Tu ai un plan de dezvoltare personală?
Cum ar fi dacă ai începe astăzi primul tău plan de dezvoltare individuală? Cum ar fi dacă l-ai concepe împreună cu copilul tău? Sunt câțiva pași, destul de simpli, pentru a scrie un astfel de plan:
1. Începe cu un obiectiv, UN OBIECTIV MARE și MOTIVAȚIA ta pentru a te dezvolta
Chiar și dacă ai doar o idee vagă despre ce ai vrea să fii sau să ai, este bine să îți faci un plan de dezvoltare. Din ce motiv? Pentru că vei avea șanse mult mai mari să ajungi acolo unde vrei! Iar dacă acesta este un motiv mult prea mic pentru tine, atunci faptul că îi vei da un exemplu copilului tău te poate urni din loc.
Iată câteva alte motive:
- Vrei un loc de muncă nou;
- Ești proaspăt angajat. Fie la primul tău job, fie la al 10-lea este important să vrei să îți dezvolți cunoștințele și abilitățile;
- Ai un loc de muncă unde te străduiești din răsputeri să avansezi;
- Vrei să îți dezvolți propria afacere;
- Vrei mai mulți bani;
- Sau, pur și simplu, te simți inconfortabil în pielea ta;
2. Identifică ce ai vrea să înveți nou sau în ce zone ai vrea să îți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile
Odată identificate obiectivele și motivele pentru care vrei să ajungi acolo, îți recomand să îți faci o analiză SWOT. Astfel vei vedea ce ar trebui îmbunătățit, de ce cunoștințe și abilități ai avea nevoie să îți atingi obiectivele. Dacă există o evaluare a performanței facută „ca la carte” la job-ul pe care îl ai acum, atunci folosește-te și de recomandările de acolo. De cele mai multe ori, ceilalți ne văd mult mai bine decât ne vedem noi.
3. Identifică acțiunile necesare pentru a atinge aceste nevoi de dezvoltare
În general acțiunile ar fi legate de participarea la cursuri de dezvoltare personală și profesională, de citirea unor cărți, de modelarea unei persoane care are abilitățile pe care tu vrei să le dezvolți. Totodată abonează-te la reviste de specialitate și/ sau ia-ți un mentor sau un coach care să îți ofere suport pe acest drum.
4. Adaugă deadline-uri și costuri
Pentru fiecare obiectiv în parte – și în strânsă legătură cu mărimea obiectivelor (să te angajezi în 6 luni sau să îți crești nivelul de trai în următorii x ani) – este necesar un deadline. La fel, sunt necesare și costurile respective. Începe cu acțiunile cele mai puțin costisitoare: modelarea cuiva, citirea unor cărți și, în tot acest timp, pune deoparte 10% din ceea ce câștigi doar pentru dezvoltarea ta personală și profesională. În timp poți ajunge să îți permiți și cursuri mai scumpe, chiar în străinătate sau angajarea unui coach.
5. Discută planul de dezvoltare cu cineva care are experiență în așa ceva
În primul rând ar fi indicat să îl discuți cu un mentor sau un coach. Dacă aceasta este o posibilitate îndepărtată, discută-l măcar cu cineva care are un plan de dezvoltare propriu. Uită-te în dreapta și-n stânga și alege pe cineva despre care crezi că are, cât de cât, un plan coerent. Spun asta pentru că se pare că este la moda să mergi la diverse cursuri de dezvoltare personală (și chiar profesională) și… atât.
Sau poți să îl discuți cu un prieten care începe odată cu tine propriul plan de dezvoltare. Acest lucru este foarte bun pentru că vei avea un camarad pe drumul tău, vei avea cu cine să împărtășești, vei avea posibilitatea să îți încurajezi prietenul sau să primești, la rândul tău, încurajări.
6. Pune planul în aplicare, fă-ți follow-up-uri periodice și, mai ales, reflectează asupra a ceea ce ai învățat și pune în practică
Ține-ți planul la vedere! Verifică în fiecare zi ce ar mai fi de făcut, întoarce-te din drum dacă ceva este neterminat, stabilește-ți o zi în fiecare săptămână pentru a face follow-up și, mai ales, PUNE ÎN PRACTICĂ TOT CE ÎNVEȚI! Altfel, vei număra doar cursuri și cărți, vei deveni „citit”. Întreabă-te de fiecare dată ce lecție ai învățat, cum puteai să faci mai bine, ce poți îmbunătăți pe viitor, de ce te temi, ce ai învățat despre tine ș.a.m.d. Și, foarte important, oprește-te din când în când din mers și sărbătorește-ți victoriile! Făcând acest lucru în mod regulat îți vei învăța creierul că tu, cel care înveți atâtea despre tine, ești o persoana care reușește, de vreme ce ai ce sărbători!
Tu ai un plan propriu de dezvoltare? Ce ți-ar plăcea să împărtășești cu noi?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different