Vreau mai mult timp!
Desi cu totii numim acest aspect organizarea timpului, pana la urma nu despre asta este vorba. Provocarea noastra nu este una legata de timp, ci are mai degraba de-a face cu propria persoana. Pana la urma, oamenii de succes au la dispozitie acelasi timp ca si oricare altii. Nu cantitatea este asadar problema si aspectul diferentiator, ci mai degraba calitatea. De aceea, nu timpul este cel care ar trebui frumos organizat si prioritizat, ci activitatile noastre si ceea ce ne reprezinta. Iti propun un sistem simplu, format din patru pasi care sa iti ofere un punct de sprijin in incercarea ta de a castiga mai mult timp:
Analiza si organizarea
Nimeni nu foloseste o agenda pentru a deveni organizat. Cei care au apelat deja la acest instrument de planificare a timplului sunt persoane preocupate de directiile in care isi „cheltuiesc” orele si energia si pentru care organizarea personala nu este un subiect nou. Da, da! La fel ca si banii, timpul reprezinta o resursa ce este consumata cu mai mult sau mai putin folos. Nu toate aspectele din viata noastra in care investim timp ne aduc satisfactie sau genereaza profit. Si cand spun profit nu fac referire doar la aspecte financiare. Organizarea incepe cu o oglinda la care sa ne uitam cu mare atentie. Cine suntem, ce ne reprezinta si cat de multumiti suntem de toate acestea!? Pentru ca timpul este o chestiune personala ce trebuie sa inceapa de la fiecare dintre noi.
Stabilirea destinatiei
Plecand de la imaginea anterior clarificata este momentul sa ne stabilim o serie de destinatii specifice catre care sa ne indreptam. Se spune ca viata este o calatorie si ca ar trebui sa ne bucuram de ea. Intrebarea mea pentru tine este incotro calatoresti? Cei mai multi oameni nu gasesc raspunsuri la intrebarea aceasta si le este greu sa mentioneze o serie de planuri de viitor, altele decat cele care fac referire la concediu. Perspectiva unei destinatii, a unui scop sau obiectiv ne schimba din obiceiuri si ne ajuta sa devenim mai „profitabili” atunci cand investim timp in ceva. Orice sportiv de mare performanta si-a propus sa obtina o serie de rezultate si a muncit constant pentru asta. Asadar, este important sa-ti clarifici pentru ce anume te „antrenezi” in fiecare zi!
Planificarea
Acum ca ti-e clar unde vrei sa ajungi, ar trebui sa iti aranjezi cu atentie calatoria. Tu cate ore pe zi investesti scopurilor tale? A planifica inseamna a stabili in detaliu un plan de actiune prin care sa poti atinge obiectivele propuse. Fie ca folosesti o agenda, o lista de activitati sau orice alt instrument, este bine sa nu te bazezi pe memorie sau intamplare. Planificarea trebuie sa se intample in scris si sa se exprime cat mai clar intentiile tale de a „cheltui” timpul. Exact ca atunci cand realizezi bugetul unui proiect. Asa ca, noteaza acum, principalele centre „de cost” si asigura-te ca nu vei lasa ca orele sa zboare pe langa tine fara a obtine ceva in schimb. Incepe intotdeauna cu ceea ce este mai important, dar lasa loc si pentru chestiuni urgente sau neprevazute. Daca pentru tine de exemplu, este important sa avansezi in cariera, cate ore pe zi ai alocat pana acum pregatirii tale?
Actiunea si determinarea
Imi doream la un moment dat sa ies mai des cu bicicleta. Dar, gaseam deseori scuze sau „alte lucruri mai importante de facut”. Asta pana in ziua in care mi-am planificat in prealabil doua momente din saptamana in care sa fac ceea ce imi place si care pana atunci pierdea din importanta datorita unor „urgente minore”. Avem tendinta de multe ori sa gasim scuze sau sa amanam lucruri. Poate si dintr-o stare de comoditate sau relaxare care genereaza satisfactie de moment. Sincer va spun, determinarea este esenta care poate transforma un plan bine facut in actiune. Oamenii de succes pe care ii admir sunt si cei mai disciplinati, iar la capitolul implementare stau cel mai bine. Au curaj si nu le place sa piarda vremea. Acesti oameni sunt cei care prefera sa faca mai mult si sa vorbeasca mai putin. Pentru a-ti atinge obiectivele este nevoie sa fii disciplinat si sa te tii cat mai bine de programul stabilit.
Acestia sunt patru pasi simpli ai procesului de organizare. Este nevoie de timp pentru a-i transforma in obiceiuri productive. Eu repet adeseori acest proces pentru a ma asigura ca merg in directia potrivita si de fiecare data am un sentiment si mai mare de satisfactie si multumire legat de ceea ce fac si ?deciziile mele pentru ca ma simt intr-adevar implinit. Si pana la urma despre aceasta este vorba in chestiunea de organizare a timpului: sa fim multumiti si sa obtinem performantele care conteaza.
Iulin Olariu este trainer Let’s Get Ready, un program de invatare pe care l-a initiat tocmai din dorinta de a investi timpul acolo unde ii place cel mai mult – in cresterea si dezvoltarea oamenilor pasionati.