Liderul, un arhitect carismatic
Din perspectiva mea, orice om care ajunge într-o poziție de lider are potențialul de a fi un arhitect carismatic.
O întrebare pe care o adresez frecvent clienților alături de care lucrez pentru dezvoltarea leadershipului este:
„ – În ce fel de om vrei tu să te transformi în poziția de lider?”
Când un om ajunge într-o poziție de autoritate și putere, ceilalți își proiectează asupra lui așteptări. De cele mai multe ori aici este vorba despre personalitatea liderului – are sau nu capacitatea de a le gestiona? Vorbim despre leadership bun, atunci când liderul are capabilitatea de a acționa structurat, centrat pe obiective și rezultate, când este încrezător în ceea ce este și ce poate face, calm, optimist, când are compasiune și poate fi atent la nevoile celorlalți. Atunci când reputația pe care o creează în jurul său este una pozitivă, în care angajații spun despre el/ea că este de încredere, te poți baza pe el/ea și pe ideile/initiațivele pe care le are fără să fie inflexibil. Așa ar fi o radiografie pe scurt a leadershipului eficient făcută cu ajutorul instrumentelor Hogan Assessments.
Sunt 2 piloni care definesc un stil de leadership eficient: structura și carisma.
Liderii carismatici se pricep foarte bine să creeze alianțe. Știu ce să facă astfel încât interlocuitorii lor să se simtă prețuiți, știu să scoată în evidență un individ sau un grup. De asemenea, reușesc să dea oamenilor un exemplu bun, fiind fideli propriilor declarații. Unii dintre cei mai buni, au și ceva prin care îi alină pe oameni, prin care îi fac să se simtă bine. Fiind un „recipient” pentru emoțiile celorlați, se pricep să îi liniștească pe cei din jur. Oricât ar fi de ocupați, sunt maeștri în a crea iluzia că au tot timpul din lume ca să te asculte. Și într-adevăr te ascultă.
Carisma, așa cum este definită de dicționar, semnifică un dar personal care îi face pe cei din jur să fie atrași de persoana respectivă, să fie loiali și entuziaști față de acea persoană. Acest dar poate fi tradus în 6 competențe ale inteligenței emoționale, care au un rol important în rolul carismatic al unui lider: autoconștientizarea emoțională, gradul în care o persoană pare a fi în contact cu propriile emoții; detecția emoțiilor celorlalți, gradul în care o persoană pare conștientă de emoțiile și natura gândurilor celorlalți; autoreglarea emoțiilor, gradul în care o persoană pare capabilă să mențină o stare emoțională pozitivă; influențarea, gradul în care o persoană pare capabilă să afecteze în mod intenționat stările emoțiionale, gândurile și comportamentele celorlalți; exprimarea emoțiilor, gradul în care o persoană pare capabilă să comunice eficace stările emoționale dorite; empatia, gradul în care o persoană pare capabilă să simtă ceea ce simt ceilalți.
Însă mai este un rol esențial pe care un lider are nevoie să îl îndeplinească și este foarte rar amintit – un rol arhitectural. Prin rolul carismatic, un lider creează viziunea unui viitor mai bun, îi împuternicește și-I însuflețește pe cei din jurul său. Prin rolul arhitectural, se ocupă de aspectele legate de structura în care activează echipa sau organizația, de procesele care îi conduc pe toți la rezultate.
Deși al doilea rol are nuanțe de management, vorbim despre lideri buni atunci când ambele roluri sunt îndeplinite. Nici unul dintre cele două roluri nu este suficient în absența celuilalt, chiar dacă, în funcție de situație, predomină unul sau altul.
Rolul arhitectural înseamnă mai mult decât a fi un „simplu manager” – înseamnă implementarea unor structuri și procese care să-i permită să finalizeze sarcinile sale carismatice: viziunea asupra viitorului, împuternicirea și însuflețirea oamenilor pe drumul către atingerea viziunii.
Un leadership veritabil este posibil numai dacă sunt îndeplinite ambele roluri. Atât rolul carismatic, cât și cel arhitectural pot fi antrenate și dezvoltate prin coaching.
Există prea mulți lideri cu idei superbe despre unde trebuie să se îndrepte și ce este de schimbat în organizația lor, dar care nu acordă nicio atenție detaliilor funcționării ei. Sau invers, am întâlnit mulți lideri foarte orientați pe structură și procese, încât acționează doar dintr-o paradigmă tehnică, care uneori este percepută de cei din jur ca fiind rigidă. Pentru a-și pune viziunea în practică, liderii au nevoie să adapteze sistemele de recompensare și control ale organizației, pentru a le face să stimuleze atitudinile și comportamentele de care are nevoie pentru atingerea obiectivelor. Uneori au nevoie să modifice întreaga concepție organizatorică, pentru a asigura transpunerea în practică a viziunii și valorilor organizaționale.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.