Multinationala sau firma romaneasca?
In acest context, era de asteptat ca dupa ce dobandesc know-how si incredere, acesti veritabili pionieri ai economiei romanesti sa se raspandeasca in tot mediul privat local, replicand modelele de success pe care le-au invatat. Dar in piata fortei de munca, realitatea tine mai greu pasul cu teoria!
In caliate de recruiter, am incercat de mai multe ori sa aduc specialisti formati in scoala multinationalelor la firme romanesti de succes, pentru a duce procesul de management in etapa urmatoare. De cele mai multe ori m-am lovit insa de un refuz determinat din partea celor abordati. Alteori, cand am reusit acest transplant, lucrurile nu au functionat tocmai bine si partile s-au despartit dupa cateva luni. Evident, au fost si scenarii de success, dar ele sunt mai degrab aexceptia decat regula in acest caz!
De ce este dificila aceasta acomodare? Multe elemente vin din diferenta de cultura organizational si de abordare;
De obicei nu imi place sa fac generalizari, dar exista anumite trasaturi specifice vietii in multinationale, confirmate de majoritatea candidatilor care mi-au trecut pragul in sala de interviuri:
-O anumita rigoare privind respectarea regulilor si a procedurilor;
-Un grad mai elaborat de organizare care sa evite suprapunerea diferitelor functii si sa stabileasca fiecarui angajat atributii cat mai clare;
-Sisteme in general transparente si obiective de evaluare a performantelor;
-Setarea unor obiective de afaceri pe termen mediu si lung.
-Consecventa in ceea ce priveste acordarea sanctiunilor si a recompenselor promise,
Nascute in perioada de tranzitie, majoritatea firmelor romanesti sunt conduse inca de antreprenorii care le-au creeat in acei ani tulburi, in care totul era posibil. De multe ori, acestia au adus cu ei tot ce are specific modelul antreprenorial romanesc:
-O gandire speculativa,
-Adaptarea rapida la noi oportunitati,
-Modelul relational in stabilirea contactelor de afaceri,
-Orientarea spre rezultat in detrimentul metodei,
-O abordare de multe ori emotionala si impulsiv a actului de management!
Pentru a reusi in acest mediu, destul de diferit fata de ceea ce sunt obisnuitisafaca, managerii de succesformati in corporatiilemultinationaletrebuiesaisiascutaalte skill-urisiabilitati fata de celepe care suntobisnuitisa le foloseasca in viata de zi cu zi. Frica de necunoscutsipesimismul cu care suntemobisnuiticandestevorba de cevaautohton ne facsafimscepticicand ne intrebamdaca o astfel de schimbareesteposibila.
Pe de alta parte, multe organizatii autohtone pot aduce perspective si posibilitati noi unui manager care doreste sa isi demonstreze potentialul. Spre deosebire de mediul de lucru procedurizat si de multe ori birocratizat al companiilor multinationale- atunci cand vine vorba de luarea deciziilor- companiile autohtone pot fi mult mai rapide si mai flexibile cand vine vorba actul decizional- pentru simplu fapt ca factorul suprem (actionariatul, patronatul) este la fata locului si poate fi consultat oricand.
Am vazut, in mijlocul crizei din 2009, companii romanesti care au crescut spectaculos, tocmai pentru ca erau cu doi pasi in fata corporatiilor multinationale in ceea ce priveste luarea deciziilor si adaptarea strategiei la noile oportunitati de afaceri!
In acest context, mi-as dori sa vad companii autohtone pregatite cu adevarat sa lase deciziile importante pe mana unui salon de manageri recrutati din mediul corporatist- care sa ne obisnuiasca cu ceea ce ne lipseste de atata timp: organizarea, planificarea, gandirea business-ului petermen lung.
De asemenea, mi-as dori sa vad mult mai des manageri formati in multinationale, dispusi sa renunte la acel grad de confort pe care ti-l da delimitarea clara a atributiilor si escaladarea problemelor la nivelurile superioare de management- pentru a intra in vartejul business-ului autohton si a combina metoda si rigoarea cu independenta in luarea deciziilor si posibilitatea de a face management strategic.
Cred ca ar fi o combinatie de success din care am avea cu totii de castigat: firme, manageri, mediul de afaceri in general!
Serban Mrejeriu
Human Resources Consultant
AIMS Executive Search & Consulting