Semne clare că trebuie să-ți dai DEMISIA de la job
Iată, așadar, câteva semne clare că trebuie să ne căutăm alt loc de muncă, potrivit sfaturilor pe care specialiștii în recrutare le oferă prin intermediul LinkedIn.
Te simți pierdut. Dacă experiența de zi cu zi de la birou seamănă cu un examen pe care nu știai că trebuie să-l dai, atunci ai o problemă. Dacă taskurile și proiectele ce vin te găsescă nepregătit… ceva este putred la locul tău de muncă.
Atuurile nu-ți sunt valorificate. Locul de muncă ar trebui să-ți pună în valoare punctele tari. Dacă nu-ți sunt folosite calităție profesionale și în schimb pare că slabiciunile îți sunt mai tot timpul aduse în discuție la job, atunci trebuie să porți o discuție serioasă cu șefii cât mai curând posibil.
Ești veșnic plictistit. Dacă la început ți se părea cel mai tare loc de muncă, acum pare că orele trec mai încet până când se face ore de plecare. Ajungi la birou fără niciun chef, nu ai deloc inspirație și de abia aștepți weekend-ul ca să scapi de acest calvar? Poate că actualul job nu mai este de tine și a venit vremea să mergi mai departe.
Nu mai există provocări. În fiecare zi, fișa postului ne obligă să îndeplinim anumite taskuri. Însă dacă acolo unde lucrezi oportunitățile de a-ți dezvolta skill-urile lipsesc cu desăvârșire s-ar putea să ai o mare problemă. Dacă te simți că nu mai înveți nimic nou sau că, mai rău, te plafonezi făcând același lucru în fiecare zi, o sa ai de pierdut și pe termen mediu și pe termen lung.
Nu vrei jobul șefului tău. Poate nu-ți prea plac colegii, dar compania are un sistem de promovare impecabil. Ți-ai spus că mertiă să înduri anumite neplăceri, doar ca să avansezi ierarhic. Un pic de cultură corporatistă nu a stricat nimănui. Ce se întâmplă însă dacă ajungi la concluzia că nu vrei reposanbilități manageriale? Dacă știi că nu ai vrea să fii în pielea șefului tău, poate ar f bine să nu mai fii nici la locul actual de muncă.
Ești deconectat. Atunci când restul colegilor tăi au o viziune și tu, o alta… dacă te-ai regăsit de mai multe ori în situația în care tu erai pe o parte a baricadei și restul echipei se găsea de cealaltă parte trebuie să-ți ridici niște semne de întrebare serioase vis a vis de rolul tău în organizație.
Nu-ți termini taskurile. Ți se pare că orice proiect îți trece prin față nu are sens? Crezi că deadline-urile sunt mereu nejustificate? Preferi să te uiți la ce fac ceilalți colegi decât să te apuci de muncă? Poate e timpul să-i spui șefului tău ca e cazul să-și caute un om pe postul tău.
Îți tot repeți că-ți dai demisia. Câți dintre noi nu am avut tentația, după o zi mai neagra la muncă, sa ne dăm demisia? Am ajuns acasă și a doua zi am venit ok la birou. Însă o cu totul situație apare când trec săptămâni întregi și tu ai în minte doar să-ți dai demisia. Poate ar fi cazul să nu-ți mai faci nervi și să iei o decizie clară în acest sens. Timpul pe care îl petreci gândidu-te ca ar fi bine să pleci, poate ar fi folosit mai bine căutând un alt loc de muncă.
Nu-ți pasă de produsele companiei tale. Lasând la o parte salariul, colegii sau poziția pe care o ai în companie dacă ție nu-ți pasă deloc despre ce produci cum ai putea să te declari satisfăcut de locul tău de muncă? Dacă nu poți sau nu vrei să te identifici nici un pic cu produsele sau serviciile pe care le livrezi, atunci poate e mai bine să te duci în altă parte.
Voi ați trecut printr-o experiență descrisă mai sus? Cum v-ați hotărât să vă dați demisia? Și, mai important, ce sfaturi aveți pentru ceilalți atunci când locul de muncă la care sunt a devenit un calvar din care nu știu să iasă.