Vrei o mărire de salariu? Fă-ți „temele” din timp
Faza de cercetare
În această etapă trebuie să te familiarizezi cu practicile pe care le are organizația vizavi de acest subiect. Dacă firma pentru care lucrezi obișnuiește să mărească salariile doar după o evaluare anuală, atunci e de așteptat ca și în cazul tău să ia aceeași măsură. Dacă se obișnuiește ca mărirea salariilor să se întâmple și de mai multe ori pe an, atunci, evident, ai mai multe oportunități de a închide această chestiune. Vezi ce se întâmplă la nivel de industrie cu mărirea salariilor și care sunt cele mai comune practici. De asemenea, nu strică să citești manualul angajatorului ce poate cuprinde și politica de recompensare financiară. Discută, ori de câte ori ai ocazia, cu alți oameni pe poziții similare din alte companii și află cum au rezolvat ei această problemă.
Faza de prezentare
Odată încheiată faza de cercetare, ai, măcar intuitiv, o idee despre media salarială din domeniul tău. Trebuie să vezi dacă ceea ce ceri și cât ceri chiar se justifică în raport cu munca pe care o prestezi. Altfel argumentele pe care i le prezinți șefului vor fi ușor demontate și demersul tău nu se va încheia cu rezultatul scontat. Fă o listă cu obiectivele pe care le-ai îndeplinit și demonstrează cum rezultatele pe care le-ai obținut au ajutat compania să crească. Documentează-te și află cum munca ta a influențat diferitele departamente și sectoare ale companiei. Află și pune pe hârtie dacă munca ta a determinat reducerea costurilor în departamentul tău sau dacă ce ai făcut tu a generat venituri mai mari per ansamblu. Vezi toate legăturile care se pot trasa între rezultatele muncii tale și performanțele firmei pentru care lucrezi. Redeactează o altă listă cu responsabilitățile pe care le-ai îndeplinit ce nu se regăseau în fișa postului și fixează-ți o sumă pe care tu o consideri că-ți îndeplinește exigențele salariale. Nu în ultimul rând, citește tot ce se poate citi despre negociere și fixează o întâlnire cu șeful tău pe acest subiect.
Faza de negociere
O negociere de success va pleca de la meritele și împlinirile profesionale pe care le-ai avut și nu de la nevoia ta de a avea mai mulți bani. În primul rând, expune-ți motivele pentru care ceri o mărire de salariu. Vino cu materiale documentate și, dacă ai cum, cu cifre care să-ți susțină cererea. Nu strică să-i spui șefului tău exact suma la care vrei să ajungi, dar nu dezarma dacă ești anunțat că nu ai cum să primești mărirea cerută. Insistă și întreabă-l cum te poți califica la o viitoare mărire de salariu și ce ar trebui să faci mai exact. Dacă ai o altă ofertă de la un alt angajator și o folosești într-o negociere la actualul job, s-ar putea să dai greș din simplul motiv că niciun angajator nu vrea să fie pus la zid cu un ultimatum. Aceleași precauții se ridică și dacă ameninți că-ți vei da demisia dacă nu îți sunt îndeplinite cererile. S-ar putea ca demersul tău să fie contraproductiv.
În orice condiții te-ai afla, cererea de mărire de salariu se poate dovedi o nucă tare. Nu ai mereu șanse de succes și te poți trezi mereu cu reacții din cele mai adverse. De aceea, trebuie să fii pregătit și documentat. Ca în orice luptă și ostilitățile pentru mărirea salariului vor fi câștigate de cei care-și fac din timp temele.