Unu, doi, trei, patru… următorul sigur e mai slab
Un articol pe care l-am citit astăzi în presa internaţională, deşi simpatic şi uşor pueril în aparenţă, subliniază (nu trebuie să o luăm personal) un aspect de multe ori ignorat, poate nici măcar conştientizat – faptul că şi recrutorii sunt oameni. Oameni supuşi greşelilor, impresionabili, influenţabili. Uneori oricât de bine am cunoaşte teoria se poate întâmpla (şi îmi este greu să cred că vi se pare imposibil acest lucru) să luăm decizii aşa …fără un motiv neapărat logic, evident.
Iată ce spune articolul de pe hrmorning.com, scris de editorul Tim Gould :
« Profesioniştii responsabili cu recrutarea sunt mereu în căutarea cel mai strălucit şi mai abil anagajat. Însă există un anumit comportament (involuntar chiar) care poate da peste cap întreaga misiune.
Decizia de a angaja pe cineva poate fi influenţată de un factor total ilogic şi neîntemeiat de tipul – numărul persoanelor intervievate sau momentul intervievării. Şi asta potrivit unei cercetării întreprinse de Şcoala de Business Wharton (SUA), centrată pe analizarea a 9.000 de interviuri şi 31 de intervievatori.
Cercetătorii au examinat un comportament specific ce presupune luare deciziilor fără a ţine cont de consecinţele altor opţiuni similare.
Cum funcţionează în viaţa reală
La primapare un comportament perfect natural. Iată un exemplu: Un individ joacă la ruletă în Las Vegas. La fiecare cinci ture apare culoarea « negru ». Jucătorul mizează totul pe roşu. După atâta « negru » trebuie să apară « roşu », nu ?
Greşit. Sunt şanse 50-50 ca oricare dintre cele două culori să apară la fiecare tură. Faptul că o culoare a ieşit de mai multe ori la rând nu schimbă cu nimic această probabilitate.
Cum funcţionează în HR
Deci ce au în comun ruleta şi recrutarea?
Dacă HR-ul sau unul dintre managerii implicat în recrutare intervievează consecutiv patru candidaţi foarte buni…
Citeşte articolul integral pe hrmanageronline.ro.