Romania si razboiul global pentru atragerea talentelor
Desi ne este greu sa recunoastem, acum avem cu toti acces la aceleasi filme si seriale, citim aproximativ aceleasi carti (de business sau de divertisment), ne uitam la aceleasi stiri, mancam aceleasi feluri nelipsite de mancare, ascultam aceeasi muzica, impartim aceleasi retele sociale, vorbim cu totii aceeasi limba iar atunci cand avem bani de concediu vizitam (sau ne dorim sa vizitam) cam aceleasi locuri si credem in aceleasi modele de succes.
In aceasta lume, cand singurele granite reale care ne despart sunt cele mentale, companiile de succes au invatat sa foloseasca situatia in favoarea lor. Printre efectele vizibile se numara si “exodul creierelor”. Aduse in mod spectaculos peste granite in convoaie secrete in timpul razboiului rece, astazi talentele sunt disponibile si dispuse sa mearga acolo unde li se ofera conditiile necesare pentru a prospera.
Cum va transforma aceasta tranzitie economia mondiala? In podisurile muntoase de Pakistan, sunt conditii ideale pentru cresterea bivolilor. Iar laptele de bivolita hranit la altitudine, intr-un mediu nepoluant, da cea mai buna mozarrella. Ce le lipseste atunci localnicilor sa devina producatori mondiali de mozarrella? Know-how-ul! Atunci, un intreprinzator local cu bani va aduce cativa maestri italieni, si trendul mondial se poate schimba.
China are capacitate deosebite de productie si mana de lucru ieftina. Dar scoala traditionala de gandire chineza nu incurajeaza creativitatea. Ce le trebuie chinezilor pentru a veni cu linii proprii de produse in tehnologie in curand? Sa angajeze ingineri germani sau americani de valoare. Desigur ca un „breakthrough” in tehnologie nu se poate face nici chiar in aceste conditii in cativa ani, dar intr-o decada vom vorbi altfel.
Astazi razboiul pentru talente nu se mai poarta pe culoarele de la Harvard, Cambridge sau Sorbona. Lumea globala l-a generalizat iar o multime de tineri indieni duc mai departe energia antreprenoriala in Sillicon Valley in timp ce un exod de artisti americani alimenteaza galeriile din Paris, Berlin sau Praga.
In aceste conditii, firmele romanesti trebuie sa fie pregatite sa extinda suprafata recrutarii in afara hotarelor tarii. Dupa 50 de ani de comunism si 15 ani de tranzitie dureroasa avem nevoie de expertiza in domeniul managerial. De ce sa nu luam aceste modele din tarile unde exista atat de multi specialisti in domeniu: Germania, Maria Britanie, USA. Daca avem nevoie de designeri pentru a ne ajuta sa dezvoltam produse- de ce sa nu aruncam un ochi in Italia, Franta. Iar daca avem nevoie de specialisti performanti in agricultura si zootehnie – Olanda sau Danemarca nu sunt nici ele atat de departe. Si unde sa cautam specialisti care sa dezvolte turismul montan din Carpati, daca nu in Austria?
Odata cu debarcarea firmelor multinationale in Romania (incepand cu finalul anilor ‘90) in tara noastra au venit si multi expati. In pozitii manageriale sau de specialisti, ei au ajutat la schimbarea modului de a gandi, la transferul rapid de tehnologie si de know-how si mai ales, la formarea unei prime generatii de manageri romani obisnuiti cu conceptele de business occidentale. Asa cum astazi unii din acesti manageri au devenit la randul lor expati si asigura expansiunea noilor idei si concepte in diferite locatii de pe mapamond!
Astazi se estimeaza ca in Romania muncesc 30.000 de cetateni straini, din care cel putin un sfert sunt expatii veniti impreuna cu companiile multinationale. Unii dintre acesti “expati” au decis sa ramana in tara noastra si dupa terminarea mandatului lor, invatand limba romana si stabilindu-se aici. Deci nu este vorba numai de bani!
Pentru a putea deveni cu adevarat puternice, companiile romanesti trebuie sa intra in acest joc si sa nu se limiteze la granitele tarii, atunci cand nu gasim in interior solutii viabile. Iar angajatii romani nu trebuie sa se teama ca noii veniti sunt aici ca sa le fure joburile – ci mai degraba sa ii duca la nivelul urmator!
Pare complicat, dar in realitate este atat de simplu…
Serban Mrejeriu
Human Resources Consultant
AIMS Executive Search & Consulting