Plictiseala la birou ucide productivitatea
„Plictiseala îi face pe oameni să fie detaşaţi de munca lor“, afirmă Richard Chaifetz, specialist în neuropsihologie. „Costurile pot fi extreme – lipsa productivităţii, apariţa unor greşeli mari şi chiar accidente catastrofale.“ Conform unui studiu de anul trecut efectuat de firma de consultanţă în management Gallup, 71 la sută dintre angajaţii americani sunt fie slab implicaţi în activitatea pe care o fac, fie sunt detaşaţi de locul lor de muncă. Cei mai puţin entuziasmaţi la serviciu sunt cei cu studii superioare şi se află la vârsta a doua, potrivit unui articol publicat de Forbes.
Plictiseala poate cuprinde pe oricine, de la lucrătorii low-level şi până la directorii de companii, spune Angelo Kinicki, un profesor de management de la Arizona State University. Cauza principală a plictiselii este că oamenii nu reuşesc să atribuie un scop job-ului lor, dar şi lipsa de varietate a sarcinilor zilnice este o altă cauză. De vină este repetativitatea, spune Kinicki, adăugând că unele sisteme corporative pot rutiniza fiecare sarcină şi interacţiune până în punctul în care se instalează plictiseala totală.
Oamenii se demotivează şi se plictisesc de job-ul lor şi atunci când nu deţin controlul şi nu iau decizii importante. De asemenea, alte motive sunt lipsa feedback-ului atunci când acesta este necesar sau lipsa recunoştinţei. Oamenii încep să se considere ignoraţi şi nu simt că progresează către ceva important. Mulţi tind să creadă că plictiseala provine din faptul că oamenii nu au suficient de lucru, însă principala problemă este că nu li se oferă suficiente provocări.
Alte sudii arată că mulţi angajaţi devin frustraţi la locul de muncă pentru că degringolada din economia globală a făcut ca locurile de muncă să fie mai greu de accesat şi mai riscante, iar acestă situaţie le dă tuturor sentimentul de blocaj. Acelaşi lucru se întâmplă când angajaţii nu au posibilitatea să-şi demonstreze toate abilităţile pe care le au.
Este foarte important să fim conştienţi dacă ne place ce facem sau nu. Dacă ne detestăm locul de muncă, atunci ar fi bine să ne orientăm către altceva. Poate să începem un alt proiect mai provocator, mai pe gustul nostru, sau să ne căutm un alt job, cu un mediu de lucru diferit. Nu vă repeziţi imediat să vă daţi demisia, ci daţi câteva telefoane, aflaţi dacă cineva are nevoie de un post pe care vi l-aţi dori şi vedeţi ce se mai caută în piaţă.