Legislaţia din România, favorabilă femeilor salariate
Deşi a urmat un liceu cu profil de Matematică-Fizică, din clasa a XI-a Monica Georgiadis a început să fie tot mai atrasă de ideea de justiţie şi de modul în care s-ar putea implica în procesul de aplicare a justiţiei. Astfel, s-a hotărât să urmeze o carieră în acest domeniu: a absolvit în anul 2002 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, cu rezultate la standarde ridicate. Tot la Universitatea Bucureşti, doi ani mai târziu, a obţinut şi diploma de masterat în Drept European.
A urmat apoi, din dorinţa de a aprofunda diferite arii de expertiză, multe cursuri de formare profesională în domenii diverse ale avocaturii de business în context internaţional, inclusiv cele calificate drept „continuing professional development” în Marea Britanie.
Şi-a început cariera chiar după absolvirea facultăţii, ca avocat colaborator la Linklaters. Îşi aminteşte însă că perioada respectivă era marcată de marile proiecte de privatizare, de finanţări sau de achiziţii în care a fost implicată şi care au presupus un efort colosal, dar, în acelaşi timp, a câştigat experienţă definitorie pentru cariera de avocat în consultanţa de business. Ulterior, în 2008, a devenit avocat coordonator la Linklaters şi, la retragerea acestuia din România, s-a alăturat echipei fondatoare DLA Piper Bucureşti. Din mai 2013 este Partener şi coordonează practica pe Dreptul Muncii, dar
nu numai.
Citeşte şi Funcţia de manager înseamnă să arăţi echipei tale orizontul
Ca avocat specializat pe Dreptul Muncii, Monica Georgiadis spune că în România există o anumită protecţie legală de care beneficiază salariatele femei, în principal legată de perioada de sarcină, de maternitate şi de concediul pentru creşterea şi îngrijirea copiilor. „Nu este însă mai puţin adevărat că regimul legal ar trebui îmbunătăţit pentru a acorda o protecţie reală şi un context în care atât viaţa de familie a femeii de carieră, cât şi cariera mamei să fie cu adevărat sprijinite”, spune Monica Georgiadis.
Comparativ cu unele state vest-europene, legislaţia românească este favorabilă, cum ar fi din punctul de vedere al duratei concediului de creştere şi îngrijire a copilului, însă din alte puncte de vedere – în special financiar, legislaţia altor state europene susţine mamele la un nivel mai ridicat.
Ea spune că în ultima perioadă a observat o cunoaştere tot mai bună a acestor drepturi, atât de către angajatori, cât mai ales de către salariate.
Monica Georgiadis se împarte, la rândul ei, între viaţa de familie şi cea profesională. Spune că este pasionată de profesia ei, iar eforturile pentru obţinerea de rezultate excepţionale şi timpul dedicat profesiei sunt aspecte care nu pot fi ignorate în încercarea de a păstra un echilibru sănătos în viaţa de zi cu zi. Îşi încarcă bateriile acasă, alături de soţ, de fiica de un an şi trei luni, de sora sa, de părinţi şi prieteni dragi. „Vă mărturisesc însă că cel mai mult mă încarc pozitiv când ajung seara acasă şi văd bucuria din ochii fetiţei mele şi nerăbdarea cu care mă aşteaptă”, spune Monica Georgiadis, care are de multe or în geantă câte o jucărie – surpriza lăsată acolo de fetiţa ei, Sofia-Aspasia.
Monica Georgiadis este Partener și coordonează practica de Dreptul Muncii în cadrul biroului DLA Piper din București. Domeniile sale de practică includ contractele de muncă, drepturile angajatorilor și angajaților, concedierile, contractele colective de muncă și negocierile cu sindicatele. La acestea se adaugă litigiile de muncă, precum și beneficiile privind participarea la planul de profit și achizițiile de acțiuni. Portofoliul său de clienți include corporații multinaționale precum Autodesk, Discovery, OMV Petrom, Pfizer, RBS (România), Wipro Technologies etc. De asemenea, ea deține o experiență considerabilă în finanțări de proiecte.
Înainte de a se alătura echipei DLA Piper, Monica a fost avocat coordonator al practicilor de Dreptul Muncii și Drept Financiar-Bancar din cadrul biroului local al Linklaters.
Ce înseamnă o femeie de top?
Din punctul meu de vedere, o femeie „de top” este bine pregătită, pasionată de ceea ce face, ştie să-şi susţină punctul de vedere, aduce o valoare reală proiectelor în care este implicată. Are principii, valori solide pe care le respectă în mod constant în carieră, în viaţa de zi cu zi, dar şi în folosul comunităţii din care face parte. Apropo de lumea de business preponderent masculină, consider că o femeie influentă ştie cum să apeleze atât la raţiune, cât şi la compasiune.
Aveţi vreun model de femeie puternică?
Cea mai puternică femeie pe care o cunosc este mama, care mă impresionează în fiecare zi cu forţa ei şi cu atitudinea pozitivă faţă de viaţă, însufleţindu-i cu energia ei pe toţi cei din jur.
Ce citiţi?
Pe noptiera mea se află acum o carte deosebită, scrisă de o bună prietenă, Ilinca Bălaş: De ce plângeţi, domnişoară?, precum şi o carte dedicată mămicilor iubitoare, Parenting necondiţionat, de Alfie Kohn.
Care este hobby-ul preferat?
Mă pasionează fotografia, deoarece îmi permite să surprind şi să păstrez pentru totdeauna momentele deosebite şi expresiile de pe chipurile oamenilor dragi. De asemenea, gătitul mi se pare o activitate relaxantă şi, în acelaşi timp, creativă prin combinaţia nesfârşită de variante, arome şi culori. De mică am fost pasionată de dans, astfel că încerc să-mi fac ceva timp şi pentru această activitate.