Situațiile în care ești mai puțin inteligent și deloc creativ. Cum le combați
Se știe că stresul face ravagii în corpul nostru, crește nivelul cortizolului, ridică tensiunea, glicemia și așa mai departe. Toate aceste lucruri au loc ca urmare a emoțiilor pe care le trăim. Toate conduc către un cerc vicios; vii de la serviciu cu capsa pusă pe șef și te cerți cu toți ceilalți membri ai familiei. În fiecare zi siuația se repetă și tu continui să stai în stres, reacția organismului fiind una de tipul „luptă sau fugi".
Asta se traduce printr-o comandă la nivelul creierului care spune că e important să se închidă sistemul imunitar, că tu nu ai nevoie decât să-ți salvezi viața fugind cât mai repede! Nu te poți vindeca în starea de „luptă sau fugi" și nici deciziile pe care le iei nu sunt suficient de înțelepte. Tot sângele este redirecționat în această stare către membre și mușchi ca să-ți permită să fugi din fața pericolului. Este o situație în care suntem mai puțin inteligenți și deloc creativi.
Citește și: Femeile, de două ori mai predispuse la stres decât bărbații
Este importantă implicarea activă și seriozitatea intenției pe care o ai de a schimba mentalitatea și viața. Nu există pastila miraculoasă care să schimbe tot într-o clipă dar în acest parcurs ajungi să te redescoperi, să înveți să trăiești o viață extraordinară, nu doar una normală. Primii care constată schimbarea și beneficiază de roadele ei sunt toți cei dragi și apropiați. Armonia și partea plină a paharului te fac optimist și mulțumit cu viața ta.
NU mai încerca să-i schimbi pe ceilalți, singurul pe care-l poți schimba ești tu! Atunci toți ceilalți de fapt de schimbă.
Ce sunt tehnicile de eliberare emoțională?
Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT) reprezintă o combinație între acupresura chineză și psihologia modernă, un instrument extrem de eficient de îmbunătățire a vieții pe multiple nivele: mental, emoțional și fizic. Sunt o nouă cale de abordare a sănătății, una dintre cele mai revoluționare descoperiri din domeniul psihologiei și medicinii din ultimul secol.
Citește și: Există viață personală dincolo de stres?
De-a lungul meridianelor energetice se află puncte a căror rezistență electrică este de 300 de ori mai scăzută decât pe restul suprafeței corpului (G. Craig). Acest lucru face ca atingerea acestor puncte să se transmită semnalele la creier mult mai rapid. Orice gând, stare emoțională sau verbalizare din momentul stimulării amprentează puternic prelucrarea datelor de către creier: când omul experimentază o stare emoțională negativă, de mânie, supărare sau teamă, creierul său intră în stare de alertă. Reacția de tip „luptă sau fugi” este o reacție tipică a creierului vechi sau reptilian, necesară omului de altă dată pentru a se proteja de primejdiile de moarte. În zilele noastre, de cele mai multe ori acest mecanism este declanșat nu de un factor extern, dar doar de percepția noastră(emoție negativă, amintire, traumă, convingeri limitative).
Cum funcționează?
Studii ale facultății de medicină din cadrul Universității Harvard arată că stimularea punctelor de acupunctură de pe meridianele energetice reduce activitatea amigdalei, hipocampului și a celelaltor părți ale creierului asociate cu teama. În alte cuvinte, E.F.T. oprește această reacție de tip „luptă sau fugi”. Mai mult decât atât, EFT îndepărtează inversia psihologică legată de câștigurile secundare (care ne fac să menținem obiceiurile noastre proaste și convingerile limitative) și stimulează capetele celor 14 meridiane principale, în timp ce se rostește o frază de rememorare a problemei pe care se lucrează.
Dovezi ale efectelor benefice asupra creierului, asupra corpului și a psihicului vin din procedeele de neuroimaging (scanările cu CT și RMN ale creierului au arătat că becul roșu al amigdalei se stinge) și din studii științifice care demonstrează scăderea cu 25% a nivelului de cortisol, hormon al stresului, după doar 20 de minute de E.F.T. Aceste date devin și mai credibile dacă considerăm că după 20 de minute de Psihoterapie Cognitivo-Comportamentală, tehnica de psihoterapie modernă considerată științific a fi cea mai eficace, nivelul de cortisol a rămas nemodificat (Dr. Dawson Church).
Această terapie este indicată pentru: panică/anxietate, frici/fobii, depresie, furie, dependențe (dulciuri, gusturi, alcool, cafea, țigări, droguri, etc.), ADHD, traume, abuzuri (fizice, emoționale), sindrom de oboseală cronică, stres, insomnie, probleme de vedere, slăbire, dureri (cap, spate, gât, umeri, încheieturi, dinți, stomac, dureri generale, etc), alergii, psoriazis, tensiune, diabet, astm, disfuncții sexuale, probleme urinare etc..
Avantaje:
1. Nu implică proceduri chirurgicale
2. Nu se folosesc ace
3. Nu se folosesc medicamente sau substanțe chimice
4. Nu se împinge și nu se trage de corpul uman
5. Sunt proceduri inofensive (bateri, murmurări, rotiri de ochi). Milioane de persoane au utilizat EFT și contestațiile sunt sub 1%!
Sceptici sau nu, toți cei care au încercat au avut rezultate uimitoare ce au condus la o perspectivă mai amplă, la claritate și la o stare de calm, indiferent de natura problemei (fizică, emoțională sau spirituală).
„În ceea ce privește stresul profesional, în majoritatea cazurilor pe care le-am avut concluziile oamenilor erau: «Este prea mult. Este o responsabilitate prea mare. Sunt prea multe lucruri de făcut. Presiunile financiare sunt prea mari. E prea greu să fiu mamă, soție, gospodină în același timp. Nu am cum să mănânc sănătos. Nu am timp de mișcare. Nici nu-mi amintesc când m-am relaxat ultima oară.»
Citește și: Stresul poate ucide!
Marea majoritate dau vina pe viață! Aduc ca argument realitatea și se agață de scuze: nu am timp, nu mai sunt tânăr, e prea târziu,e prea greu, nu am bani… . Îmi spun că ar fi fericiți în cazul în care cutare sau cutare situație ar fi altfel, dacă ar avea mai mulți bani, dacă ar avea mai mult timp, dacă i-ar înțelege soția, soțul, dacă… și lista continuă. Până atunci totul rămâne suspendat și nu poți fi fericit!”, spune Oana.
Veste proastă este că „singurul mod în care poți avea mai mult…..bani , timp,relații, sănătate e să-ți schimbi modul de a gândi, sa conștientizezi că există o cale la îndemâna ta, dacă vrei cu adevărat, de a reduce nivelul de stres, emoțiile negative, de a schimba percepția asupra realității și de a vedea partea plină a paharului. Viața înseamnă schimbare și de obicei asta aduce frica de schimbare. Numai așa poți să-ți construiești viața pe care ți-o dorești!”, afirmă Oana Sorescu.