Pete „oarbe” în leadership sau „un bufon la curtea regelui”
Într-o organizație, cei care spun lucrurile așa cum le văd sunt destul de rari, pot fi chiar considerați nebuni. Atunci când vorbim despre o cultură organizațională sănătoasă, sustenabilă, vorbim și despre un mediu care să permită existența „bufonilor”. De-a lungul istoriei, au fost multe curți regale care au avut „nebuni” în preajmă. Un bufon recurgea la giumbușlucuri ca să-i amintească regelui că puterea este trecatoare. „Nebunul curții” are un rol istoric, fiind de-a lungul timpului un factor de stabilizare pentru rege, regină sau orice alt lider. El îi oglindește liderului propria imagine sau oglindește imaginea curții regale. Precum cel al regelui Lear, au existat și nebuni înțelepți.
„Persoana” despre care vorbesc în acest articol nu este conducătorul, ci exact rolul opus.
Din perspectiva mea, orice conducător are nevoie de cineva care, asemeni femeii din gluma de mai sus sau asemeni nebunului, să fie în stare să-i spună lucrurile așa cum sunt, să-i pună în față o oglindă care să-i înfățișeze cu sinceritate deplină imaginea pe care o creează. Liderii sunt în poziții vulnerabile, sunt investiți cu autoritate de către cei care îi urmează, iar limita între un comportament deraiant, toxic, și un comportament sănătos, sustenabil și benefic organizației este destul de fină atunci când ești investit cu putere și așteptări din partea celor din jur.
Voi extrapola nevoia de a avea în jur oameni care să își permită să îți spună ceea ce văd, iar tu să îți permiți să primești ceea ce ceilalți spun că văd, către fiecare om, indiferent dacă este într-o poziție de leadership sau nu.
Câteva întrebări în această direcție care merită un răspuns sincer:
– Câți astfel de oameni sunt în jurul tău acum?
– Câți dintre ei îți spun ceea ce nu vrei să auzi?
Conducătorii nu sunt persoane atât de raționale pe cât și-ar dori angajații lor. Există o latură irațională a fiecărui manager și a fiecărui om, în general. Există o latură ascunsă, iraționala a comportamentului, iar cu cât ești mai sus în ierarhia organizațională, cu atât ea este mai vizibilă și are impact la un număr mai mare de oameni. Este foarte tentant să spunem că eșecul unui conducător are la bază forțele externe sau ceea ce se întâmplă în exterior, dar putem găsi cauzele eșecului mult mai aproape de noi, în „latura noastră umbrită”.
Imaginați-vă, de exemplu, că sunteți șeful unei organizații și conduceți o ședință a unui proiect important. După ședință, mai mulți participanți vă fac complimente despre cât de bine ați condus-o. Cred că vă face plăcere să primiți acest feedback (cărui om nu i-ar plăcea să fie lăudat pentru activitatea depusă!!!), dar poate ar fi util să vă întrebați ce se ascunde în spatele laudelor. Să fie ei profund impresionați de modul excepțional în care ați condus ședința? Sau să încerce doar să vă facă pe plac? S-ar putea ca unii oameni doar să vă lingușească, încercând astfel să câștige câteva bile albe pentru ei. Sau poate fi o zona „umbrită”. Dacă sunteți un om căruia îi place oglindirea celor din jur, primirea unui feedback pozitiv este atât de placută, încât s-ar putea să ajungeți dependent de asta.
Ce poate spune acest exemplu? În primul rând că toți conducatorii sunt înconjurați de „mincinoși”. Cei aflați în vârful ierarhiei trebuie să înțeleagă că mulți dintre cei care li se subordonează îi „mint” într-un grad sau altul, fie conștient (din motive politice) fie inconștient (reacții automate). În situațiile în care există o ierarhie, oamenii au tendința naturală să le spună celor aflați mai sus ceea ce ei își închipuie că liderii vor să audă. Liderii care nu țin cont de acest lucru se înșeală singuri. Managerii de nivel înalt riscă să constate la un moment dat că, dacă nu fac alegeri conștiente (nu reflectează și filtrează ceea ce primesc de la ceilalți), se vor trezi înconjurați doar de oameni care nu îi confruntă, nu le spun ceea ce văd de fapt, ci doar ceea ce cred ei că vor să audă.
Rolul unui lider este de a crea arhitectura și cultura care servește cel mai bine obiectivelor organizationale, dar și oamenilor. O arhitectură și o cultură în care să existe obiective, procese, roluri clare, dar și comunicarea directă, sinceră, spatiu de reflecție și învățare din experiențele pe care le au în drumul către atingerea obiectivelor.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.
Pentru a participa la cursul de Abilitati de coaching pentru manageri, click aici.