Liga candidaților fantastici. Califică-te în finală! Câștigă liga interviurilor!
Tu, în calitate de candidat pentru obținerea unui loc de muncă, trebuie să gândești precum câștigătorii dublei manșe dintre romani și englezi. Dacă te feliciți sau ești multumit că ți-ai depus CV-ul, în fiecare zi, la peste 20 de companii, dar tot nu ți-ai găsit de lucru, normal că nu o să reușești să te angajezi unde vrei tu. “Am încercat, ce vrei mai mult?” – este exact atitudinea echipei care a pierdut în Anglia. Și nu este recomandată.
Dacă vrei să fii un candidat fantastic în liga interviurilor atunci trebuie să-ți setezi așteptări mari și să fii rezervat în laude. Nu fii mulțumit că ai trimis CV-ul la peste 200 de companii, ci întreabă-te de ce încă nu ai fost chemat la interviu? De ce nu te-ai “calificat””? Din contră, cu cât aplici mai mult și nu ai succes cu atât înseamnă că trebuie să-ți schimbi strategia, să îmbunătățești ceva în acțiunile de integrare pe piața muncii.
Sunt câteva etape esențiale pentru a deveni un candidat fantastic, astfel încât să-ți mărești șansele de integrare pe piața muncii:
1. Fii prevazător și răbdător. Cum să fii astfel? Încearcă să studiezi piața domeniului în care dorești să te angajezi – vezi cu cât se plătește, care sunt principalele activități în afară de job description, câte companii din România activează în respectivul domeniu, poate există în fiecare departament al oricărei companii un astfel de domeniu etc. După ce ai adunat astfel de date, vei conștientiza cum trebuie să aplici, să transmiți CV-ul etc. Poate ar trebui să te duci personal să depui CV-ul, să-l trimiți prin poștă cu o scrisoare de intenție sau să faci un e-mail interactiv ori să redirecționezi un Video CV sau chiar să scrii un articol cu un subiect sugestiv pe care să-l înaintezi angajatorului.
2. Fii diplomat. Ce înseamnă? Aflăm împreună imediat. Astfel, când ne gândim la diplomație ne gândim la eleganță, corectitudine, eficiență, un stil aparte, onoare și profunzime. De aceea, să fii la curent cu oportunitățile de pe piața muncii este un prim pas în acest sens – asta înseamnă să identifici nu doar job-uri postate pe internet, ci să fii la curent și cu obiectivele pe care le au anumite companii (de extindere, de schimbare organizațională, de creare a unui anumit program etc). Poți afla astfel de informații citind articole din reviste financiare și economice, apelând la agențiile de recrutare, urmărind site-ul companiilor pe care le apreciezi, consultând revista cariere online ș.a.m.d.
Tot de diplomație ține și felul în care te prezinți la interviu. Scoate-ți din minte că la interviu trebuie să fii cool. Până să ajungi cool, asigură-te că ai mereu o agendă cu tine, cel puțin două pixuri, că ai printat CV-ul în două exemplare (în cazul în care vei avea doi intervievatori), îngrijește-ți vestimentația, pune întrebări legate de compania pentru care ești prezent la interviu, nu gesticula exagerat de mult, respectă intervalul de timp pentru a răspunde la întrebarea adresată de intervievator – prea mulți candidați, în momentul când intervievatorul le spune că au la dispoziție un minut să răspundă la o anumită întrebare, nu respectă acel minut, ci ajung la 2, 3 minute încercând să impresioneze. Dacă ești practic și nu filozofezi prea mult, șansele tale de angajare cresc. Sunt lucruri de bun simț. Până la urmă interviul nu este o selecție la FBI, ci o procedură prin care ți se evaluează calitățile (pentru a vedea dacă corespunzi cerințelor locului de muncă), felul în care te exprimi, în care te comporți și modalitatea în care gândești. Atâta tot.
3. Follow up sau acțiunile pe care le poți face după interviu: Trimite un e-mail de mulțumire pentru timpul acordat; În cazul în care nu ai fost contactat pentru a ți se comunica rezoluția interviului, contactează-i politicos, prin telefon și/sau e-mail; Chiar dacă ți se dă un răspuns negativ sugerează-le să-ți pastreze CV-ul în baza de date (această acțiune ține și de etapa 1 – previziune), nu se știe niciodată cand poți fi recontactat pentru alte oportunități; Păstrează datele de contact ale intervievatorului și nu uita, dacă consideri necesar, să îi transmiți CV-ul tău actualizat după șase luni sau un an de zile
4. Stagiile de voluntariat/internship. Dacă vezi că nu te-ai angajat, încearcă variante alternative. Integrează-te într-un program de internship. Informează-te înainte și vezi dacă există posibilitatea să te angajezi după terminarea stagiului. Mai mult, unele stagii (puține ce-i drept) sunt și plătite sau în cadrul acestora sunt oferite anumite beneficii legate de transport, cazare, mâncare etc. Există stagii de o luna de zile, de trei, de șase, de un an de zile. Vezi care ți se potrivește.
5. Analizează-te: Cum te-ai defini? Un atacant, mijlocaș, fundaș? Ai rezultate bune într-un sistem 4-4-2? În traducere, a fi un atacant înseamnă că-ți place mai mult inițiativa, gestionarea proiectelor, ești omul decisiv într-un moment decisiv, poate te prinde bine domeniul vânzărilor, spre exemplu.
Dacă ești mijlocaș, este posibil să oferi suport atacanților, “pase decisive”, astfel te poți integra bine în comunicare, marketing, fonduri europene etc.
Dacă te regăsești în calitate de fundaș, atunci există probabilitatea săfii orientat către analize de piață, contabilitate, economie. Analizele statistice, rapoartele, gestionarea documentației etc. reprezentând activități care te-ar pune în valoare.
Această etapă este importantă tocmai prin faptul că prin introspecție poți afla mai multe detalii despre tine și obiectivele pe care ți le propui. O minte clară este un prim pas pentru a deveni un candidat fantastic.
Mihai Silviu Botezatu promovează implicarea activă a tinerilor în societate. Domeniile sale de activitate: Resurse Umane (Recrutare, Consiliere și Administrație) și Vânzări Business 2 Business.
Ai nevoie de ajutor sau vrei și un alt punct de vedere cu privire la o anumită situație? Trimite e-mail pe următoarea adresă: [email protected]