Priveşti în urmă cu regret?
Este evident că trecutul nu mai poate fi schimbat şi nici alegerile pe care le-am făcut într-un moment sau altul. Prin urmare, să ne concentrăm obsesiv asupra trecutului regretând ce am ales nu ne va ajuta cu nimic. O abordare mai eficientă, atunci când observăm că apare această tendinţă, atunci când conştientizăm că avem gânduri de tipul „Ce-ar fi fost dacă..”, ar putea fi următoarea (din nou, fără a avea pretenţia că această modalitate este adevărul absolut. Este doar o opţiune, care pentru mine a funcţionat):
1. Opriţi-vă pentru un moment şi evaluaţi prezentul, „aici şi acum”. Ce anume nu merge acum aşa cum v-aţi dori şi v-a determinat să vă gândiţi la „ce-ar fi fost dacă…(aş fi luat o altă decizie/ aş fi făcut o altă alegere într-un anumit moment)”? Ce vă deranjează în vreun domeniu al vieţii voastre în prezent (subliniez în prezent, acum!) şi este legat de regretul vostru? Trecutul nu îl mai poţi schimba, dar prezentul şi viitorul da, aşa încât este important să te concentrezi asupra prezentului şi a ceea ce se întâmplă acum. Aceste întrebări „ce-ar fi fost…” pot fi generate de ceva ce nu funcţionează aşa cum ar trebui acum în viaţa voastră (personală sau profesională). În momentul în care suntem mulţumiţi de prezent probabilitatea ca astfel de întrebări să apară este mai mică. Această identificare cu precizie a ceea ce nu funcţionează în prezent atât de bine este utilă mai ales dacă motivul nemulţumirii care v-a determinat să vă gândiţi la trecut este destul de neclar. Sunt momente în care poate ne spunem „aş fi vrut ca relaţia/ jobul meu să fie altfel. Dacă aş fi ales altceva, atunci poate că acum relaţia/ jobul meu ar fi fost diferite (cu varianta: ce lucruri minunate aş fi putut eu să fac dacă aş fi ales altceva…)”. Şi spunem acest lucru fără să intram mai mult în detalii legat de ceea ce ne nemulţumeşte de fapt – rămânem astfel la un nivel superficial, prinşi între nemulţumire şi regrete. Întrebarea mea este: ce anume te deranjează acum, concret, la relaţia/ jobul tau?
2. Odată ce aţi identificat exact ce anume vă deranjează în prezent, gândiţi-vă ce anume (din nou, enumeraţi foarte concret) vă determină să credeţi că acest motiv de nemulţumire din prezent este cauzat de alegerea X sau Y pe care aţi făcut-o? Care este legătura directă dintre alegerea trecută şi nemulţumirea din prezent? Există o astfel de legătură directă? S-ar putea să aveţi surpriza să descoperiţi că nemulţumirile de fapt nu sunt cauzate de o decizie sau alta din trecut la care vă tot întoarceţi acum fără folos.
3. Ce puteţi face concret acum pentru a schimba din acest punct încolo lucrurile care vă nemulţumesc? Odată identificate cauzele reale ale nemulţumirii, putem evalua în ce măsură putem schimba ceea ce ne deranjează – ce putem face de acum încolo pentru a îndrepta lucrurile?
4. Pe drumul pe care l-aţi ales, şi aţi mers până acum, care au fost beneficiile pe care le-aţi avut? Care au fost persoanele pe care le-aţi cunoscut şi care au avut un impact pozitiv asupra vieţii voastre? Atunci când cădem în capcana lui „ce-ar fi fost dacă…” poate deveni mai dificil să observăm şi partea plină a paharului şi este posibil să avem tendinţa de a ne concentra exclusiv asupra aspectelor care ne-au nemulţumit (şi pe care poate nu le-am gestionat corespunzător la momentul potrivit). Aşadar, gândiţi-vă la întreaga perioadă pe care aţi parcurs-o pe drumul actual şi notaţi ce a fost bine şi ce a funcţionat pentru voi, care au fost persoanele pe care le-aţi întâlnit şi v-au îmbogăţit viaţa, pe care altfel poate nu le-aţi fi cunoscut. Acestea sunt aspectele pe baza cărora puteţi construi mai departe. Este, dacă vreţi, şi un exerciţiu de recunoştinţă pentru ceea ce aţi primit/ învăţat pe acest drum, exerciţiu pe care vă puteţi propune să îl faceţi periodic, nu doar în momentele în care apar regrete faţă de trecut.
5. Dacă vă gândiţi la momentul în care aţi luat decizia respectivă, întrebaţi-vă dacă la momentul respectiv aţi fi putut acţiona în alt mod şi care ar fi fost consecinţele (pozitive şi negative). În plus, este util să identificaţi care au fost adevăratele motive care au stat la baza deciziei voastre din trecut (a fost ea o decizie luată din teamă sau una bazată pe motivaţii autentice?). Această analiză vă poate fi de folos la luarea deciziilor viitoare. Probabil că una dintre cheile evitării unor astfel de regrete este asumarea propriilor decizii/ alegeri cu mult mai multă responsabilitate, cântărind cu atenţie argumentele pro şi contra, beneficiile şi preţul plătit, fără a mai transfera responsabilitatea deciziilor noastre unor factori externi (context, presiuni sociale sau ale familiei, etc.).
Aşa cum spuneam, sunt doar idei care pentru mine au funcţionat din care puteţi lua ce vi se potriveşte şi evident, adapta. Voi cum gestionaţi astfel de momente în care apar regrete cu privire la deciziile din trecut?
Ofelia Neagu este life coach în formare Noble Manhattan, urmând anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP. Este trainer certificat şi are o experienţă de peste 9 ani în comunicare, atât in business, căt şi în sectorul non-profit. Mai multe informaţii la: ofelianeagu.webs.com