Să facem proiecte SUSTENABILE
Politica de dezvoltare durabilă arată intenţiile globale şi direcţia unei organizaţii referitoare la performanţele de dezvoltare economică, socială şi ecologică. Aceasta furnizează cadrul pentru acţiune, pentru stabilirea obiectivelor şi ţintelor de dezvoltare economică, socială şi ecologică, respectiv pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare sustenabilă în cadrul strategiei de competitivitate a organizaţiei. În contextul crizei economice, acest termen de sustenabilitate are din nou o conotaţie importantă, fiind o modalitate de a deveni competitiv pe piaţă. Implicarea liderilor organizaţiei în elaborarea şi implementarea strategiei de competitivitate prin sustenabilitate devine obligatorie.
O strategie de dezvoltare sustenabilă ajută organizaţia să evite, să reducă sau să controleze impactul dăunător al activităţilor, produselor şi serviciilor sale asupra mediului şi populaţiei, să se conformeze cerinţelor legale aplicabile şi poate face parte dintr-un trend pe care clienţii îl apreciază. Elaborarea unei strategii de sustenabilitate poate fi o irosire de efort dacă nu ţinteşte obiective posibile în raport cu reglementările în vigoare. Cunoaşterea mecanismelor de funcţionare şi capacitatea de a anticipa viitoarele schimbări din domeniu sunt necesare. Dacă organizaţia nu deţine aceste capacităţi, este recomandată apelarea la sprijinul unui consultant extern în elaborarea strategiei.
Aplicarea celor mai bune practici din industrie este imperativă dacă vorbim de competitivitate, care presupune comparaţie cu concurenţa. Şi cu siguranţă nu vrem să fim pe locul 2. Surse pentru accesarea acestor bune practici sunt: fie experţi externi competenţi, fie afilierea la diverse reţele de colaborare ale industriei.
Odată elaborată, succesul implementării strategiei de competitivitate prin sustenabilitate stă în stabilirea sarcinilor şi responsabilităţilor în echipa de implementare. Chiar dacă efectele implementării nu sunt vizibile imediat, existenţa unor responsabili cu obiective şi sarcini bine stabilite este absolut necesară. Doar prin acţiune continuă, monitorizare, corectare permanentă, implementarea strategiei de competitivitate prin sustenabilitate va aduce rezultatele economice aşteptate.
Noi, la Svasta ICG, avem în vedere susţinerea clienţilor noştri care doresc să elaboreze asemenea strategii, punându-le la dispoziţie expertiză de specialitate. De asemenea, în cadrul cursurilor susţinute în proiectul INOVENTIV, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU, urmărim să acoperim pilonii de bază ai sustenabilităţii. Aceştia sunt:
• creşterea competitivităţii prin inovaţie şi transfer de noi tehnologii;
• protecţia mediului prin implementarea unor sisteme de management de mediu, prin eficientizarea proceselor de producţie, sau prin reducerea consumurilor de resurse naturale;
• dezvoltarea organizaţională şi integrarea IT-ului în companie, prin dezvoltarea personalului IT care va creşte substanţial valoarea adăugată în companie a departamentului, respectiv capabilitatea de adaptare la cerinţele pieţei;
• comunicarea şi dezvoltarea resurselor umane prin metode interactive şi simulări de situaţii-cheie.