Văd ceea ce sunt!
Și totuși cum este posibil?
Ca ființe umane, fiecare dintre noi avem propriile valori, credințe, prejudecăți, concluzii din diferite experiențe trăite, atitudini.
Suntem unici, nu doar prin amprenta ADN specifică fiecaruia, ci și prin acest „bagaj” personal pe care îl avem cu noi în orice moment și pe care îl aducem în orice situație, în orice interacțiune și care acționează ca un filtru al realității.
Într-un singur moment, cele 5 simțuri ale noastre preiau 2 milioane biți de informație. În schimb, mintea noastră conștientă este capabilă să preia doar 7 biți de informație.
Pentru a compensa această enormă diferență, mintea filtrează stimulii pe care simțurile noastre îi percep prin 3 procese:
- ștergere;
- distorsionare;
- generalizare.
Ce informație ștergem, distorsionăm sau generalizăm depinde de filtru personal, acel bagaj pe care îl avem și care se îmbogățește cu fiecare moment al existenței noastre.
Ca ființe umane, noi nu putem cunoaște niciodată realitatea. Noi cunoaștem doar percepțiile noastre în legătură cu realitatea și de aceea realitățile noastre sunt diferite. Vedem doar ceea ce suntem pregătiți să vedem. Vedem lumea așa cum suntem noi.
Și așa, eu, cu realitatea mea, cu emoțiile mele, interacționez cu altcineva a cărui realitate diferă. Și fără să fiu conștient de diferențele dintre noi, mă voi trezi că încerc să-l conving pe celălalt că realitatea mea e adevărată, îl voi acuza că greșește, că nu mă înțelege și îl voi eticheta ca persoană dificilă, cu care nu pot comunica și cu care nu pot colabora.
Voi ajunge, fără să vreau, să cad în capcana generalizărilor și etichetărilor și voi risca să distrug o relație personală sau profesională doar pentru că am crezut că lucrurile se văd corect doar de pe partea mea și pentru că nu am fost pregătit să înțeleg că oamenii au realități diferite.
Diferite, în schimb la fel de corecte din punctul fiecăruia de vedere.
Cum mitul realității supreme s-a destrămat prin conștientizarea existenței filtrului personal, așa, pentru mine, s-a spulberat și cel al persoanelor dificile – acele persoane care nu gândesc ca mine, nu reacționează așa cum aș reacționa eu, nu văd lumea în aceleași culori ca mine.
Am aflat că persoanele dificile nu există. Am descoperit că ele sunt doar diferite de mine și că realitatea lor este alta, nu mai corectă și nici mai greșită.
Este o realitate ce așteaptă și poate fi descoperită de fiecare dintre noi doar dacă deschidem ochii și inima și ne dorim să le înțelegem și să aflăm cum se vede lumea și prin alți ochii decât ai noștri.
Așadar, ești pregătit să vezi altceva decât ești tu? Ești pregătit să faci ca, în locul persoanelor dificile din viața ta, să apară noi prieteni și noi realități?
Sunt Iulia Nechita, psiholog și trainer, și cred cu tărie că oricine poate să fie și să facă orice atât timp cât își dorește suficient de mult, muncește și crede în visul său.
Experiența acumulată atât în mediul organizațional, cât și în compania de training humans m-a ajutat să creez programe în care oamenii și-au conștientizat resursele personale și potențialul, s-au dezvoltat personal și profesional și au descoperit că atitudinea este cea care face diferența și care te poate transforma într-un învingător.