condiții ce le permit să se dezvolte pe plan profesional și personal.
Locul 10 este ocupat de Autodesk, companie americană cu 7 254 de angajați. Compania are un program sabatic care le oferă posibilitatea angajaților din Statele Unite ale Americii să își ia șase săptămâni de concediu plătit odată la patru ani, ceea ce o pune într-un top special. “Să muncesc la Autodesk înseamnă să întâlnesc oameni din toată lumea, să le înțeleg perspectivele și să încerc să răspund nevoilor lor”, spune un angajat.
Locul nouă este ocupat de Diageo, companie britanică cu 25 000 de angajați. Filozofia companiei este “sărbătorește viața în fiecare zi, peste tot.” Compania și angajații participă în fiecare an la evenimente și strângeri de fonduri pentru oamenii mai puțin avantajați de soartă. “Lucrez de zece ani în această companie și nu-mi pot imagina că aș putea munci în altă parte”, spune un angajat. „Abia aștept să ajung înapoi la birou în fiecare zi, chiar și luni.”
Locul opt este ocupat de W.L. Gore & Associates, companie cu sediul în SUA, care are 10 059 angajați. Fiecare asociat al companiei are un mentor / antrenor care îl ajută să-și îndeplinească sarcinile. Este o companie în care angajații au cu adevărat posibilitatea să exceleze.
Locul șapte este ocupat de Federal Express, companie cu sediul în SUA care are 151 344 angajați. FedEx are o cultură a voluntariatului foarte puternică și se folosește de rețeaua globală de care dispune și de relațiile cu agențiile umanitare în caz de dezastre naturale, pentru a promova serviciul de ajutor de urgență. “Am început să lucrez la FedEx la vârsta de 65 de ani. Acum lucrez de șase ani și nimeni nu m-a forțat să mă pensionez. Îmi place atmosfera și sunt mândru să lucrez pentru FedEx”, spune un angajat.
Locul șase este ocupat de Mariott, cu sediul central în SUA, companie cu 325 000 de angajați. Mariott are manageri de hotel care organizează sesiuni în care discută diverse aspecte ale vieții cu grupuri mici de angajați, cum ar fi de economisire pentru pensionare, cum să-ți deschizi un cont sau cum să obții un împrumut pentru mașină. “Cred că unul dintre lucrurile care mă impresionează este că directorii ne strigă pe nume și ne întreabă ce mai faci”, spune un angajat.
Locul cinci este ocupat de Microsoft, companie cu 96 052 de angajați. Microsoft are un program numit DigiGirlz , introdus în anul 2000, a cărui menire este încurajarea femeilor să lucreze în domeniul tehnic. Programul constă în organizarea unor evenimente în licee unde elevele sunt încurajate să exploreze o carieră în domeniu, iar compania pune la dispoziție angajați care să le răspundă la întrebări.
Locul patru este ocupat de Kimberly-Clark, companie americană cu 57 929 de angajați. În prima zi de lucru, noii angajați primesc un set de e-mailuri în care sunt informați despre job-ul lor și despre companie, un mail de la “Nașul” companiei, de la un mentor dar și o cheie simbolică care deschide “Ușa celei mai bune companii din lume”. “Kimberly-Clark este o familie, iar cei de la departamentul HR te fac să te simți confortabil, protejat și dornic să-ți aduci contribuția”, spune un angajat.
Locul trei este ocupat de NetApp, o companie americană cu 12 643 angajați. Noilor angajați le este prezentată strategia, obiectivele și cultura de business de către liderii companiei. Lunar sunt organizate sesiuni de training pe care ei le numesc TOAST, adică Training On All Special Things.
Locul doi este ocupat de Google, companie cu 34 311 angajați. Google a introdus un program numit CareerGuru, în care directorii companiei oferă servicii de coaching unu la unu, concentrate în jurul subiectelor de echilibru între job și viața personală, dezvoltare profesională și personală, stiluri de comunicare și rezolvarea conflictelor, printre altele. “Deși există o mulțime de locuri în Silicon Valley unde se pot face bani rapid, Google este un loc pe care îl poți numi casă”, spune un angajat.
Primul loc este ocupat de SAS Institute din SUA, care are 13 268 angajați. CEO-ul de la SAS găzduiește în fiecare lună așa numita “Conversations Over Coffee", unde se discută problemele pe care la au angajații, dar într-o atmosferă relaxată, fără niciun fel de presiune. “Nicăieri nu m-am simțit atât de viu din punct de vedere intelectual”, spune un angajat. La SAS grijile sunt reduse la maxim și fiecare angajat este încurajat să ia decizii.