Primul loc de muncă, o investiție de neprețuit?
Principalul lucru pe care îl alocă un tânăr în cadrul primului loc de muncă este timpul. De aceea, în intervalul celor 4, 6, 8 ore etc. petrecute în fiecare zi lucrătoare pe “piața muncii” acesta trebuie să fie productiv, să-și îndeplinească sarcinile în timpul alocat și să învețe cum să-și utilizeze și dezvolte principalele sale aptitudini – acest proces de “învatare” fiind o investiție inteligentă.
În perioada 18-25 de ani parcursul tău profesional începe să se contureze, de aceea, pentru a evita diverse confuzii profesionale este indicat să afli până la sfârșitul respective perioade în ce direcție dorești să te îndrepți, iar primul loc de muncă cât și facultatea reprezintă două dintre punctele de reper în acest sens. Astfel, pentru a te asigura de buna investiție pe care o faci, și anume conștientizarea, utilizarea și dezvoltarea aptitudinilor tale, trebuie să ai în vedere următoarele:
Cu ajutorul perioadelor de practică, disciplinelor de la facultate sau implicării în proiectele pe care le promovează profesorii, poți avea o șansă bună în a conștientiza cu exactitate ceea ce se potrivește personalității tale – poate preferi o carieră profesională plină de activități dinamice, cu un grad de complexitate crescut sau, pe de altă parte, una care nu te solicită foarte mult, dar te entuziasmează.
Investiția de timp la slujbă trebuie să nască și anumite așteptări. De aceea, pentru primul loc de muncă este indicat ca așteptările tale să se lege mai mult de integrare, familiarizare cu mediul organizațional, posibilitatea de a lucra în echipă și de a respecta termene limită ș.a.m.d. Bineînțeles, salariul este și el important, dar în primele luni de muncă sau în primul an trebuie să faci un efort și să încerci sa te orientezi spre a obține rezultate cât mai bune în munca ta. Beneficiile vor veni pe parcursul evoluției tale organizaționale. Desigur, în cele mai multe dintre cazuri, și obiectivele vor căpăta o cu totul altă complexitate. Simți un discomfort? Ai o nemulțumire? Ești speriat? Este foarte bine! Te lovești de la început de anumite probleme, iar asta te va ajuta, prin rezolvarea lor, să capeți experiență în gestionarea evenimentelor nedorite. Astfel îți vei dezvolta capacitatea de a improviza în situații limită. Bucura-te că ai probleme la început de carieră.
Integrarea, familiarizarea cu ocupațiile rutiniere, dar și identificarea propriilor capacități creative, rezolvarea unor probleme, învățarea din greșeli și conștientizarea acestora, testarea propriilor limite, trecerea din cadrul unui proiect într-altul, activitățile multitasking sau cele simple care necesită însă muncă minuțioasă reprezintă unele dintre situațiile asupra cărora trebuie să te concentrezi întrucât acestea îți asigură consolidarea și dezvoltarea continuă a propriului potențial în ceea ce privește parcursul profesional.
Mihai Silviu Botezatu promovează implicarea activă a tinerilor în societate. Domeniile sale de activitate: Resurse Umane (Recrutare, Consiliere și Administrație) și Vânzări Business 2 Business.
Ai nevoie de ajutor sau vrei și un alt punct de vedere cu privire la o anumită situație? Trimite e-mail pe următoarea adresă: [email protected]