Mi-e teamă să eşuez! Mi-e teamă să reuşesc!
Noi toţi încercăm în multe ocazii acest sentiment de teamă în momentul în care intrăm pe un teritoriu necunoscut, când începem ceva ce nu ştim cum se va finaliza. Şi teama este bună, teama este utilă pentru că ne poate semnala posibile pericole, ameninţări, ne poate salva din situaţii dificile. Problemele apar însă atunci când sentimentul de teamă devine excesiv de puternic, începe să ne blocheze şi din cauza lui nu mai acţionăm deloc, rămânând într-un loc, fiindu-ne frica să ne mişcăm într-o direcţie sau alta. Ajungem astfel să ratăm ocazii importante, pe care apoi le regretăm, ne pare rău că nu am avut curajul de a acţiona.
Mi s-a intamplat să intalnesc această teamă în cadrul discuţiilor şi sedintelor de coaching şi nu o dată. De fapt, de ce ne este teamă? Că am putea eşua, sau dimpotrivă, că am putea avea succes? Ne este teamă de eşecul sau de succesul în sine sau de fapt ne este teamă de posibilele schimbări determinate de acestea în viaţa noastră?
De ce apare aceasta teamă?
În ambele situaţii ieşim din zona noastra de confort, care ne este atât de familiară. Şi acest lucru aduce cu sine incertitudini cu privire la direcţia în care lucrurile vor evolua. Începe să ne fie teamă, poate, că în cazul unui eşec, ne va fi afectată imaginea, vom suferi pierderi materiale, oamenii ne vor judeca, sau poate vom pierde respectul celor din jurul nostru. Oamenii ne vor privi altfel, vom fi probabil excluşi din anumite grupuri. Şi această teamă de excludere poate fi justificată, mai ales că nevoia de apartenenţă este una destul de puternică, suntem fiinţe sociale, avem nevoie să aparţinem unui anumit grup, să aparţinem unei comunităţi. În piramida lui Maslow, nevoia de apartenenţă apare imediat după nevoile elementare, biologice şi cele de siguranţă şi protecţie, prin urmare este una destul de puternică.
Dar în cazul în care vom avea succes? Schimbările pot fi la fel de mari: persoanele din jurul nostru îşi pot schimba atitudinea faţă de noi, poate să apară invidia lor, aşteptările celorlalţi cresc şi prin urmare creşte şi presiunea pusă asupra noastră şi la un moment dat este posibil să nu mai putem face faţă, iar căderea de sus poate fi dură. În ambele cazuri, şi în cazul unui succes şi al unui eşec, este posibil ca viaţa noastră aşa cum o ştim să se schimbe radical, iar de aici, apare teama.
În plus, este posibil ca în unele cazuri teama de succes să fie generată de anumite credinţe limitative pe care ni le-am format în timp. De exemplu, mai ales în cazul în care suntem pe cale să atingem succesul cu rapiditate într-un proiect, poate interveni o credinţă limitativă de tipul “trebuie să munceşti din greu şi mult timp ca să ai succes” iar in momentul în care lucrurile nu se petrec conform credinţei noastre (dacă, de exemplu, ne apropiem rapid şi uşor de reuşita unui proiect), începem să ne gândim că este ceva în neregulă, şi de aici apare teamă care ne blochează şi mai departe începem să ne sabotăm singuri. Sau poate interveni o credinţă care ne spune că “după ce s-a întamplat ceva bun în viaţa mea voi plăti, mi se va întampla ceva rău” şi din nou acest lucru ne duce la un blocaj, întrucât ne va fi teamă să avem succes pentru a evita să ni se întâmple apoi ceva neplăcut.
Ce facem?
Această teamă însă, poate fi gestionată. Cum ar fi să acceptăm în primul rând faptul că teama a apărut şi să o folosim în avantajul nostru? Nu este nicio ruşine că ne este teamă fie de faptul că putem eşua, fie că am putea avea succes, pentru că suntem oameni, cu sentimente, gânduri, temeri şi pentru că această teamă nu face decât să tragă un semnal de alarmă, să ne spună că trebuie să fim atenţi, nu face decât să lumineze zonele la care trebuie să fim atenţi. Nu trebuie să băgăm sub preş această teamă, să încercăm să o facem să dispară, dimpotrivă, trebuie să îi acordăm toată atenţia. Si vă propun să vă acordaţi puţin timp în care să evaluaţi de ce anume vă este teamă şi ce impact vor avea în viaţa voastră succesul său eşecul proiectelor în care vă implicaţi. Iată câteva întrebări care va pot fi de ajutor în acest proces de gestionare a temerii de eşec sau de succes.
– Ce schimbări s-ar putea produce în viaţa voastră în cazul în care veţi eşua? (enumeraţi-le concret, punctual)
– Ce ar putea să se schimbe în viaţa voastră odată cu succesul proiectului? (concret)
– Au aceste schimbări la care vă aşteptaţi (şi în cazul succesului şi în cazul eşecului) o bază reală?
– Pe ce anume (concret) vă bazaţi în momentul în care spuneţi că aceste schimbări este posibil să se petreacă?
– Dacă aceste schimbări vor avea într-adevăr loc cum vă vor afecta/ influenţa?
– Ce aţi putea face concret pentru a gestiona aceste schimbări în cazul în care ele vor apărea ca urmare a eşecului sau succesului proiectului?
– Care sunt beneficiile pe care le veţi obţine în cazul în care veţi avea succes (într-un proiect, de exemplu)?
– La ce ar trebui să renuntaţi în cazul în care veţi avea succes în proiectul respectiv?
– Este acceptabil să renunţaţi la lucrurile respective în eventualitatea succesului?
– Ce pierdeţi dacă nu acţionaţi acum, dacă nu vă implicaţi acum în proiect? Sunt acceptabile aceste pierderi?
– În cazul în care proiectul ar avea succes, ce alte beneficii veţi avea, ce v-ar aduce în plus succesul său?
– Care este dialogul interior care apare în momentul în care se manifestă această teamă (de eşec sau de succes)?- acest dialog interior poate scoate la iveală credinţe limitative pe care până în acel moment nu le-aţi conştientizat
Este important să conştientizaţi că puteţi gestiona această teamă care apare, fie singuri, fie împreună cu o persoană specializată. Trebuie doar să îi acordaţi atenţie, să observaţi care este cauza reală a acestei temeri şi pe aceasta să o rezolvaţi pentru a putea depăşi momentul de blocaj.
Ofelia Neagu este life coach în formare Noble Manhattan, urmând anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP. Este trainer certificat şi are o experienţă de peste 9 ani în comunicare, atât in business, căt şi în sectorul non-profit. Mai multe informaţii la: ofelianeagu.webs.com