Leadership virtual sau cum conduci echipe de la distanță
Acest tip de situație este din ce în ce mai întâlnită atât în micile organizații, cât și în cadrul corporațiilor. Ca răspuns la necesitatea de a fi cât mai aproape de client sau furnizor, de a eficientiza costurile, de a fi flexibil și rapid în a satisface cerințele pieței în care activezi, au apărut echipele remote sau virtuale. Aceste echipe cu membrii aflați în diferite colțuri ale țării sau lumii au permis extinderea granițelor leadership-ului, căutarea și atragerea în echipă a talentelor indiferent de locație, dar au și îngreunat misiunea liderului.
De la apariția problemelor de comunicare cauzate de distanța dintre membrii echipei și lider la apariția conflictelor cauzate de lipsa vizibilității implicării fiecaruia, la creșterea ambiguității rolului individual și la apariția senzației de absență a coeziunii, toate acestea pot fi provocările unui lider al unei echipe remote.
Scott Edinger menționează, într-un articol apărut în Harvard Business Review, că feedback-ul 360 grade aplicat în compania în care el lucra a dus la rezultate surprinzătoare privind gradul de angajament al oamenilor față de muncă și față de lider. Angajații remote, cei care nu sunt în aceeași locație cu managerul lor, au manifestat un grad mult mai mare de angajament și implicare.
Chiar dacă rezultatele sunt liniștitoare și îmbucurătoare pentru managerii care conduc astfel de echipe, totuși este important de știut că ele nu apar de la sine, nu apar dacă nu adaptăm stilul de leadership unei astfel de echipe și încercăm să facem lucrurile la fel ca și cum am avea echipa lângă noi.
Diferențe între managementul unei echipe tradiționale și managementul unei echipe virtuale sau remote sunt foarte clare și pentru a fi un lider eficient este obligatoriu să fii conștient de ele și de ceea ce echipa, dar și fiecare membru în parte are nevoie.
Ca rezultatele să fie pozitive ca în articolul „Why Remote Workers Are More (Yes, More) Engaged”, publicat de Scott Edinger, un manager trebuie să cunoască ce anume este specific unei echipe remote, ce o face diferită de una tradițională (de la stadiile de formare specifice până la nevoile fiecărui individ) și să reușească să își adapteze stilul de leadership astfel încât să poată conduce, coordona, motiva, dezvolta o echipă remote.
Și poate că mai mult decât în cazul unei echipe tradiționale este important, așa cum spunea Ravi Gajendran, profesor la una dintre universitățile din Illinois, să reușim să ne transformăm nu doar stilul de leadership, dar să și devenim promotori mai înfocați ai muncii membrilor echipei pe care o coordonăm. Pentru că, mai mult decât în alte cazuri, cei care lucrează remote vor trăi sentimentul că ceea ce aduc ei ca și contribuție echipei nu este vizibil, nu este cunoscut și valorizat.
Mai departe de tot ceea ce un lider trebuie să învețe și să dezvolte, 5 factori-cheie se fac remarcați în atingerea succesului unei echipe remote:
- Încrederea – fundamentul relațiilor de succes și un element crucial în succesul unei echipe remote;
- Tehnologia – un leader folosește tot ceea ce înseamnă tehnologie pentru a fi cât mai aproape de membrii echipei sale și se asigură permanent că aceștia au abilitătile și resursele necesare pentru a putea fi „alături” de colegi;
- Comunicarea – pentru a fi într-adevăr o echipa, liderul și membrii trebuie să exceleze în domeniul comunicării active, în oferirea de feedback și suport;
- Stabilirea corectă a obiectivelor – important pentru crearea spiritului de echipă și sentimentului de contribuție;
- Leadership – pentru o echipă remote, e important ca liderul, în tot ceea ce face, să fie coerent și să ofere sentimentul de continuitate.
Deși mai nou ca și subiect în domeniul managementului și leadership-ului, conducerea echipelor remote nu este un subiect destul de explorat, în ciuda apariției tot mai frecvente a acestor tipuri de echipe.
Ca lider, cu siguranță că vrei să devii cât mai bun pentru tine, pentru echipă și vrei să dezvolți un stil eficient de conducere. Așa că, te invit să nu te rezumi la ceea ce știi și ai aplicat deja, ci folosește fiecare minut disponibil pentru a explora noi modalități de a atinge performanța și de a crește satisfacția fiecărui membru al echipei.
Mihai Stoica este Senior Consultant în cadrul companiei de training și consultanță în resurse umane Humans. De-a lungul celor peste 10 ani de experiență în domeniu s-a specializat în proiecte de dezvoltare a echipelor, lucrând pentru companii mari, naționale și internaționale.