O echipă este ca un organism viu
Primele cuvinte care descriu afacerea pe care o are sunt pasiunea, interesul, curiozitatea, atracţia pentru domeniu, deschiderea spre nou şi dorinţa sinceră de a face diferenţa. Important este să-i înţelegi pe oameni. Cine nu empatizează cu ei, nu le poate vorbi despre lucrul în echipă, nu-i poate convinge de ceva. DrumCafe este esenţa simplificată a lucrurilor bune din ceea ce înseamnă echipă. „DrumCafé este metafora unei echipe, a unora din cele mai frumoase lucruri din ceea ce înseamnă echipa”, afirmă Dan Popa. „DrumCafe te lasă să te bucuri sincer şi fără prea multe explicaţii, că faci ceva împreună cu alţii. Şi să simţi intens că faci parte din ceva. Şi să simţi – la propriu – forţa echipei tale. Atunci când loveşti toba cu palma şi eşti urmat de încă 300 de tobe simultan, exact la momentul potrivit, simţi că acea energie ar putea să dărâme un zid. Plecând de aici, poţi să explici teoretic multe, şi ai o cale spre a căuta acea bucurie şi acea forţă în tot ceea ce faci împreună cu alţii.“
Traiectoria sa, mai în glumă, mai în serios, a fost paralelă cu cifra de afaceri a firmei. După ce şi-a abandonat serviciul (a fost country manager al unei firme de import şi distribuţie de produse pentru sănătate şi sport), a plecat de la zero cu Latura Extremă în Timişoara (2002), – ulterior Team Doctor (2007) şi DrumCafe (2008). La început a avut un partener, de care s-a despărţit, odată cu venirea la Bucureşti (2006). Nu a fost uşor şi a învăţat multe, nu numai despre dezvoltarea echipelor. „Am fost inovativi de la început – am fost printre primii care am organizat programe de aventură Montana (2002) combinând treptat programele de aventură în care situaţiile inedite creşteau spiritul de solidaritate şi coeziunea afectivă a grupurilor cu care lucram, cu exerciţii şi aplicaţii de grup“, spune Dan Popa.
Când lucrezi cu oamenii trebuie să vezi ceva frumos şi armonios în ceea ce faci. Atunci cu siguranţă îţi va plăcea şi vei vrea să iasă bine. Şi ţie, şi colegilor tăi. „Muzica are această calitate din start. Să ai un zid de dărâmat şi ceva nou de construit. Atunci ai într-adevăr nevoie de echipă. Restul nu e greu, vine de la sine – dacă există şi toate celelalte precondiţii – oameni instruiţi, bine plătiţi, leadership adecvat. Ştiu că sună ca-n poveşti, şi că precondiţiile de mai sus ar trebui să fie suficiente pentru a obţine performanţa, dar nu este aşa. Practica ne demonstrează asta.“
Evident, ca să ajungi aici trebuie să urmezi anumite cursuri. Dar să faci un curs, sau mai multe, nu e suficient. Trebuie să te poţi adapta la atât de multe şi diverse situaţii în care este recomandat un atelier DrumCafe. Adică să le dai oamenilor ceea ce ei au nevoie în acel moment, în acea conjunctură. Apoi, foarte important – să ai charismă. Oamenii trebuie să te placă, să te creadă. Şi, cel mai important – să-i laşi pe ei să fie cei mai importanţi. Şi să vezi muzica în oameni, după cum susţine Dan. „Un atelier DrumCafe înseamnă ritm, muzică. Unii pot spune că muzica este ceva complicat, pentru profesionişti şi oameni educaţi în acest sens. La noi tocmai asta e diferenţa. Ceea ce fac participanţii noştri este baza muzicii, ritmurile simple şi armoniile elementare, de acolo pleacă totul. Dacă nu vezi asta, nu poţi să stai în faţa oamenilor şi să conduci un atelier DrumCafe. Adică poţi, dar nu o să iasă bine.“
Să te dezvolţi nu înseamnă doar să creşti, ci să treci la alt nivel
iDRUM este rezultatul creaţiei echipei DrumCafe din România, şi este un spectacol muzical, 100% interactiv, în care publicul face muzica. El are loc în fiecare lună. Cel mai recent a avut loc pe 14 septembrie la CSSB şi a fost un bun exemplu pentru cineva care îşi doreşte să vadă o echipă la treabă.
