Piatra de temelie a inteligenţei emoţionale: conştienţa de sine
Pentru a ne dezvolta conştienţa de sine trebuie să înţelegem modul în care funcţionează creierul nostru.
Creierul are 3 părţi, care lucrează împreună, ca o ehipă de „sfătuitori”. Acestea sunt: Instinctul, Emoţiile şi Logica. Obiectivul lor este să te ţină în siguranţă şi să îţi ofere sfaturi cu privire la diverse situaţii.
Fiecare sfătuitor are un anumit set de abilităţi. Uneori sfaturile lor sunt în contradictoriu, iar alteori toţi 3 sunt silenţioşi. Sarcina ta este să înveţi să îi asculţi pe toţi 3 şi să iei o decizie, combinând informaţiile pe care le primeşti de la aceştia. Cea mai buna modalitate de a înţelege cum funcţionează aceşti „sfătuitori” este să îi vezi în acţiune într-o situaţie reală.
De exemplu: Ana se duce la şeful ei după 3 săptămâni de lucru într-un proiect complicat, timp în care a rămas în nenumărate rânduri peste program, fiind chiar nevoie să amâne o excursie importantă cu copiii şi soţul, în weekend, pentru a finaliza totul. Şeful se uită pe rapoarte şi descoperă o neconcordanţă, o eroare, pe care o scoate în evidenţă, spunând că doar i-a explicat importanţa proiectului, că nu se poate să apară asemenea erori, iar apoi îi returnează toate rapoartele, fără măcar a citi mai departe şi a da un feedback cu privire la date, conţinut şi calitatea celorlalte informaţii.
Cum acţionează „sfătuitorii”?
„Sfătuitori” | Instinct | Emoţii | Logică |
Abilitate | Identifică pericolul şi oferă sfaturi de tipul „luptă sau fugi”. | Utilizează amintirile pentru a vedea ce experienţe similare există. | Analizează problema şi vine cu soluţii şi opţiuni. |
Punctul forte | Te face să acţionezi rapid, fără a mai sta pe gânduri. | Te ajută să iei decizii pe baza sentimentelor avute în situaţii similare. | Te ajută să iei în considerare toate opţiunile şi să fii mai pregătit pe viitor. |
Punctul slab | Te poate face să acţionezi prea repede, fără a gândi. | Te poate face să tragi concluzii greşite cu privire la o situaţie. | Are nevoie de mult timp pentru a analiza lucrurile in detaliu. |
Exemplu | Sesizează o nedreptate şi generează sentimentul de furie, frustrare. Ana ar vrea să trântească toate raportele şi să ţipe la şeful ei sau să îşi dea demisia. | Şi în alte situaţii şeful a reacţionat similar, ţine foarte mult la acest proiect şi este un perfecţionist. Asta pe de o parte a ajutat-o şi pe Ana să devină profesionistul care este acum. | De fiecare dată se întâmplă aşa: cu toate că munceşte enorm, ceva tot nu este bine. E din cauza timpului limitat şi a muncii sub presiune. |
Cred că fiecare dintre noi se regăseşte mai mult sau mai puţin în această situaţie sau a experimentat acest sentiment măcar o dată.
Exerciţii pentru dezvoltarea conştienţei de sine
În continuare vă prezentăm câteva exerciţii pentru a dezvolta capacitatea de a lua decizii în astfel de situaţii.
În primul rând, trebuie să vedem cu ce fel de situaţii, care trebuie luate în considerare, ne confruntăm. Iată mai jos câteva opţiuni:
- Administrarea unui volum mare de muncă;
- Clienţi foarte pretenţioşi;
- Schimbări numeroase şi impredictibile;
- Existenţa unei situaţii financiare de criză (de exemplu s-a stricat maşina, reparaţiile costă foarte mult şi nu ni le putem permite acum, însă nu ne permitem nici să rămânem fără maşină);
- Probleme personale;
- Altele.
În funcţie de ce anume bifaţi aici, următorul pas este să detaliaţi mai specific pe situaţia dumneavoastră.
Apoi, aplicaţi principiul celor 4 paşi:
1. Relaxaţi-vă
Prin relaxare vă eliberaţi mintea, astfel încât să puteţi gândi mult mai clar. În situaţiile în care experimentaţi emoţii puternice este destul de dificil să realizaţi modul în care reacţionaţi. Aceste reacţii pot avea mai târziu consecinţe grave şi nu asta era intenţia şi nici rezultatul pe care îl urmăreaţi.
Trageţi aer în piept şi expiraţi usor, încercaţi să conştientizaţi ce sentiment experimentaţi, spunându-vă, în gand, de exemplu: „Acum mă simt furios pentru că….” Încercaţi apoi să treceţi pe hârtie ce simţiţi, sub forma: „Sunt realmente nervos atunci când… (descrieţi situaţia, evenimentul disociat de persoană).”
2. Acordaţi-vă timp de gândire
Amintiţi-vă cum v-aţi simţit şi încercaţi să descrieţi emoţiile, sentimentele trăite atunci. Adresaţi-vă următoarele întrebări: „Cum m-am simţit fizic? (unde am simţit tensiune, în mâini, stomac, dureri de cap)”, „Cum am reacţionat? Am fost suficient de nervos încât să gândesc că vreau să mă răzbun pe persoana respectivă?”.
Treceţi apoi lucrurile pe hârtie, sub forma: ”Când mă gândesc la situaţia respectivă, îmi amintesc că m-am simţit:…”, „Îmi amintesc că atunci gandurile mele au fost…”, „Ce m-a ajutat a fost…”.
3. Găsiţi cauzele
Încercaţi să descoperiţi adevărata cauză a emoţiilor puternice. Fiţi conştienţi că e posibil ca ea să nu fie evidenţiată imediat. Când faceţi acest lucru, imaginaţi-vă ca a găsi cauza este asemănător cu a da la o parte foile unei cepe. Adresaţi-vă întrebările (cine, ce, de ce, când, cum), pentru a scoate la iveală toate posibilităţile.
4. Încercaţi să înţelegeţi ce vă motivează
De regulă reacţiile pe care le avem şi modul în care ne comportăm sunt în strânsă legătură cu ceea ce ne motivează. Motivaţia ne arată de ce oamenii fac ceea ce fac. Una dintre posibilităţile de a afla ce ne motiveaza cu adevărat este prin a utiliza modelul STEP, despre care însă vom povesti într-un alt articol.
Între timp vă urez spor la exersat, să ne revedem data viitoare mai conştienţi de noi şi, nu în ultimul rând, Paşte Fericit!
Viviana Andone
Certified Consultant Emotional Capability Profile™, instrument internaţional de evaluare a capabilităţii emoţionale
MMM Consulting