Achizitia, ca strategie a fondurilor de pensii
La startul sistemului de pensii private de la sfarsitul anului 2007 se aflau 18 fonduri. Acum, numarul lor s-a redus la 14, dupa ce patru dintre ele si-au incetat operatiunile. Cand Omniasig Pensii va trece la BCR Administrare Fond de Pensii, printr-o miscare strategica menita sa creasca forta fondului, si cand se vor incheia si celelalte fuziuni anuntate, numarul jucatorilor va ajunge la 11.
FUZIUNI
Fondurilor de administrare pensii private de marime mica le este dificil sa supravietuiasca. Aceasta si pentru ca exista reglementarea legala conform careia, in trei ani, un fond trebuie sa atraga un minimum de 50.000 de participanti, altfel iese de pe piata. Zepter, Marfin, MKB Romexterra si Ag2R au renuntat dupa campania initiala de aderare din septembrie 2007-ianuarie 2008, deoarece au reusit sa convinga prea putini clienti. De asemenea, fuziunea dintre fondurile Eureko si Bancpost (26.000 de clienti) a fost deja aprobata de CSSPP. Dupa aceasta operatiune, Eureko va fuziona si cu cel mai mic fond din piata, KD, cu circa 8.300 de clienti.
Un business de pensii, in special in Romania, incepe sa iti aduca beneficii daca ai peste 150.000 de participanti. Poate ca acesta a fost si calculul pe care si l-au facut cei de la Omniasig Pensii cand s-au decis sa-si vanda portofoliul. Iar BCR Administrare Fond de Pensii s-a aratat interesat de a-si spori numarul de participanti.
"Chiar daca Omniasig statea bine la acest capitol, din punct de vedere operational, e mai bine ca numarul participantilor, implicit valoarea contributiilor, sa fie cat mai mari. De exemplu, un sistem informatic care sa gestioneze intregul proces costa foarte mult. Una este sa achizitionezi un sistem informatic foarte scump de pensii si sa administrezi 500.000 de participanti si alta e sa administrezi 50.000 cu el. Ca proprietar de business te gandesti ca poate este mai bine sa vinzi fondul", explica Mihnea Diaconu, Head of Sales la BCR Administrare Fond de Pensii.
DEZVOLTARE
Singura modalitate, conform legislatiei actuale, prin care un fond isi poate spori numarul de participanti prin volume, este achizitionarea unui alt fond. Legea impune anumite modalitati prin care se poate petrece o astfel de operatiune de durata. Iar BCR-ul se bazeaza pe aceasta strategie. Discutiile despre fuziunea Omniasig Pensii si BCR au inceput cu luni bune inainte si nici in momentul de fata procesul nu s-a incheiat. Daca ar fi sa urmarim cifrele de anul trecut, cei 70.000 de participanti pe care urmeaza sa-i castige BCR-ul de la Omniasig n-ar fi putut fi obtinuti altfel decat in doi ani si jumatate de vanzari sustinute.
Pretul tranzactiei nu este public, insa reprezentantul BCR Administrare Fond de Pensii spune ca nu s-a "platit" pentru fiecare participant al Omniasig. S-a aplicat modelul de preluare a unui business. In spate, fireste ca "s-au luat in calcul costurile de administrare pentru fiecare participant, precum si investitiile initiale".
La nivel individual, in cazul in care un participant este client Omniasig Pensii si doreste sa se transfere in urma acestei fuziuni, el va putea sa migreze catre oricare alt jucator de pe piata fara plata unei taxe. In mod normal, transferul se poate realiza cu o penalitate de 5% din activul net.
Pentru cei care au urmarit piata financiara din ultimele luni, decizia celor de la BCR nu este deloc surprinzatoare. Fuziunea face parte dintr-o strategie mult mai complexa la nivelul grupurilor Erste si Vienna Insurance Group – de expansiune pe diferite piete. VIG si-au dorit asigurarile si, drept urmare, au preluat BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, iar Erste si-a dorit pensiile. Astfel ca BCR Administrare Fond de Pensii a ramas la Erste, unde urmeaza sa soseasca si Omniasigul. "In viitor, BCR Administrare Fond de Pensii va prelua si Pilonul III, pensiile facultative, de la BCR Asigurari de Viata", declara Diaconu.
