Motivația intrinsecă. În echilibru cu noi înșine
Cu siguranță mărirea aceea de salariu ne va prinde bine; mai mult ca sigur, un telefon nou de firmă ne va folosi – dar niciuna dintre acestea nu pot înlocui ceea ce ar fi indicat să vină, în primul rând, din interiorul nostru: dorința de a continua, pentru că știm cine suntem și știm pentru ce suntem. Eu cred că aceasta este motivația intrinescă, de fapt – să ne cunoaștem foarte bine pe noi înșine și să știm ce ne face să perseverăm, susținem, creștem un lucru sau altul ș.a.m.d. Dorința de a merge mai departe vine mult mai firesc dacă ne aliniem cu noi și dacă privim lucrurile astfel.
Este normal să ni se întâmple, din când în când, să ne simțim epuizați. Ce e de făcut atunci? Chiar dacă poate suna simplist, reconectarea cu o pasiune mai veche face miracole. Cu toții avem cel puțin un lucru la care suntem foarte buni, dar pe care l-am uitat, l-am abandonat la un moment dat, poate chiar nu l-am descoperit încă sau din care nu ne-am făcut neapărat o carieră. Dacă ne reconectăm la un hobby, la un lucru pe care să nu îl facem din obligație, ne putem regăsi treptat sentimentul de sens și mulțumirea de sine.
Lucrul cu noi înșine e foarte important în abilitatea de a ne simți mereu motivați. Astăzi, posibilitățile noastre sunt cu adevărat nelimitate – e necesar doar să știm cum să ne folosim la maximum de ele. Informarea, lectura, dezvoltarea personală sunt doar câteva instrumente cu ajutorul cărora putem învăța că depinde doar de noi să ne creăm propria realitate și că stă în puterea noastră să ne alegem călătoriile, șansele, succesele și lecțiile.
Dorința de motivare intrinsecă există în fiecare dintre noi, deși avem tendința de a o căuta mai des în exterior, ceea ce conduce la nemulțumire și nefericire. Odată găsită, însă, motivația intrinsecă nu se va menține de la sine, ci e necesar să avem grijă de ea. De aceea, e indicat să ne oferim mai mult timp, indiferent de ce înseamnă asta pentru noi: sport, meditație, discuții cu prietenii etc. De asemenea, e necesar să ne disciplinăm și să nu abandonăm lucrurile care ne aduc plăcere, pentru că este foarte ușor să uităm de noi înșine și de ceea ce contează cu adevărat.
Un executiv își poate ajuta echipa să înțeleagă valoarea motivației intrinseci cu un exercițiu simplu: modelul personal funcționează cel mai bine. Cu cât vor exista mai mulți executivi care să fie luați ca model de către angajații lor, cu atât motivarea va crește în rândul oamenilor, datorită puterii exemplului propriu.
Motivația intrinsecă își are izvorul în a fi în echilibru cu noi înșine – de aici, toate drumurile și deciziile devin mult mai firești pentru noi. Nu ne mai îndoim de alegeri și nu depindem de părerile celor din jur, nu ne mai simțim nedreptățiți, dezorientați sau fără sens. Însă motivația intrinsecă se antrenează și presupune puterea de a ne uita mereu în interior și de a ne înțelege. Iar acesta este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai mari acte de curaj pe care le putem face.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.