Liderul – un bun politician
Și astfel și-a făcut un plan de acțiune care consta în a se întâlni cu mai multe agenții de recrutare. După una dintre întâlnirile cu un Head Hunter, mi-a povestit cum s-a dus la interviu având în cap o întrebare dintr-o sesiune de coaching “Ce este minunat la șeful tău?”
Cu această întrebare în minte, la interviu a povestit cât de minunat este șeful, ce bune abilități de conducător are, câte a învățat de la el…. După câteva sesiuni am aflat că șeful a fost ofertat de acel Head Hunter pentru un post bun într-o altă companie, iar managerul cu care lucram a fost ales să ocupe locul vacant.
Dar care este lecția aici?
Aud frecvent manageri care au ajuns la un nivel înalt într-o organizație națională sau multinațională, sau își doresc să ajungă la nivel înalt, că unul dintre principalele obstacole care stau în calea atingerii acestui obiectiv este legat de politică. Sau mai degrabă despre abilitățile politice ale unui manager.
Competența politică a unui lider se referă la capacitatea de a construi alianțe și parteneriate pentru atingerea obiectivelor organizaționale. Din experiența mea, coachingul este un proces bun de antrenare a acestor abilități.
“Nu știu să fac politică, “Îmi dau seama că am nevoie de alte competențe cu șefii cei mari, dar nu le am”, “ceva îmi scapă când vine vorba de a influența în sus”. Politica pare a fi o “limbă străină pe care majoritatea o urăsc, dar și-ar dori să o vorbească fluent”. Perspectiva cea mai frecventă este cea în care politica este o activitate distructivă, care ne face să ne pierdem timpul și ne abate de la obiectivele noastre. Sunt multe companii în care am auzit că “totul este foarte politic” în sensul în care “totul se mișcă greu, nu am nicio influență…”Cred că ne ajută aici să facem o diferențiere între jocuri politice, de putere și manipulare pe care oamenii “le joacă” în organizații, jocuri care au un caracter repetitiv și care se desfășoară după un tipar, care au o finalitate negativă pentru toate părțile implicate, și a fi lider, într-o poziție în care poți avea influență și impact în întreaga organizație, dacă știi cu cine să te aliezi atunci când îți susții ideile, dacă ai o abordare strategică și colaborativă. Ca lider, atunci când poți fi asertiv, atunci când îți vine ușor să dai un răspuns agresiv (să ceri ceea ce ai nevoie, spui NU, dai feedback și inițiezi negocieri), atunci când poți să fii vulnerabil și să te simti ok cu starea aceasta sau când poți să asculți până la capăt și poți auzi și ceea ce nu spune interlocutorul tău – ai bine antrenate abilitățile politice.
Un lider are nevoie să fie un bun politician. Am cunoscut și conducători care au văzut oportunitatea de a “învăța politică” sau și-au dat seama că dacă vor să atingă obiectivele pe care și le-au asumat, nu o pot face singuri, oricât de buni profesioniști ar fi ei sau oricât de înaltă în ierarhie ar fi poziția lor.
Este o nevoie din ce în ce mai mare în organizații de manageri care să aibă abilitatea de a vorbi formal cu colegii lor, dar și de a comunica transversal la alte nivele sau/și cu instituțiile statului și nu numai. Mulți manageri trebuie să vorbească cu avocați, consultanți, lobby- ști pentru diferite interese, partide politice sau clienți. Alți manageri au nevoie să activeze într-un mediu foarte reglementat. Promovarea unei anumite imagini a companiei, relația cu presa, cererea din ce în ce mai mare de transparență, tehnologia, necesită competențe politice înalte, pe lânga cele de management cerute de job.
Din experiența mea, în astfel de proiecte, dezvoltarea abilităților politice se face în practică: ai nevoie să îți acorzi timp pentru reflecție, să înveți din greșelile pe care le-ai făcut și să găsești opțiuni de a nu le repeta. Ai nevoie să știi să te provoci constant și să găsești perspective noi și ai nevoie să știi să observi fără să intervii să salvezi situația.
În organizațiile din ce în ce mai complexe în care activăm, avem nevoia de a înțelege simultan ceea ce se întâmpla în mediul extern în mediul înconjurător, dar și în mediul interior – să putem reconcilia ambele medii și să avem comportmente adecvate acestei noi realități. Pe scurt, un client a concluzionat foarte bine un proces de antrenare a abilităților politice: ”acum pot să gândesc înainte să vorbesc și sunt și situații în care îi influențez pe cei de deasupra mea”.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.