Ambasadorul SUA în România, despre potențialul țării noastre
Ne-am obișnuit să ni se spună, adeseori, că țara noastră prezintă potențial în anumite domenii, cum ar fi domeniul IT. Iată însă că ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România adaugă la capitolul potențial ceva ce ar trebui să ne pună pe gânduri, în sens pozitiv.
„În cursul călătoriilor mele prin România, în ultimii trei ani, mi-a devenit foarte clar potenţialul României ca putere agricolă. Acest lucru a fost valabil în trecut. De exemplu, la mijlocul secolului XIX, Brăila a fost practic pentru comerţul internaţional cu cereale ceea ce este Chicago în prezent. Preţul grâului la finele secolului XIX era fixat în Brăila, la fel cum în prezent este fixat la Chicago”.
Astfel a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, la Forumul „Securitatea Alimentelor şi a Resurselor de Apă”, organizat de Camera de Comert şi Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti. „Când ne uităm la productivitatea agriculturii româneşti în comparaţie cu productivitatea agriculturii din alte ţări membre ale Uniunii Europene sau la nivel mondial este clar că potenţialul aici pentru îmbunătăţirea producţiei, pentru îmbunătăţirea productivităţii este mare. Şi una dintre modalităţile prin care această îmbunătăţire poate fi realizată este prin introducerea tehnologiei. În SUA, unde ne bucurăm de o productivitate agricolă mare, acest lucru se datorează în parte unor fermieri foarte bine educaţi, dar şi unor fermieri care sunt capabili să aplice tehnologie modernă în producţia agricolă”, a mai explicat Klemm.
Valoarea adăugată
El a adăugat că una dintre principalele provocări cu care se confruntă agricultură românească este îmbunătăţirea sistemului de irigaţii. „Există mai multe firme americane din sectorul agricol prezente astăzi aici. Vreau să le mulţumesc pentru sponsorizarea lor şi totodată vreau să subliniez că valoarea adăugată pe care ar putea să o aducă agriculturii româneşti, în relaţiile cu Guvernul român sau cu companiile româneşti şi bineînţeles cu fermierii români, este îmbunătăţirea sistemului de irigaţii, care este una dintre principalele provocări cu care se confruntă agricultura românească”, a mai spus diplomatul american.
Ce priorități are ambasadorul SUA în țara noastră
Pe de altă parte, Hans Klemm a afirmat că, în calitate de ambasador al SUA în România, are trei priorităţi: „În calitate de Ambasador al SUA în România, am trei priorităţi. Una este să promovez securitatea SUA, împreună cu România, în cadrul parteneriatului nostru şi în calitate de aliaţi în NATO (…). O altă prioritate este să promovez valorile americane şi democraţia, să încurajez România să îmbrăţişeze un viitor democratic, valorile şi instituţiile democratice. A treia prioritate pe care o am este să promovez prosperitatea, prosperitatea SUA, din nou, împreună cu partenerul nostru strategic România, dar şi să promovez prosperitatea României. Facem acest lucru prin încercarea de a creşte schimburile comerciale şi investiţiile între ţările noastre”, a adăugat Hans Klemm.