Dan continuă discuţia despre realizările sale spunând că „o echipă este ca un organism viu, care se naşte, creşte, atinge maturitatea, îmbătrâneşte şi dispare. Asta în condiţii ideale, fără factori perturbatori. În realitate însă, se întâmplă multe lucruri: oamenii pleacă şi vin, condiţiile pe piaţă se schimbă, obiectivele se schimbă, conducerea se schimbă, ritmul afacerii se schimbă, aşa că o echipă lăsată să se descurce singură va avea mari dificultăţi în a-şi găsi drumul spre maturitate. Dezvoltarea, totuşi, se întâmplă şi în mod natural, fără nici o intervenţie, de la naştere şi până la maturitate.“
„Pe unde trebuie să treacă cineva ca să devină un team-doctor de excepţie? Peste tot. În biroul de sticlă de la ultimul etaj, în sala motoarelor. Cel mai important însă – în mintea (şi inima) oamenilor, să-i înţeleagă. Cineva care nu-i înţelege pe oameni, nu empatizează cu ei, nu cred că poate să le vorbească despre lucrul în echipă, să-i convingă de ceva.“
Ce poţi face în mod activ este fie ca această dezvoltare să se petreacă mult mai repede şi armonios, fie să întrerupi şi chiar să dai înapoi procesul de îmbătrânire. La echipe, spre deosebire de organisme, se poate! Şi nu e vorba de operaţii estetice. „În opinia mea să te dezvolţi nu înseamnă doar să creşti, ci să treci la alt nivel. Cel mai dorit nivel este desigur cel al unei echipe adulte, concentrate pe sarcina pe care o are de îndeplinit. Întrebarea care urmează este: Unde mergi de aici? Problema este că odată atins acest nivel lucrurile nu stau pe loc. Tendinţa naturală, după o perioadă de performanţă, este de regres. Aici trebuie intervenit, echipa trebuie să se reinventeze“.
Un atelier DrumCafe nu este suficient. El este o piesă într-un puzzle mare care desenează imaginea de ansamblu. Dacă ar exista o piramidă a nevoilor echipei, nevoia de DrumCafe este cea mai de sus, din vârful ei. Se poate începe cu ea, dacă ai în plan ca toate celelalte nevoi să fie satisfăcute cât de curând, altfel e cam degeaba. Entuziasmul este prima şi cea mai imediată reacţie a oamenilor. Bucuria şi senzaţia de reconfortare. Apoi motivaţia şi puterea exemplului în minţile tuturor. Senzaţia că e chiar posibil. Pe termen lung, oamenii îşi amintesc cu plăcere de sesiunea de drumming. E un punct de referinţă în istoria lor. Ce aşteptări are Dan Popa de la fiecare întâlnire cu oamenii? În general, dialog deschis. Şi să afle lucruri. Cât mai importante. Îi place că poate să transmită idei, informaţii şi sentimente, unui număr destul de mare de oameni. Şi îi place să creadă că ceea ce face, el şi echipa lui, le arată oamenilor partea pozitivă, constructivă, frumoasă a lucrurilor. „Îmi place că aduc şi încerc lucruri noi şi, poate, sunt parte dintr-o schimbare mai mare în bine. Cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat până acum au fost să am încredere în mine, să am răbdare, să vorbesc în public şi să gândesc pe termen lung.“
DrumCafe, un adevărat magnet pentru clienţi
A învăţat împreună cu clienţii săi, preponderent câteva firme mari din Timişoara, aflate în plină ascensiune. Despărţirea de fostul asociat a creat un mic şoc firmei, acesta hotărându-se să plece. Însă lucrurile s-au schimbat cu venirea la Bucureşti. „Aici am găsit climatul, resursele şi oamenii care au sprijinit ideile inovative pe care le pregăteam de o vreme. A apărut Team Doctor, cu Maşina Sinergiei, şi multe alte aplicaţii absolut originale, pe o piaţă dominată de produse „generice“, apoi DrumCafe, un adevărat magnet pentru clienţi.
După boom-ul din 2008, pariase pe extindere, începuse investiţii în mai multe direcţii, nu economisise nimic. A rezistat pentru că tot ceea ce făcea a fost atât de inovativ, încât a fost interesant pentru puţinii clienţi care au avut resurse să se comporte normal, chiar în condiţii de criză. Având clienţi puţini, dar de top, a lucrat într-un mediu extrem de exigent, dar cum nu se poate mai plăcut din punct de vedere profesional.