Oferta toamnei: noul manager de proiect
Pentru o companie – cum ar fi cele de recrutare – vitrina în sine devine una virtuală (online sau print) fără a-și pierde însă aceleași principii de organizare enunțate anterior. Ofertele premium (deși greu accesibile) vor ține întotdeauna capul de afiș. Recrutarea unui senior manager va avea mereu prioritate în fața celei pentru un inginer, deși masa critică de aplicanți este formată (în principal) din ingineri. Interesele de business reclamă totuși această așezare aparent atipică.
Pentru rolul de manager de proiect, în anii anteriori, rândurile din spate erau deja tradiție. Fără (aproape) nici un fel de promovare, funcția de manager de proiect era considerată la „și altele”. Nu avea strălucirea și atractivitatea celorlalte. Nu presupunea managementul unui departament (deși avea în titlu „manager”). Ba dimpotrivă, linia ierarhică menționată dădea impresia unui simplu angajat. Nu știa să ofere definiția exactă a „obiectului muncii” – „proiect” părea mai degrabă un termen generic, foarte confuz. Și, în plus, mai cerea și o gramadă de expertiză tehnică (fără legatură cu managementul proiectelor, dar în strânsă legatură cu domeniul angajatorului). Ultimul rând din „vitrină” părea chiar prea mult pentru un asemenea rol.
Treptat, însă, totul s-a schimbat. Am asistat la o transformare a întregului concept de proiect. Termenul difuz și neconvingător a căpătat noi valențe. Alături de el, managementul proiectelor a căpătat o nouă abordare, mult mai elaborată. Însă, cea mai importantă transformare a suferit-o rolul de manager de proiect. Cerințele s-au schimbat, iar gama de abilități necesare este aproape în întregime reînnoită. Putem spune că avem deja un nou manager de proiect.
Iată care sunt principalele schimbări care au stat la baza acestei transformări:
Până recent, managerul de proiect (MP) era privit ca un administrator al resurselor angajate într-un proiect (materiale sau umane). Deja, în lumina noilor proiecte, noul manager de proiect căpăta atribuții manageriale asupra acestora. Responsabilitpțile cresc însă, în același timp, crește și puterea formală pe care acesta o posedă.
Pentru poziția de manager de proiect, cerințele principale erau derivate din zona de expertiză tehnică din domeniul de implementare al proiectului respectiv. În ultima perioadă, însă, accentul se mută, așa cum este și normal, pe calitățile specifice managementului proiectelor. Noul manager de proiect trebuie să fie, în primul rând,expert în managementul proiectelor.
În situațiile bune, managerul de proiect făcea parte dintr-un departament de managementul proiectelor, cel mai adesea văzut ca departament de suport. Schimbarea este foarte profundă: noul manager de proiect devine membrul unei comunități de managementul proiectelor, centrată pe impărtășirea bunelor practici și a dezvoltării profesionale și personale continue.
Anii trecuți, pentru un manager de proiect, abilitățile interpersonale erau cerințe opționale. În plus se concentrau pe ceea ce numim „abilități de comunicare”. Ținând cont de toate schimbările anterioare, noul manager de proiect trebuie să aibă un set cât mai complet și mai dezvoltat de abilități personale și interpersonale. Și aici putem enumera leadership, deschidere, relaxare, perseverență, tenacitate, creativitate, orientare pe rezultate și multe altele.
Transformarea este evidentă însă departe de a se fi terminat. Important este faptul că, alaturi de această transformare de fond, asistăm și la o schimbare de percepție. Rolul de manager de proiect e considerat ca făcând parte din ofertele premium (în zona de recrutare). Importanța lui crește cu fiecare zi, iar majoritatea companiilor nu mai concep lipsa unui astfel de rol în activitățile critice.
Sau, păstrând ideea de început, vitrina virtuală a meseriilor are o nouă oferta poziționată în primul rând: (noul) manager de proiect!
Dr. Ing. Cătălin-Teodor Dogaru, trainer, consultant și managing partner la TSP(smartprojects.ro), este un entuziast al managementului de proiect, program, proces, ce caută constant talentul și inovația în această industrie.
Titlul de doctor în telecomunicatii denotă pasiunea pentru perfecționare continuă și nicidecum dorința de a mai adauga un titlu lânga nume. Același lucru se poate spune și despre programul de MBA absolvit recent în Proiecte și Procese la Universitatea din Viena sau despre titlul de PMP (se pregătește intens deja pentru certificarea PgMP).