Self leadership înainte de leadership
Acești super eroi, însă, sunt și ei oameni. Iar când vine vorba de oameni, inevitabil, apar și întrebări precum „Oare cât o să mai reziste?” „Ce ne facem dacă într-o zi nu o să ne mai putem baza pe el?”. Întrebări cât se poate de legitime dacă ne gândim și la programul pe care mulți dintre liderii din România trebuie să îl susțină zi de zi, săptamână de saptămână.
Liderii sunt oameni excepționali nu doar pentru cunoștințele lor, ci și pentru felul în care pot și leagă relații cu oamenii din echipele lor și orice alt stakeholder cheie din organizație sau din afara ei. Liderii sunt oameni de la care există așteptarea să fie tot timpul în formă.
Cine face plinul cu benzină?
Există multe așteptări și presiuni care se pun pe acești oameni. Dacă ar fi să facem o paralelă cu o mașină, am putea spune că există așteptarea ca liderii să aibă tot timpul plinul făcut. De aceea, un lider înainte de a fi lider pentru alții este necesar să fie propriul lider. Self leadership-ul constă în a fi constient de cele patru rezervoare (mental, emoțional, fizic și spiritual) și de a face acele acțiuni care garantează că fiecare rezervor este pe plus, în permanență.
Când se face plinul cu benzină?
În cartea „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, Stephen Covey numește acest comportament reînnoire. Pentru fiecare dintre cele patru dimensiuni din imagine, fiecare om are alte activități care dau rezultate. Dacă ar fi acum să revenim la paralela cu mașina, este important să ne întrebăm: când facem plinul cu benzină? Și, ce se întâmplă dacă de fiecare dată facem plinul doar atunci când rezervorul este gol? Cum afectează acest lucru funcționarea mașinii pe termen lung?
Reactiv vs Proactiv
Prima calitate ce stă la baza self leadership-ului este cea de a fi conștient de starea celor patru rezervoare. A doua calitate este aceea de a planifica și lua decizii în așa fel încât ele să fie umplute nu doar atunci când ajung să fie goale și să doară din cauza asta, ci cât ele încă sunt pe plus, tocmai pentru a asigura în permanență un nivel ridicat de energie, inițiativă și creativitate.
Așadar, ce este self leadership-ul? Este abilitatea de a fi în primul rând propriul lider, înainte de a fi lider pentru alții.
Numele meu este Mihail Musat și, deși aproape la fiecare training sunt întrebat dacă sunt din Ardeal, m-am născut și am crescut în București. Sunt trainer și consultant în domeniul dezvoltării personale și public speaking, activități pe care le fac din și cu pasiune începând din 2001. Mai multe despre mine, pe mihailmusat.ro.