„Tot ce spui poate fi folosit împotriva ta!”
Comunicarea eficientă a devenit un atu al profesioniștilor de azi. Dintre persoanele care au rezultate similare la locul de muncă, acelea care știu să-și comunice rezultatele, au mai mult succes și mai multe oportunități. Cu alte cuvinte, comunicarea îți influențează și rezultatele viitoare. De exemplu, dacă spui despre tine că ești o persoană care respectă deadline-urile, această afirmație te va mobiliza la fiecare nou proiect, astfel încât să te încadrezi în termenele stabilite.
Ceea ce-ți spui reprezintă catalizatorul tău spre atingerea obiectivelor pe care ți le-ai stabilit, și chiar a unor obiective pe care nu ți le-ai stabilit, dar care îți apar ca oportunități de dezvoltare. Dacă îți spui că ești bun în ceea ce faci și acționezi pentru a fi în concordanță cu această afirmație, cu timpul vei ajunge să fii nu doar bun, ci foarte bun în domeniul tău. Ca manager, un obiectiv de atins este să obții anumite rezultate cuantificabile cu echipa ta. Atingând acest obiectiv stabilit, te vei înconjura de persoane ca tine, vei cunoaște alți manageri care apreciază ceea ce faci și este foarte posibil să ți se propună o promovare. Această promovare, chiar dacă nu ți-ai stabilit-o de la început,este exact ce aveai nevoie. Nu poți știi niciodata câte oportunități te așteaptă, până când nu ești atât de bun încât oportunitățile să vină la tine.
După ce ți-ai format un obicei din a vorbi cu tine cât mai des și cât mai eficient, îți poți îndrepta atenția asupra ceea ce transmiți altora.
Ceea ce le spui celorlalți are un impact direct asupra imaginii tale. Mesajele tale pot transmite încredere, profesionalism, energie pozitivă sau pot transmite lipsă de încredere în forțele proprii, nesiguranță, un nivel de energie scăzut. După ce ai finalizat cu succes un proiect afirmațiile tale pot fi de două tipuri: o afirmație care transmite încredere – „Proiectul următor va fi și mai bun!” și alta care sugerează nesiguranța – „Nu am reușit să fac tot ce mi-am propus”. Tu cu ce fel de oameni ai vrea să lucrezi?
Indiferent cine este interlocutorul, atunci când comunici testează-ți afirmațiile cu întrebările următoare:
- Afirmația mea îmi dă mai multă încredere în forțele proprii?
- Mă motivează se devin mai bun în ceea ce fac?
- Ceea ce voi spune aduce valoare conversației?
- Ideea mea are un impact pozitiv asupra mea și asupra celorlalți?
În loc de concluzie, îți prezint o poveste care evidențiază rolul semnificativ pe care-l au cuvintele.
În timpul regelui Franței Ludovic al XI-lea, un astrolog a prezis cu mare exactitate moartea unei doamne de la curte. Regele a fost surprins de faptul că acest lucru s-a întâmplat chiar la data anunțată și a devenit suspicios: fie astrologul o omorâse pentru a dovedi că a prezis bine, fie era atât de priceput încât putea fi o amenințare pentru puterea sa. Oricare ar fi fost situația, acesta a hotărât că astrologul trebuie să moară. Astfel că, l-a chemat noaptea într-un turn al castelului, cu intenția de a-l arunca pe fereastră. Înainte însă, regele a vrut să-i testeze puterile și l-a întrebat pe astrolog: „Dacă știi atât de multe despre destinele celorlalți, ce poți să-mi spui despre soarta ta? Cât timp mai ai de trăit?”. Astrologul a răspuns: „Voi muri cu trei zile înaintea Majestății Voastre”. După acest răspuns, regele nu numai că l-a cruțat, dar i-a oferit și multe favoruri și cadouri.
Cuvintele tale pot fi folosite împotriva sau în favoarea ta. Alege-le pe cele care te propulsează!
Carmen Balalia este trainer în cadrul Schultz Consulting și are o experiență de peste 6 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training si consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri.
Facebook Page: Carmen Balalia