Stagii pe bani sau pe experienţă?
Iată câteva motive pentru care este OK să se accepte un internship neplătit:
- stagiul, chiar dacă acesta se desfăşoară efectiv în cadrul birourilor angajatorului, este similar cu formarea de care ar fi beneficiat internul într-un mediu educaţional;
- experienţa stagiului este în beneficiul internului;
- stagiarul lucrează sub supravegherea atentă a personalului existent;
- angajatorul care oferă formarea nu primeşte niciun avantaj imediat din activităţile internului;
- angajatorul şi internul se pun de acord de la început că stagiarul nu are dreptul la salarii pentru timpul petrecut în stagiu.
Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul României a lansat Programul de Internship care se adresează tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani. Marea diferenţă faţă de ediţiile precedente este că în 2015 tinerii vor fi plătiţi în perioada în care vor fi interni. Sectorul public se aliniază astfel celui privat, care a înţeles de ceva timp că internii vor să câştige ceva mai mult pe lângă experienţă.
În cele două ediţii precedente ale Programului de Internship organizat de Guvern, peste 180 de tineri au avut oportunitatea de a se alătura pentru două luni Executivului, lucrând atât la sediul central al Guvernului, cât şi în toate ministerele. În 2015, alţi 300 de studenţi şi tineri absolvenţi au oportunitatea să facă parte din administraţia centrală, în 77 de instituţii centrale (inclusiv la Palatul Victoria şi în toate ministerele) timp de două luni, să capete experienţă practică şi chiar să contribuie la eficientizarea aparatului administrativ prin aportul lor de idei, iniţiative şi cunoştinţe. Ca o noutate faţă de anii anteriori, tinerii admişi vor beneficia de o bursă lunară de 450 de lei. Înscrierile se fac online prin intermediul paginii oficiale http://internship.gov.ro, iar termenul-limită pentru transmiterea candidaturii este 31 mai.
Şi companiile din mediul privat au început de ceva timp să desfăşoare internshipuri plătite sau să ofere tinerilor şi alte beneficii pe lângă deja cunoscuta experienţă.
Într-o piaţă a muncii în care concurenţa pentru poziţii de top este în continuă creştere, învăţarea experienţială şi abilităţile studiate prin stagii pot oferi un avantaj enorm. În acelaşi timp, tinerii nu trebuie să-şi piardă speranţa că „într-o bună zi” nu vor mai trebui să lucreze fără plată, fără a primi nimic în schimb, chiar şi în cazul unui internship.