Un alt fel de a te uita la „rezoluțiile pentru noul an”
Îmi aduc aminte de „rezolutiile mele de sfârșit de an”.
După ce am realizat cel mai măreț vis pe care puteam să mi-l imaginez, adică fuga mea din România comunistă în 1978, în fiecare an îmi propuneam o listă cu ce o să realizez în anul care urma.
Când eram în România, eram mistuită de un singur lucru: să fiu liberă orice ar fi.
Era o intenție care se topise în venele mele și se confunda cu propriul meu sânge, cu aerul pe care îl respiram. Uneori îmi venea gândul că s-ar fi putut să mor de foame pe undeva, dar întodeauna îmi asumam și toate consecințele; era dreptul meu să aleg să fiu liberă și responsabilitatea mea să îmi asum consecințele alegerilor mele – îmi spuneam.
Era o intenție care nu se baza pe „realitatea” pe care o știau „cu toții”. Eram prezentă la o pasiune și determinare fără întoarcere. Era ca și cum nu era cale de întors; ori reușeam, ori n-aveam decât să mor.
Din orice altceva pe care mi l-am propus până am fugit din țară, nu îmi aduc aminte nimic. Știu, totuși, că am gestionat lucrurile foarte bine și în detaliu; aveam o miză mare și nu îmi puteam permite să nu fiu prezentă. Viața mea a avut calitate și intensitate sub pălăria acelui măreț vis.
Când am ajuns în Israel, nu am mai știut ce mă inspiră.
Nu știam cum să accesez aceeași pasiune și concentrare absolută. În mod rațional, am căutat și am realizat ce credeam că vreau (uitându-mă la cei din jur și decizând care erau acele lucruri care „contau mai mult”).
Viața mea a trecut din domeniul actelor eroice, spectaculoase, în domeniul mediocrității.
Aveam conversații cu mine însămi cum ar fi:
- nu am sprijin, sunt de una singură;
- sunt o femeie creștină într-o țară de evrei;
- nu vezi realitatea, criza mondială, războaiele;
- nu am bani de-ajuns să…;
- nu mai am o vârstă să…;
- bla, bla, bla (tu poți pune aici poveștile tale).
Viața mea era „rezonabilă”, conform conversațiilor agreate, colective. Am trecut din aerul rarefiat al aspirațiilor înalte și „imposibile”, la pragmatismul permis de… „circumstanțe”. Știam, simțeam cum mor sufletește deși eram liberă, într-o țară demnă și frumoasă.
Din unghiul din care mă uit eu la viață, din propria mea experiență și educație (care mi-a permis să gândesc pentru mine, mai degrabă decât să recit gândurile și descoperirile altora), să îmi fac o listă de lucruri pe care vreau să le obțin, și apoi să încerc să le obțin… este mai mult decât absurd.
Citind de curând cuvintele unui maestru iluminat, Nisargadatta Maharaj, am sărit în sus cu mândrie când am realizat că a spus același lucru (din când în când îmi mai permit să mă dau în stambă cu ego-ul meu, realizând „cât de deșteaptă sunt”):
„Dacă o viață întreagă ai fost nefericit pentru CE NU AI.
Poate vrei să schimbi și: să apreciezi/fii fericit pentru CE AI?!”
Deci, pentru noul an:
1. Întreabă-te cum vrei să fii mai întâi, nu ce să faci/nu cum să faci/nu ce să ai, ca la sfârșit să fii fericit (la exercitiul acesta te ajută un pahar de vin). Pe măsură ce te relaxezi și începi să te apropii de adevăr, probabil că vei spune ceva de genul: „vreau să fiu fericit/ă!”.
2. A FI nu depinde de nimic din exterior. Spălarea creierului nostru s-a făcut când fericirea, împlinirea, bucuria au fost condiționate de ceva din exterior.
3. Dacă aleg sa fiu deja fericit/ă, întrebarea care urmează este:
- Pentru ce am pasiune?
- Ce mă inspiră să fac?
- Pentru ce merită să trăiesc anul asta?
4. După ce ai stabilit acele lucruri, renunță la a obține ce ți-ai propus (asta se cheamă să nu ai atașament) și apoi aruncă-te în jocul creat cu toată pasiunea.
Că vei avea sau nu ce ți-ai propus, este secundar. Vei trăi totuși un an de viață frumos și intens și felul în care vei fi îți va da, mai mult ca sigur, și rezultatele dorite, dacă nu chiar mai mult.
Cu o experiență de peste 30 de ani în training și coaching, Connie Larkin este Executive Coach, conduce cursuri de dezvoltare personală, leadership, productivitate și eficiență și, mai nou, PhotoReading. Connie Larkin a colaborat de-a lungul timpului cu middle & top managers din companii precum: Business Edu, Romtelecom, Aquila, McCann Erickson. Mai multe despre cursurile de Productivitate susținute de Connie Larkin, gasiti aici. Mai multe despre Connie Larkin, găsiți aici: www.connielarkin.ro.