REZULTATE
Vanzarea "bob cu bob", prin reteaua Bancii Comerciale Romane, dar si a partenerilor externi – persoane fizice si persoane juridice – este o alta linie strategica a fondului de pensii. "Aceasta vanzare ne asigura o crestere nu foarte spectaculoasa, dar constanta, de la an la an". Si intr-adevar, BCR este singurul administrator care si-a crescut constant cota pe piata. "Vorbim despre cresteri nu foarte mari, pentru ca nici piata nu este atat de mare". Ca numar total de participanti, fondul BCR ocupa locul VII, insa asta se traduce prin locul I in randul administratorilor controlati de catre banci. De la locul VII in sus se afla doar companii detinute de catre asiguratori. Ca randament, se claseaza pe locul V in piata, cu mentiunea ca acest indice fluctueaza si este facut public saptamanal.
In 2008, au reusit sa atraga aproape 25% din piata, iar anul acesta isi doresc sa atinga o treime, reprezentata de noii angajati in campul muncii. Insa Diaconu observa ca in continuare salariatii fac confuzii intre Pilonul II si Pilonul III, intre pensia de stat si Pilon II, multi nestiind ca este obligatorie si ca nu platesc nimic suplimentar.
Contributiile care au inceput sa soseasca odata cu inceputul anului 2009 nu au fost cu mult mai mici decat cele din 2008. Asadar, criza nu i-a afectat. Valoarea medie cu care asiguratul contribuie difera de la o luna la alta. "Suntem undeva peste media din piata, cu o contributie medie de peste 8 euro/lunar/participant. La un moment dat, ocupam locul I, acum suntem in top III, dupa acest criteriu".
Schema de investitii a fondului are un grad de risc mediu. Majoritatea jucatorilor se inscriu in acest nivel, mai putin Generali care are grad de risc ridicat. "Instrumentele in care noi suntem obligati sa investim sunt diversificate. Daca vorbim despre instrumente fixe, suntem obligati sa investim 65% din totalul portofoliului. Avem un procent foarte mic in actiuni, un procent destul de mic in obligatiuni corporatiste… Preferam sa investim pe termen lung cu randamente ridicate la instrumentele investitionale, decat sa investim pe termen scurt si sa avem rezultate bune acum".
CONTURI GOALE?
BCR are un numar de 14.094 conturi goale. Posibilele explicatii pe care le ofera Mihnea Diaconu, Head of Sales, sunt: fie angajatorul nu a mai platit pentru angajat contributii dupa momentul validarii la CNPAS, fie angajatul a plecat din compania respectiva sau a plecat din tara. Aceste conturi nu se pierd, nu se suspenda, raman deschise in proprietatea participantului pe toata perioada activa profesional a angajatului – pana la iesirea sa la pensie. "Acel participant, la un moment dat, se va reangaja si va plati contributia. Ar fi pacat sa-l pierzi de client". Un segment de varsta interesant pentru ei este cel de 35-45 de ani, pentru care alegerea unui fond de pensii nu este obligatorie, ci optionala: "Se pare ca acest segment a raspuns destul de bine, probabil pentru ca este mai bine informat, are alta maturitate a situatiei financiare. Avem o buna proportie de participanti din acest segment de varsta".
In luna aprilie a.c., pensiile private din Romania au evoluat mentinandu-se in tendinta primelor luni ale anului: un trend ascendent constant. Conform datelor de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, 4.291.109 de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II (participanti pentru care s-au incasat contributii de la inceputul colectarii acestora in sistem – mai 2008), reprezentand o crestere lunara cu circa 1,2% fata de luna anterioara.
Valoarea activelor nete ale celor 14 fonduri de pensii administrate private s-a ridicat la aproximativ 318 milioane euro, cu 10,7% mai mare fata de luna martie 2009. Principalii jucatorii de pe piata sunt ING si AZT Viitorul tau.