Organizează-te ca să fii câștigător
Deci, dacă ne uităm la modul în care acționăm (procesul) dintr-o unitate de timp și vedem tiparul, același tipar îl vom vedea repetându-se și în unități de timp mai mari sau/și mai mici.
Speakerul motivațional, Zig Ziglar, a capturat destul de simplu acest proces “Ești născut să câștigi, dar ca să fii un câștigător, trebuie să planifici cum să câștigi, să te pregătești să câștigi și să ai încredere să câștigi.”
Succesul, reușita reprezintă un rezultat, o consecință, iar ca să avem reușită în atingerea unui obiectiv anume, avem nevoie de un proces eficient care să conducă la reușită. Un astfel de proces începe printr-o etapă de organizare.
Verbul a organiza are câteva explicații utile în dicționar: a face ca un grup, organizație să funcționeze sau să acționeze organic (repartizând însărcinările și coordonându-le conform unui plan adecvat; a stabili și a coordona mijloacele tehnice, economice, administrative, astfel încât să permită executarea în condiții optime a unui proces; a proceda metodic și ordonat în acțiunile sale, a-și coordona acțiunile orientându-se după un plan; a-și strânge și întări forțele; a pregăti temeinic o acțiune după un plan bine chibzuit. Sau o definiție holistă oferită de Dicționarul Macquarie “a forma un întreg din părțile interdependente sau în concordanță, în mod special pentru acțiuni armonioase și coerente”.
Organizarea și planificarea sunt competențe esențiale atunci când vorbim de eficiența în atingerea obiectivelor propuse. Aceste competențe contribuie la acțiunea concentrată pe rezultate și pe acțiune, la setarea priorităților de lucru și dau încrederea că acționăm către ținta dorită pe drumul potrivit.
Sună simplu așa pus pe hârtie, în practică văd frecvent cum oamenii fug de organizare și planificare. De la cei care conduc, pâna la cei care execută. Sunt câteva motive sau mai degrabă limitări pe care le-am observat:
– “trebuie să le am pe toate în vedere, să nu-mi scape nimic” și se blochează în această etapă;
– “este prea multă informație în jurul meu și sunt prea multe întreruperi ca să fiu organizat” și este o bună justificare pentru a nu mai organiza nimic;
– “îmi ia foarte mult timp să mă organizez și să mă asigur că acționez conform planului” și iar nu mai organizează nimic;
– “sunt prea indisciplinat ca să mă organizez”, o justificare excelentă pentru a nu aloca timp organizării;
– “nu sunt o persoană organizată”, o altă justificare foarte seducatoare.
Perspectiva câștigătoare pe care am experimentat-o în diferite proiecte de coaching este aceea a unui mod natural de a te structura și organiza. Natural, în sensul de firesc și acordat cu natura, cu mediul înconjurător.
Ca să fiu mai specifică, voi aduce câteva informații teoretice, care sper să aducă mai multă claritate asupra acestei perspective. În limbajul fizicii, timpul se contopește cu spațiul prin care trece, pentru a crea spațiul – timp. Un număr mai mare de dovezi sugerează faptul că undele temporale și istoria pe care o conțin se repetă sub formă de cicluri în interiorul altor cicluri. De cum începe, fiecare ciclu nou conține aceleași condiții ca și cel anterior, dar la o intensitate mai mare. Caracteristic unui ciclu este natura sa repetitivă. Astfel, de fiecare dată când vine sfârșitul unuia, prin definiție începe altul. Natura repetitivă a ciclurilor este evidentă la scară mică și este o experiență la niveluri multiple.
Noi cunoaștem ciclurile în mod intuitiv, natural, din experiența directă. Când analizăm ceva mai atent ciclurile naturii, (primăvara, vara, toamna, iarna; zi/noapte..) descoperim că fiecare face parte dintr-un ciclu mai mare care, la rândul lui, face parte dintr-altul mai mare…Experiența familiară alternanței, a ritmului zi/noapte ilustrează perfect modul în care funcționează aceste cicluri ce se cuprind unele în altele. Orele de lumină și de întuneric pe care le vedem zilnic se datorează modului în care Pământul se rotește în raport cu Soarele; un ciclu durează aproximativ 24 de ore.
O perspectivă foarte simplă și naturală totodată poate fi integrarea în activitatea de zi cu zi a unei abordări ciclice. Antrenând manageri, dar și echipe, am văzut cât de simplu poate fi o abordare ciclică a unui an de business, de exemplu, sau a unui proiect. Această competență de organizare este ușor de antrenat pe sarcini mici, ce pot fi abordate astfel ca apoi să fie implementată și în sarcini din ce în ce mai complexe. Sunt câteva unități spațiu – timp pe care le putem lua în considerare în organizare: 1 an are 4 trimestre, iar în acest spațiu pot fi prevazute activități cu roluri diferite, de la acțiune la evaluare, 1 trimestru are 3 luni, 1 luna are 4 săptămâni, 1 săptămână are 5 zile lucratoare, 1 zi are 8 ore de activitate… Organizarea începe de la obiectivele care trebuie atinse și activitățile care vor fi făcute de la macro către micro.
– Când este cel mai ușor să îți aloci timp pentru organizare?
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.