Managementul și mersul pe sârmă
Cerința pe un ton aspru să “fii creativ” sau obligarea tuturor angajaților să participe la un curs pe tema dezvoltării motivației lor sau o ședință foarte solemnă și protocolară, organizată de conducere, în care subiectul este nevoia de a delega mai mult, de a dezvolta proactivitatea și autonomia angajaților sau un monolog de câteva ore ținut de un manager care vorbește convingător despre importanța comunicării și a lucrului în echipă, a colaborării, a dialogului…
În organizații, viața profesională este guvernată de multe situații paradoxale. Acestea se datorează unei incoerențe între forma lingvistică sau procesul de comunicare și conținutul unui mesaj.
Orice manager parcurge în cariera sa situații în care trebuie să muncească mai mult pentru a economisi timp, pentru a obține o bună productivitate sau pentru a-și ține sub control angajații și rezultatele lor.
– Pentru a ține sub control angajații, este important să le oferi libertate, însă această libertate nu poate fi obținută decât prin o setare a unor limite ferme;
– Pentru a obține o maximă productivitate, adică implicare și un mare efort din partea angajaților, este important ca aceștia să aibă suficient timp de odihnă și răgaz;
În cadrul aceleiași organizații, deseori cerințele angajaților de la baza ierarhiei sunt exprimate la fel de paradoxal ca și cerințele superiorilor ierarhici.
Cerința fermă de a avea mai multe responsabilități, de a avea mai multă autonomie, de a se exprima liber, de a fi lăsați să aiba inițiative…
Însă, exact ca în cazul libertății, al răspunderilor, al autonomiei sau al delegării – acestea se preiau, adică nici nu se cer, nici nu se dau.
O cheie importantă în dezvoltarea unui manager constă în reconcilierea a ceea ce percepe ca aspecte opuse. Doar prin integrarea dualităților aflate anterior în conflict poate obține aliniere între ceea ce este și face. Altfel spus, în calitate de conducător ai nevoie să veghezi la bunul mers al organizației sau al echipei cât și, paradoxal, “să nu te prea bagi”.
Ce paradoxuri sunt prezente în activitatea ta?
Una dintre cele mai mari dificultăți pe care managemetul paradoxului o generează este tensiunea, întrucât pentru păstrarea echilibrului, managerul trebuie să fie conectat la toate schimbările care se petrec în jurul său. Și atunci de ce să acordăm atenție acestui concept dacă nu face decât să îngreuneze activitatea? Paradoxal, cu cât ești mai conectat cu atât ești mai implicat… deci, cum poți să te detașezi de schimbările care se petrec în jurul tău?
Cameron și Quinn menționau în lucrarea intitulată Paradox and Transformation, că prin analiza paradoxurilor, managerii pot depăși viziunea simplistă asupra elementelor unei organizații, putând astfel percepe mai clar complexitatea și diversitatea pe care acestea o presupun. Pe scurt, acest concept transformă managementul într-o activitate mult mai complexă, într-o adevarată artă a leadership-ului. De cele mai multe ori, însă, el este respins de către gândirea contemporană, de principiu, pentru că rezolvarea acestor paradoxuri presupune mai mult decât gândire logică, rațională, bazată pe o singură soluție pe care orice manager o poate avea.
Managementul paradoxului presupune un simț al echilibrului, bazat pe o gândire divergentă, având ca rezolvare mai multe soluții, dar și o simțire, o prezență în ceea ce se întâmplă în jur. La nivelul unei organizații, această abordare este cu mult mai eficientă, întrucât problemele sunt, de asemenea, de natură divergentă.
O metaforă potrivită managementului paradoxurilor este aceea a unui circar care merge pe sârmă cu o bară care să îl ajute să își mențină echilibrul: paradoxal, echilibrul său este menținut prin ușoară înclinare la stânga și la dreapta.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.