Provocările cuplurilor cu dublă carieră
Cuplurile cu dublă carieră (dual career couples) sunt acele cupluri în care partenerii au locuri de muncă care necesită un grad înalt de angajament şi au un caracter continuu de dezvoltare. Mai sunt și alte caracteristici care sunt implicate: un nivel ridicat de responsabilitate în carieră, recompense financiare, prestigiu social, investiţii personale de timp și energie din partea ambilor parteneri.
Există însă o serie de provocări în cadrul acestui stil de viață.
1. O femeie care încearcă să combine o carieră şi o familie se regăsește curând într-o situație dificilă. Calitățile asociate cu rolul de soţie-mamă (îngrijire, afectivitate, receptivitate la oameni) sunt considerate a fi incompatibile cu calitățile asociate succesului în sfera ocupaţională (independenţă, raţionalitate şi asertivitate).
2. Prin educație, socializare și prin propriul model din familia de origine, bărbatul se așteaptă să fie ”capul familiei”, să fie cel care câştigă bani şi să aibă puterea. Cei mai mulți dintre bărbați nu au fost educaţi și nu au dobândit abilități necesare pentru creșterea copiilor sau realizarea treburilor casnice. Chiar și atunci când bărbatul are abilităţile necesare, el poate percepe că dacă dedică o mare parte din timp și se implică prea mult emoțional îi poate fi afectată cariera, mai ales dacă este în concurenţă cu alţi bărbați care nu au activități similare în familie.
3. În acest stil de viață, fiecare partener poate să creadă că sprijinul adus celuilalt în dezvoltarea carierei poate să-i prejudicieze propria carieră. Ambii parteneri trebuie să facă compromisuri pentru cariera celuilalt, iar rezultatul este că, de multe ori, ambii au de pierdut.
4. Izolarea familiei nucleare moderne de familia lărgită este o barieră în calea dezvoltării carierelor ambilor soţi. Dificultatea de cooptare a rudelor (bunici) sau alte sisteme de îngrijire pentru creşterea copiilor este o sursă de stres sau conflict.
5. În ciuda schimbării normelor (cerinţelor) sociale, în stilul de viaţă al cuplurilor cu dublă carieră se menţin normele culturale ale familiei tradiţionale. Deşi la nivel intelectual modelul familiei cu dublă carieră este acceptat, valorile internalizate ale societăţii în care predominau familiile tradiţionale rămân puternice şi produc tensiune, anxietate şi vinovăţie. Punctele principale de tranziţie în carieră sau naşterea unui copil activează problemele privind normele sau regulile. Una din frecventele probleme descoperite în studii este expectanţa celorlalţi ca soţul şi soţia din aceste cupluri să se comporte în acord cu rolurile tradiţionale și se pare că ambii parteneri se simt vinovaţi când nu se conformează.
6. Alte surse de tensiune identificate sunt dificultăţile partenerilor de a fi disponibili pentru a se însoţi reciproc la activităţi recreative sau de divertisment precum şi dificultatea creată de lipsa de timp pentru a întreţine relaţii sociale extinse (cu rude sau prieteni).
Studiul particularităţilor mariajului cu ambii parteneri de carieră a adus un plus de înțelegere specialiștilor, consilieri maritali sau psihoterapeuţi, care asistă cuplurile pentru a găsi şi dezvolta strategii de adaptare la acest stil de viață.
Drd. Sonia Vrîncianu este psihoterapeut de familie și cuplu în cadrul People Develop Center.